JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Butikkavtalen til mekling

Handel og Kontor brøt i går ettermiddag forhandlingene med NHO om butikkoverenskomsten.
16.05.2012
10:08
16.12.2013 19:13

lene.svenning@lomedia.no

De ansatte i butikker som er omfattet av butikkoverenskomsten med NHO må forberede seg på streik. Det kan bli resultatet om ikke meklingsmannen finner en løsning mellom HK og NHO. Etter to dagers forhandlinger ga HK tirsdag ettermiddag opp å komme fram til en ny tariffavtale for denne gruppen. Det dreier seg først og fremst om ansatte i utsalg som er knyttet opp mot produksjonsbedrifter, som bakerier og gullsmeder.

Kraftig heving

Handel og Kontor stilte krav om en kraftig økning av minstelønnssatsene, samt en forbedring av garantilønnsordningen som ble innført for to år siden. Også økning av tilleggene for arbeid på kveld og helg og økning av fagbrevtillegget står langt oppe på HKs kravliste.

- Dette er en gruppe som systematisk har blitt hengende etter over tid. Det er derfor på sin plass at vi får en kraftig heving av dette området i år, sier HKs forhandlingsleder Bjørn Mietinen.

Uavklart meklingsdato

I følge ham kom aldri forhandlingene så lagt som til å dreie seg om bestemmelser om innleie og sosial ordninger. Det vil imidlertid bli tatt opp under meklingen.

Det er foreløpig ikke klart når meklingen skal foregå. HK er snart klare med lista over bedrifter som skal ut i streik dersom meklingen ikke fører fram.

Stopp i Vinmonopolet

I går kastet HK inn håndkledet to ganger. Heller ikke i de såkalte B-delsforhandlingene med Vinmonopolet ble det oppnådd enighet om en ny tariffavtale. Nå går oppgjøret til det som heter bistandsforhandlinger.

I A-delsforhandlingene ble partene enige om en lønnsøkning på 2.438 kroner i året, det samme som ble oppnådd i frontfagene. Resten av pengene skulle hentes ut i B-delsforhandlingene, men det viste seg altså ikke å være så lett.

Barberte krav

- Vi har barbert de økonomiske kravene våre ganske kraftig, men likevel er vi ikke kommet i havn, sier forhandlingsleder Karin Solum.

Hun mener det var umulig å gå enda mer ned på de økonomiske kravene.

- Hadde vi strukket oss lengre nå hadde vi knapt stått igjen med noen ramme i det hele tatt, sier Solum.

16.05.2012
10:08
16.12.2013 19:13