LO boikotter Ryanair
– Vi prioriterer å bruke flyselskaper med tariffavtale, og det synes vi alle andre bør gjøre, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes.
Saken oppsummert
lene.svenning@lomedia.no
Det irske flyselskapet Ryanair er kjent for å tilby sine ansatte dårlige lønns- og arbeidsvilkår, og for å være fiendtlig innstilt til fagforeninger.
Tirsdag kom Ryanair-sjef Michael O’Leary til Norge for å presentere selskapets nye flyruter fra Rygge flyplass i Østfold. Men oppmerksomheten ble i stedet rettet mot selskapets arbeidsbetingelser.
Dårlige betingelser
De ansatte i Ryanair får lønn etter hvor mye de flyr og hvor mye de selger om bord. Blir en flyavgang innstilt, uteblir lønna. Sykepenger er det så som så med. O’Leary godtar for eksempel ikke forkjølelse og feber som fraværsgrunn, det må være langt alvorligere enn som så. Og fagforeninger vil han ikke vite av.
– Vi sier at hvis du forhandler direkte med oss får du mer betalt. Hvis du går igjennom en fagforening, får du mindre, sa O'Leary til Dagsrevyen.
Moss Avis har intervjuet en Ryanair-ansatt. Mannen, som vil være anonym, sier at arbeidsbetingelsene er beinharde, og at han og hans kolleger ikke har lov til å organisere seg.
Ryanairs pressetalsmann avviser påstandene.
– Bruk forbrukermakta
Fagbevegelsen har i mange år vært kritisk til Ryanair. Nå tar også LO bladet fra munnen.
– Vi prioriterer å bruke flyselskaper med tariffavtale, og det synes vi alle andre bør gjøre. Ryanair er sterkt fagforeningsfiendtlig, det demonstrerte Michael O’Leary på Dagsrevyen, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes til HK-Nytt.
– Vi bruker ikke Ryanair, og mener alle bør holde seg unna flyselskapet. Folk får bruke forbrukermakta si, legger LO-sekretæren til.
Sundnes mener Ryanair utnytter de ansatte. – Det er et paradoks når kabinansatte har betalt mer for sin egen uniform, enn hva passasjerene har betalt for billettene sine, sier hun.
Internasjonal kampanje
Norsk Transportarbeiderforbund vedtok tirsdag å boikotte Ryanair. «Inntil ansatte i Ryanair kan organisere seg og opprette kollektive avtaler, vil Norsk Transportarbeiderforbund kjøpe tjenestereiser for sine ansatte og tillitsvalgte i andre flyselskap som har organiserte arbeidstakere og kollektivt opprettet tariffavtale. Norsk Transportarbeiderforbund oppfordrer også alle ved private reiser å benytte andre flyselskaper enn Ryanair», heter det i vedtaket fra forbundsstyret.
Den internasjonale Transportarbeiderføderasjonen (ITF) driver kampanjen «Ryan-be -fair». Hensikten er å gi de Ryanair-ansatte en stemme.
– Bruk andre flyselskaper
HKs Forening for luftfart og reiseliv har vedtatt at deres tillitsvalgte ikke skal reise med Ryanair. Foreningen oppfordrer alle sine medlemmer og øvrige LO-medlemmer til å unngå flyselskapet. «Bruk leverandører som har tariffavtale. På den måten kan vi alle bidra til at de ansattes arbeidsforhold blir ivaretatt på en skikkelig måte. Vi ønsker ikke et arbeidsliv hvor det er de ansattes lønns– og arbeidsvilkår som blir den viktigste konkurransefaktoren», skriver FLR på sin nettside.
Både YS og YS-forbundene Parat, Finansforbundet og Maskinistforbundet har vedtatt at deres tillitsvalgte ikke skal bruke Ryanair.
Flere saker
I 40 butikker manglet de ansatte skriftlige arbeidsavtaler. Illustrasjonsfoto
Colourbox.com
Ansatte i 300 butikker hadde mangelfulle arbeidskontrakter: – Alvorlig
Ellen Merete Thollefsen jobber to vakter på fire timer i uka. Mer går ikke.
Herman Bjørnson Hagen
Ellen Merete har slitt med kroniske smerter og utmattelse i 15 år
Ida Bing
Lisa fortalte at hun var gravid. Sjefens svar sjokkerte henne
Nestleder i Fagforbundet, Anne Green Nilsen og forbundssekretær Steffen Høiland i Fellesforbundet.
Per Flakstad
LO vedtok ny AFP-modell
LO har vedtatt at de vil jobbe for en ikke-kommersiell boligsektor i Norge.
Sissel M. Rasmussen
LO skal vurdere eget boligbyggelag. Seier for ungdommen
Jubel i salen da resultatet i den skriftlige avstemmingen var klart.
Brian Cliff Olguin