En dokumentar på svensk TV4 avslører umenneskelige arbeidsforhold for dem som syr klærne til H&M. Kvinnene på bildet jobber i en klesfabrikk i Bangladesh, som er et av landene som ligger i bunnsjiktet når det gjelder lønninger. Illustrasjonsbilde.
Martin Guttormsen Slørdal
Syr til de stuper
I Hennes & Mauritz sine fabrikker i Kambodsja syr arbeiderne klær for to kroner i timen. De jobber opptil 70 timer i uka og mange kollapser av utmattelse.
Opplysningene kommer fram i programmet «Kalla Fakta» på svensk TV4. Faglig rådgiver Carin Leffler i Framtiden i våre hender sier at klesgiganten fraskriver seg samfunnsansvar.
– Lønningene må vesentlig opp. De opplysningene som kommer fram i dokumentaren er en skandale for H&M. Arbeiderne jobber til de besvimer og lønningene er så lave at det ikke mulig å leve av dem, sier hun.
I land der H&M produserer klærne sine, som Kambodsja og Bangladesh, gis det liten eller ingen mulighet til å organisere seg. H&M nekter også å undertegne en global rammeavtale med den internasjonale tekstilarbeiderunionen som skal gi de ansatte bedre rettigheter.
– De har undertegnet en kontrakt for de ansatte i butikkene, men ikke for dem som jobber på fabrikkene. Fagbevegelsen i disse landene har ingen ting de skulle ha sagt. En så mektig kjede som H&M må være villig til å sette seg ned med de lokale myndighetene og fagforeningene for å gjøre forholdene bedre, sier hun.
Leffler sier til HK-Nytt at H&M, som mange andre kleskjeder, flytter produksjonsfabrikkene hvis de møter for mye motstand fra lokale fagforeninger. Kambodsja og Bangladesh ligger i bunnsjiktet når det gjelder lønninger.
H&Ms toppsjef Karl-Johan Persson mener at programmet på svensk TV4 gir et feilaktig bilde av situasjonen.
– Vi lærer arbeiderne hvordan de skal drive lønnsforhandlinger med arbeidsgiverne. Vi ønsker at alle får mer betalt, og det er derfor vi presser politikerne til å øke minimumslønna slik at man kan leve av den, sier Persson til Expressen.
martin.slordal@lomedia.no
Siste nytt
URETTFERDIG: Deltidsansatt Amund Lande (29) (t.v.) og Thomas Sørmo (27), tillitsvalgt på Jernia Ringnes Park synes myndighetene ikke burde ha stengt butikkene og peker på at det praktiseres strenge smitteverntiltak hos dem.
Brian Cliff Olguin
– Urettferdig at butikkene må holde stengt, mener ansatte
Finansminister Jan Tor Sanner la i dag fram en ny lønnskompensasjonsordning som er utviklet i samarbeid med partene i arbeidslivet.
Skjermdump fra Finansdepartementets nett-TV
Regjeringen med lønnsstøtte for å få permitterte raskere tilbake i arbeid. LO frykter misbruk
Mye lest
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret 2021
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy