Denne dommen kan få konsekvenser for dem som reiser i jobben
Reiser du i jobben utenfor vanlig arbeidstid? Da skal reisetida regnes som arbeidstid, er rådet fra EFTA-domstolen til Høyesterett.
ARBEIDSTID: EFTA-domstolen mener reising i jobbsammenheng skal regnes som arbeidstid.
Erlend Angelo
Saken oppsummert
lene.svenning@lomedia.no
Det er arbeidstida til en politimann på Vestlandet som har vært gjenstand for behandling i EFTA-domstolen. Politimannen ble sendt ut på ulike oppdrag, men fikk ikke regnet reisetida fra hjemmet til stedet han skulle møte som en del av arbeidstida si. Saken har vært behandlet i både tingrett og lagmannsrett. Politimannen og Politiets Fellesforbund tapte i begge instanser. Nå skal Høyesterett behandle saken, men landets øverste domstol har først bedt om et råd fra EFTA-domstolen som tolker EØS-lovgivningen.
Avgjøres til våren
EFTA-domstolen behandlet nylig saken, og slo fast at reisetid skal regnes som arbeidstid når en arbeidstaker pålegges av sin arbeidsgiver å utføre oppgaver utenfor sitt faste eller vanlige tilholdssted. Det kreves ingen vurdering av intensitet av arbeidet som uføres på reisen.
Høyesterett skal trolig behandle politimannens sak før sommeren. Det gjenstår å se om de da vil følge rådet fra EFTA-domstolen. Gjør de det, vil dommen kunne få konsekvenser for mange norske arbeidstakere som reiser i jobben.
Ikke norsk lov i dag
Ifølge norsk lovgivning regnes nemlig ikke reiser som foregår utenfor den vanlige arbeidstida som vanlig arbeidstid. Flere forbund har imidlertid tariffavtaler som slår fast at tida som blir brukt til reiser i arbeidet skal regnes som arbeidstid. Det gjelder først og fremst innenfor industrien, byggenæringen, transportbransjen, og Staten.
Regler i tariffavtaler
For ansatte i Staten er reisetid det samme som arbeidstid, og blir kompensert på samme måte, hevder Thomas Sandvik, forbundssekretær i Norsk Tjenestemannslag.
I hovedtariffavtalen i Staten defineres hva som menes med reisetid: Det er den tiden man bruker på å reise utenom alminnelig arbeidstid, og varer fra man reiser til man har nådd bestemmelsesstedet. Tid som tilbringes på hotell regnes ikke som reisetid. Det gjør heller ikke reiser etter klokka 22 eller før klokka 06, dersom man får dekket hotell eller får nattillegg. Dette er reglene for innenlands reiser.
Egne regler for reisende
Arbeidstakere som ikke har et fast arbeidssted, og som stadig får nye oppdragssteder, skal ha reisetiden mellom hjemmet og oppdragsstedet regnet som arbeidstid. Det ble slått fast i en dom fra EU-domstolen i 2015, opplyser Lornts Nagelhus, advokat i LOs juridiske avdeling til HK-Nytt.
Han mener at denne dommen, sammen med den nylig avsagte dommen fra EFTA-domstolen «bidrar til viktige og positive avklaringer som fører til et klarere skille mellom fritid og hviletid på den ene siden, og arbeidstid på den andre», skriver han i en e-post til HK-Nytt.
Flere saker
HK-leder Christopher Beckham.
Brian Cliff Olguin
HK frykter at Ap blir slappere i motstanden mot søndagsåpne butikker
– Vårt hovedkrav blir å sikre økt kjøpekraft og lavtlønnstillegg, sier Henriette Jevnaker.
Ole Palmstrøm
Nå skal lønna til de ansatte i Vinmonopolet forhandles
Amir Mayani er hovedtillitsvalgt for HK-medlemmene i bakkeselskapet Aviator. Han er også tillitsvalgt for totalt rundt 1.500 HK-medlemmer i luftfarten.
Martin Guttormsen Slørdal
Amir og kollegaene får ikke lavlønnstillegg likevel
Når deltidsansatte i industrien får samme overtidsbetaling som heltidsansatte, vil ansatte i varehandelen kreve det samme.
Brian Cliff Olguin
Deltidsansatte i Sverige skal få mer overtidsbetalt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik (t.v.) ble enig med NHO-sjef Ole Erik Almlid (t.h.) om årets sentrale lønnsoppgjør. I midten Riksmekler Mats Ruland.
Sissel M. Rasmussen
Hvordan blir 5 kroner i timen til 4,4 prosent?
Julie Lødrup, førstesekretær i LO.
Leif Martin Kirknes