Knepent ja til EØS

HKs landsmøte vil beholde EØS-avtalen. Det ble avgjort i en meget jevn avstemmning, hvor 126 stemte for, mens 120 stemte mot.
19.09.2012
10:29
16.12.2013 20:12

sym@lomedia.no

lene.svenning@lomedia.no

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Da landsmøtet skulle stemme over forslaget om å erstatte EØS-avtalen med en annen handelsavtale, var spenningen stor. Flertallet i redaksjonskomiteen ville beholde EØS-avtalen, mens mindretallet ville si den opp. En håndsopprekning viste at det ble behov for en elektronisk avstemning. Resultatet ble svært jevnt: 126 støttet flertallet, 120 mindretallet.

EØS-kritikk

Vedtaket innebærer at HK forsatt vil beholde EØS-avtalen, men resten av vedtaket viser en kritisk holdning til den. I vedtaket heter det: "Det er uakseptabelt at arbeidslivspolitikken i stadig økende grad overføres til besluttende organer utenfor Norge. HK ønsker at handlingsrommet innenfor EØS-avtalen skal utvides".

Med handlingsrom mener Handel og Kontor at Norge skal bruke reservasjonsretten i avtalen oftere, reforhandle enkeltpunkter i avtalen og se på andre alternativer til dagens EØS-avtale.

Skuffet

Sindre Humberset fra region Vest og som tilhørte mindretallet i redaksjonskomiteen, er skuffet over resultatet av avtemningen, men påpeker at resten av vedtaket uttrykker kritikk av EØS-avtalen.

- Det er et historisk trykk mot EØS-avtalen nå. Denne kampen fortsetter på LO-kongressen i mai, sier Humberset til HK-Nytt.

Fornøyd forbundsleder

HK-leder Sture Arntzen er godt fornøyd med EØS-vedtaket på landsmøtet.

- Jeg har vært EU-motstander i all min tid og var i mot innføringen av EØS-avtalen da HK behandlet spørsmålet i 1989. Da ble det sagt at dette var første trinn inn i et EU-medlemskap, forklarer Arntzen.

I dag er EØS-avtalen vårt forhold til EU og han mener at det per i dag ikke er noe alternativ til avtalen. Det er likevel sider ved avtalen han er misfornøyd med.

- Og jeg mener at handlingsrommet i avtalen må utvides. Hvorfor arbeidslivsspørsmål skal reguleres av avtalen forstår jeg ikke, sier HK-lederen til LO-Aktuelt.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

19.09.2012
10:29
16.12.2013 20:12