JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik i handelen

HK-medlemmer ved 48 bedrifter er i streik for like lønnsvilkår i handelen.
TAR KAMPEN: HK-leder Trine Lise Sundnes tar sine medlemmer ut i streik etter at meklingen med NHO havarerte natt til lørdag.

TAR KAMPEN: HK-leder Trine Lise Sundnes tar sine medlemmer ut i streik etter at meklingen med NHO havarerte natt til lørdag.

Martin Guttormsen Slørdal

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Handel og Kontor og NHO har i to dager meklet for å finne en løsning i årets lønnsforhandlinger for de ansatte i såkalte produksjonsutsalg, som gullsmeder, blomsterbutikker, slakterforretninger og bakerier.

HKs hovedkrav har vært å harmonisere lønningene i handelen. De ansatte som nå streiker tjener ifølge HK opp mot 2.600 kroner mindre i måneden enn sine kolleger i varehandelen.

I 01-tiden natt til lørdag ble det brudd i meklingen om butikkoverenskomsten, og 205 HK-medlemmer streiker fra arbeidstidens start lørdag. Der fleste jobber i bakeriutsalg.

Første gang i streik

– Å gå til streik er en avgjørelse vi ikke har tatt lett på. Dette er første gang vi streiker på dette tariffområdet. De trodde kanskje at vi skulle bøye av siden vi er kvinner. De tok feil. Vi er beredt til å ta kampen nå, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes.

Hun er provosert over at NHO ikke ville gå med på den samme planen for å harmonisere lønningene slik de gjorde med Transportarbeiderforbundet tidligere denne uka.

«HK har registrert at Transportarbeiderforbundet for tre dager siden kom til enighet med NHO om en harmonisering for sine medlemmer. Dette i form av en opptrappingsplan og garanti for minstelønnsutvikling», skriver HK i en pressemelding.

– Dette er et skritt i riktig retning for å harmonisere lønningene i handelen, og burde ikke forbeholdes mannsdominerte arbeidsgrupper, men også tilkomme våre kvinnerike grupper, sier Sundnes i en kommentar.

Et likestillingsspørsmål

Handel og Kontors forhandlingsdelegasjon understreker at de ikke kan godta at kvinner og menn innen samme bransje skal ha ulik lønnsutvikling.

– Her snakker vi tross alt om menn som leverer de varene som kvinnene selger, sier Sundnes, og viser til at av de ansatte som omfattes av butikkoverenskomsten er det 72 prosent kvinner. Grossistoverenskomsten til Transportarbeiderforbundet har 96 prosent menn.

NHO: Ikke mulig å bære

– Vi kan ikke forhandle fram undergangen for våre medlemsbedrifter, sier NHOs forhandlingsleder Elisabeth Lea Strøm, som beklager at HK nå tar ut sine medlemmer i streik.

NHO skriver i en pressemelding at de var innstilt på å gi et lønnstillegg innenfor ramma av frontfaget, men ikke lønnsgarantier for framtida.

Lea Strøm mener det ikke vil være mulig for faghandelen å bære dette for framtida. Hun vil ikke være med på at dette handler om kjønn og likelønn.

– Dette handler om lønnsevne. Vi kan ikke forhandle fram et resultat som innebærer at en rekke av våre medlemsbedrifter må legge ned. Dette er snakk om små faghandler, som blomsterbutikker, bakeriutsalg, og lignende. Disse har ofte liten omsetning, høye lønnskostnader i forhold til lønnsevne – og mange har røde tall, sier Lea Strøm.

Les også: Forbereder seg på streik