JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ekspertene svarer:

Kan jeg gi bort hus og hytte?

colourbox.com

Arv

SPØRSMÅL: Jeg vil gjerne fordele det som finnes av verdier etter meg mens jeg ennå er ved god helse slik at det ikke blir krangling mellom arvingene mine etter at jeg er borte. Kan jeg gi bort hytte, hus og andre verdier til barna mine nå? Eller må denne fordelingen utsettes til jeg er gått bort?

 

SVAR: Utgangspunktet er at vi i levende live gjør akkurat som vi ønsker. Det er ikke arveavgift eller noen form for arveskatt når gaver eller forskudd på arv gis. Vær likevel klar over at overføring av fast eiendom utløser dokumentavgift til staten dersom den gis mens du lever. Hvis du ønsker å overføre eiendom som hus eller hytte, bør dette tinglyses. Du må sørge for at alle nødvendige dokumenter er i orden. Dette kan innebære en formell overdragelse og tinglysning i Kartverket.

Når du gir forskudd på arv, bør du være oppmerksom på hvordan dette påvirker fordelingen av resten av arven etter din bortgang. Det er ingen plikt til å likebehandle sine barn med gaver, men hvis man ønsker å unngå konflikt innad i en familie, er det lurt å være åpen om de disposisjoner man gjør. Hvis du ikke deler ut like mye til hvert barn, men har likedeling som mål, er det veldig viktig at du informerer den som mottar gave fra deg om at det er en betingelse for gaven at beløpet blir avkortet i fremtidig arv. Denne opplysningen må gis til gavemottakeren senest når forskuddet på arv mottas. Det er ikke krav til at denne informasjonen gis skriftlig, men skriftlighet er en stor fordel, i tilfelle det blir uenighet senere. Hvis du ikke bestemmer noe annet, er det verdien av gaven når den gis som skal trekkes fra arven til mottakeren. Du kan bestemme at beløpet for eksempel skal oppjusteres etter konsumprisindeksen. Hvis beløpet som skal avkortes senere viser seg å være større enn det barnet skal motta i arv, plikter ikke barnet å betale noe til dødsboet. Det er viktig å merke seg at avkortingsbeløpet kun får betydning for fordelingen mellom barna, og ikke for beregningen av lengstlevende ektefelles eller samboers arv.

 Line Karlsen Ask

Advokat og fagansvarlig for arv i Help Forsikring