Saksøker Kiwi
En tidligere assisterende butikksjef i dagligvarekjeden Kiwi saksøker arbeidsgiveren for manglende overtidsbetaling. Hun vil ha det kjeden har tjent på det påståtte gratisarbeidet.
lene.svenning@lomedia.no
HK-Nytt har tidligere omtalt rapporten fra LOs sommerpatrulje som påpeker at assisterende butikksjefer i Kiwi ikke får overtidsbetaling.
Patruljen besøkte i sommer 17 Kiwi-butikker i Oslo-området. De karakteriserer praksisen med manglende overtidsbetaling som sosial dumping.
Ifølge Arbeidstilsynet skal assisterende butikksjefer ha overtidsbetaling. Det protesterer heller ikke kjedens HR-sjef Espen Eriksen på.
– Vi vil varsle butikksjefene om at de passer på at assisterende butikksjefer får overtidsbetaling, sa Eriksen til HK-Nytt for kort tid siden.
500 timer overtid
Nå trekker imidlertid en tidligere assisterende butikksjef Kiwi for retten.
I stevningen som er sendt til Drammen tingrett hevder saksøkeren at hun ble presset til å jobbe om lag 500 timer overtid, uten betaling, i løpet av de ni månedene hun var nestsjef på to Kiwi-butikker.
Det betyr arbeidsdager på mellom ni og tolv timer på hverdagene, og opp til tolv timer annenhver lørdag, i tillegg til arbeid på helger med varetelling.
Den tidligere assisterende butikksjefen krever Kiwi for det de har tjent på å la være å betale henne overtid, såkalt vinningsavståelse.
Vil ikke Drammen tingrett gi henne det, krever hun 150.000 kroner i manglende overtidsbetaling.
– Skylder millioner
Saksøkeren, som ikke er HK-medlem, bruker advokat Magnus Stray Vyrje til å føre saken for seg. Vyrje tror denne saken bare er toppen av et isfjell.
– Det er meg bekjent 400-500 Kiwi-butikker i dette landet, mange med flere assisterende butikksjefer. Om tidligere og nåværende assisterende butikksjefer de blir utnyttet i samme grad som min klient, kan Kiwi være skyldig flere hundre millioner kroner for manglende overtidsbetaling for de siste årene, sier advokaten til HK-Nytt.
Unytting
Vyrje hevder at Kiwikjeden lar være å betale de assisterende butikksjefene overtid for å redusere butikkenes lønnskostnader og dermed generere bonus til butikksjefene og andre lenger opp i kjeden. «Saksøker vil gjøre gjeldene at Kiwi spekulerer i – og utnytter – assisterende butikksjefers håp om å få «egen butikk» på en måte som ikke bare er rettsstridig, men også helseskadelig. Saksøker vil også gjøre gjeldene at Kiwi er seg meget bevisst at kjedens assisterende butikksjefer strekker seg langt for å bli vurdert for stilling som butikksjef, herunder ved å arbeide store mengder overtidsarbeid uten å få betalt. Saksøker vil gjøre gjeldene at Kiwi-kjedens eier- og lederlønninger i betydelig grad blir muliggjort ved å utnytte kjedens ansatte», heter det i stevningen. Derfor krever altså advokaten at hans klient får utbetalt det Kiwi faktisk har tjent på hennes påståtte gratisarbeid.
Handelsbladet FK meldte i går at butikksjefene i Kiwi får utbetalt 130 millioner kroner i bonus for 2009.
Oppsigelse
Vyrjes klient krever også erstatning for å ha blitt såkalt endringsoppsagt. Fordi kvinnen ble utbrent i Kiwi-butikken hun jobbet i, ble hun flyttet til en annen. Der fikk hun en ny kontrakt, og ny prøvetid. Det hevder kvinnens advokat er i strid med loven.
Til sammen krever kvinnen Kiwi for minst 220.000 kroner, i tillegg til saksomkostningene. Den tidligere assisterende butikksjefen skal ha sluttet i Kiwi-kjeden i mai etter eget ønske.
Ingen kommentar
– Saken skal opp i retten, så vi vil ikke kommentere den. Men det sier seg selv at vi ikke er enig i påstandene som kommer fram i stevningen, sier økonomidirektør Terje Navjord til HK-Nytt.
På spørsmål om Kiwi gir assisterende butikksjefer overtidsbetaling har han følgende svar:
– Overtid er regulert av arbeidsmiljøloven, og den følger vi. Retningslinjene sentralt i Kiwi er at vi skal betale overtid.
– Er du sikker på at de assisterende butikksjefene faktisk får det?
– Jeg håper og tror at de får det, sier han.
Siste nytt
APPLAUS: Arbeidsminister Marte Mjøs Persen fikk applaus fra HKs representantskap da hun fortalte at mandatet til utvalget som skal vurdere reglene for nattarbeid i varehandelen er klart.
Brian Cliff Olguin
Nå skal det vurderes om butikkansatte skal kunne jobbe etter klokka 21 om kvelden
KAMPKLAR: HK-ledet Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
HK: Får ikke medlemmene økt kjøpekraft, blir det streik
Mye lest
LØNNSHOPP: Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte øker lønna med 1.300 kroner i måneden
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø