JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HK og NHO vil lage en ny tariffavtale for varehandelen

Flere butikker melder seg inn i NHO. Nå vil HK og NHO lage en ny og tilpasset tariffavtale for denne sektoren.
NY AVTALE PÅ GANG: Sparkjøp er en av kjedene som har meldt seg inn i NHO. HK og arbeidsgiverforeningen er enige om å lage en ny og bedre avtale for de ansatte i varehandelen.

NY AVTALE PÅ GANG: Sparkjøp er en av kjedene som har meldt seg inn i NHO. HK og arbeidsgiverforeningen er enige om å lage en ny og bedre avtale for de ansatte i varehandelen.

Martin Guttormsen Slørdal

lene.svenning@lomedia.no

Kleskjeden Sparkjøp meldte seg nylig ut av Virke og inn i NHO og byttet tariffavtale. Det vil gi nyansatte dårligere lønn.

– Det er helt uakseptabelt. Bedriften har allerede et lønnsnivå. De kan ikke lønne nye folk dårligere enn de som allerede jobber der, sier HK-leder Trine Lise Sundnes.

Nå jobber HK for å få en ny og bedre tariffavtale med NHO for ansatte i varehandelen.

LES OGSÅ: Lavlønnstillegg til ansatte i Coop-butikkene på plass

Harmonisering?

Under tarifforhandlingene ble HK og NHO enige om å sette ned et utvalg som skal foreslå en ny tariffavtale som skal erstatte dagens avtale mellom partene; Butikk­overenskomsten. Arbeidet skal være ferdig innen 1. november 2019.

Bakgrunnen for ønsket om en ny avtale er at flere butikker, ikke bare Sparkjøp, har meldt seg inn i NHO. Det store flertallet bedrifter i bransjen er medlemmer i Virke, og de ansatte lønnes etter tariffavtalen mellom HK og Virke. Butikkoverenskomsten har vært myntet på produksjonsbedrifters utsalg. En ny avtale mellom HK og NHO skal tilpasses behovene i dagligvarebransjen og andre typer varehandel som har kommet til.

– Vi må skjele til den største overenskomsten i området; Lands­overenskomsten med Virke, sier HK-leder Trine Lise Sundnes.

Lønnsforskjeller

I Butikkoverenskomsten er minstelønna lavere enn i tariffavtalen for varehandelen som HK har med Virke. Forskjellen er på om lag 1.500 kroner i måneden på de øverste satsene. I 2014 tok HK mange av sine medlemmer på Butikkoverenskomsten med NHO ut i streik. Kravet var å få lønna opp på samme nivå som i Virke-avtalen. HK avsluttet streiken da partene ble enige om en garantilønnsordning som over tid skulle utjevne minstelønna i de to avtalene. Men det går seint.

Samme år meldte en Rema 1000-butikk seg inn i NHO, og ville lønne de ansatte etter satsene i Butikk­overenskomsten. Det satte HK ned foten for. Enden på visa ble at Rema-butikken måtte følge minstelønnsatsene i avtalen med Virke.

Lønn blir også et tema når utvalget skal lage et forslag til en ny avtale.