Spør ekspertene
Kaldt inne
colourbox.com
Saken oppsummert
SPØRSMÅL: Jeg jobber på et kombinert lager og kontor hvor varmeanlegget er delvis ødelagt. Om vinteren er det ofte 14 grader inne. Jeg er tillitsvalgt og har tatt opp den lave temperaturen med sjefen flere ganger, men jeg får bare til svar at det jobbes med å fikse anlegget. Hva mer kan jeg gjøre for å få fortgang i sakene? Står det noe i arbeidsmiljøloven eller tariffavtalen (LOK) som jeg kan henvise til? Vi har dessverre ikke anledning til å ha hjemmekontor på jobben min.
SVAR: Arbeidsmiljøloven (AML) stiller strenge krav til helse- miljø og sikkerhet – herunder arbeidsgivers plikt til å sikre at fysisk og psykisk arbeidsmiljø er fullt forsvarlig. Der står blant annet i § 4–4 (1) – «Fysiske arbeidsmiljøfaktorer som bygnings- og utstyrsmessige forhold, inneklima, lysforhold, støy, stråling o.l. skal være fullt forsvarlig ut fra hensynet til arbeidstakernes helse, miljø, sikkerhet og velferd.»
I forarbeidene til AML står det blant annet at arbeidsgiver har hovedansvaret for at arbeidsmiljøkravene blir gjennomført. Å sørge for et godt og sikkert arbeidsmiljø skal inngå som en del av den ordinære styringen av virksomheten. Arbeidsgiveren har plikt til å foreta løpende kartlegging av arbeidsmiljøet og sørge for at arbeidet planlegges og organiseres slik at kravene i arbeidsmiljø-regelverket blir ivaretatt.
Loven eller forskrifter definerer ikke temperaturgrenser, men Arbeidstilsynet anbefaler 22 grader ved fysisk lett innearbeid, samt at temperatur under 19 grader unngås. For høy eller lav temperatur kan være plagsomt og føre til at ansatte blir mindre effektiv eller i ytterste konsekvens blir syke. Det er derfor i alles interesse at arbeidslokaler har rett temperatur.
Du finner mer informasjon om krav til fysiske arbeidsmiljø på www.arbeidstilsynet.no
Jonny Simmenes
Faglig sekretær i Handel og Kontor
Flere saker
Alderspensjonister får en økning i pensjonen på 3,71 prosent fra 1. mai.
Mats Løvstad
Ny inntekt for pensjonister og trygdede. Se resultatet her
Det er ikke lett å navigere i bonusprisene til dagligvarebransjen.
Ylva Holm Torsteinson
Regjeringen vurderer kraftigere lut mot dagligvaremakta: – Vil være inngripende
Lærer knep: – Jeg håper deltakerne føler seg litt tryggere etter denne kvelden, sier hovedinstruktør Reidun Haaland.
André Kjernsli
Her lærer damene å gi overgriperen juling
6000 arbeidsgivere har siden 2021 unnlatt å betale for ansattes pensjon.
Norges bank
Har sjefen betalt inn pensjonen din? Mange bryter loven
Pensjonister kan forvente seg en månedlig økning og etterbetaling for mai.
Gorm Kallestad / NTB
Så mye øker pensjonen din i 2025
LO-leder Kine Asper Vistnes og kommunalminister Kjersti Stenseng er opptatt av å få fart på boligbyggingen.
Leif Martin Kirknes