Vintertid: Nattevakta blir en time lenger
Skal jeg ha betalt for den ekstra timen når klokka stilles? Her får du svar
Natt til søndag stilles klokka én time tilbake – til fryd for de fleste, da man får en «ekstra» time med søvn. Men hva skjer med dem som jobber den natten – får de ekstra betalt?
Illustrasjon: Nå stilles klokka til vintertid.
Eirik Dahl Viggen
Saken oppsummert
tips@fagbladet.no
Selv om EU diskuterer om vi skal avslutte ordningen med sommer- og vintertid allerede fra 2019, skal klokka stilles tilbake til vintertid også i år.
Hva skjer egentlig med dem som jobber nattevakt når klokka stilles én time tilbake 28. oktober? Får de betalt for den ekstra arbeidstimen?
Arbeidsnatten kan virke ekstra lang når klokka stilles tilbake fra 03.00 til 02.00 den siste søndagen i oktober, og man har nattevakt. Flere arbeidstakere har uttrykt misnøye, og mener at det er urettferdig at de ikke får betalt for den ekstra timen de må jobbe under overgangen til vintertid.
LES OGSÅ: Nyansatte i Sparkjøp settes likevel ikke ned i lønn
Arne Løseth, rådgiver i forhandlingsenheten i Fagforbundet, sier at dette tilfellet skal utjevnes over flere år.
– De fleste går jo på fastlønn. Man har en tid man starter og en tid man slutter – fra et klokkeslett til et annet klokkeslett – og det er antall klokketimer imellom som man teller, sier han.
Argumentet for den nåværende ordningen – der det ikke er vanlig med betaling for den ekstra timen – er at man ikke blir trukket i lønn når sommertiden kommer, og klokka skal stilles én time fram. Man får altså igjen den ekstra timen til våren igjen – når sommertiden stilles.
Men da er spørsmålet: Hva med de som ikke har vakt akkurat den natten i mars, sånn at de får oktobernatten utlignet? For det er jo ofte tilfeldig hvilke vakter man får?
Løseth mener dette også vil jevne seg ut over tid:
– Over flere år kommer man altså til å jobbe både de kortere og lengre nettene, og timene skal på denne måten utjevne seg over tid. Mange glemmer at man ikke blir trukket en time om våren. Folk klager bare om høsten. Men det føres ikke statistikk på om det utjevnes over år. Det er bare rett og slett slik ordningen er, sier han til Fagbladet.
Flere saker
Natalija Kandic og Vilde Gjesdal snakket med unge på jobb om blant annet kameraoveråking og arbeidskontrakter.
Brian Cliff Olguin
Natalija og Vilde sjekket Alna-senteret for snusk
FELLESSKAP: Runa Bjørk Erga stiftet nye bekjentskap gjennom lek, moro og diskusjoner.
Brian Cliff Olguin
Ikke bare lek og moro – boligpresset preget sommerkonferansen
Brian Cliff Olguin
30 ansatte har mistet jobben i Norsk Folkehjelp
Morten Hermansen er glad for at han slipper en runde i lagmannsretten.
Brian Cliff Olguin
Morten får beholde jobben. Arbeidsgiver dropper anken
Unge og midlertidige ansatte i reiseliv og servering er særlig utsatt for seksuell trakassering, ifølge Arbeidstilsynet.
Lina Winge (illustrasjonsbilde)
Sommervikarer har høyere risiko for å bli seksuelt trakassert
En større andel av befolkningen er nå arbeidsledige.
Beate Oma Dahle / NTB