JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Denne dommen kan få konsekvenser for dem som reiser i jobben

Reiser du i jobben utenfor vanlig arbeidstid? Da skal reisetida regnes som arbeidstid, er rådet fra EFTA-domstolen til Høyesterett.
ARBEIDSTID: EFTA-domstolen mener reising i jobbsammenheng skal regnes som arbeidstid.

ARBEIDSTID: EFTA-domstolen mener reising i jobbsammenheng skal regnes som arbeidstid.

Erlend Angelo

lene.svenning@lomedia.no

Det er arbeidstida til en politimann på Vestlandet som har vært gjenstand for behandling i EFTA-domstolen. Politimannen ble sendt ut på ulike oppdrag, men fikk ikke regnet reisetida fra hjemmet til stedet han skulle møte som en del av arbeidstida si. Saken har vært behandlet i både tingrett og lagmannsrett. Politimannen og Politiets Fellesforbund tapte i begge instanser. Nå skal Høyesterett behandle saken, men landets øverste domstol har først bedt om et råd fra EFTA-domstolen som tolker EØS-lovgivningen.

Avgjøres til våren

EFTA-domstolen behandlet nylig saken, og slo fast at reisetid skal regnes som arbeidstid når en arbeidstaker pålegges av sin arbeidsgiver å utføre oppgaver utenfor sitt faste eller vanlige tilholdssted. Det kreves ingen vurdering av intensitet av arbeidet som uføres på reisen.

Høyesterett skal trolig behandle politimannens sak før sommeren. Det gjenstår å se om de da vil følge rådet fra EFTA-domstolen. Gjør de det, vil dommen kunne få konsekvenser for mange norske arbeidstakere som reiser i jobben.

Ikke norsk lov i dag

Ifølge norsk lovgivning regnes nemlig ikke reiser som foregår utenfor den vanlige arbeidstida som vanlig arbeidstid. Flere forbund har imidlertid tariffavtaler som slår fast at tida som blir brukt til reiser i arbeidet skal regnes som arbeidstid. Det gjelder først og fremst innenfor industrien, byggenæringen, transportbransjen, og Staten.

Regler i tariffavtaler

For ansatte i Staten er reisetid det samme som arbeidstid, og blir kompensert på samme måte, hevder Thomas Sandvik, forbundssekretær i Norsk Tjenestemannslag.

I hovedtariffavtalen i Staten defineres hva som menes med reisetid: Det er den tiden man bruker på å reise utenom alminnelig arbeidstid, og varer fra man reiser til man har nådd bestemmelsesstedet. Tid som tilbringes på hotell regnes ikke som reisetid. Det gjør heller ikke reiser etter klokka 22 eller før klokka 06, dersom man får dekket hotell eller får nattillegg. Dette er reglene for innenlands reiser.

Egne regler for reisende

Arbeidstakere som ikke har et fast arbeidssted, og som stadig får nye oppdragssteder, skal ha reisetiden mellom hjemmet og oppdragsstedet regnet som arbeidstid. Det ble slått fast i en dom fra EU-domstolen i 2015, opplyser Lornts Nagelhus, advokat i LOs juridiske avdeling til HK-Nytt.

Han mener at denne dommen, sammen med den nylig avsagte dommen fra EFTA-domstolen «bidrar til viktige og positive avklaringer som fører til et klarere skille mellom fritid og hviletid på den ene siden, og arbeidstid på den andre», skriver han i en e-post til HK-Nytt.