HK krever vikarveto
HK-nestleder Bjørn Mietinen krever at Arbeiderpartiet nå lytter til fagbevegelsen og sier nei til vikarbyrådirektivet.
eva.ler.nilsen@lomedia.no
En snau uke før det omstridte EU-direktivet etter planen skulle implementeres i norsk lov, hersker det full forvirring. Det er et år siden høringsrunden om vikarbyrådirektivet, hvor flere LO-forbund krevde at regjeringen bruker vetoretten mot direktivet. I høst har også Fellesforbundets landsmøte bedt regjeringen si nei.
På LO Stats kartellkonferanse i forrige uke ga statsminister Jens Stoltenberg inntrykk av at det ville komme en ny høringsrunde på vikarbyrådirektivet. I dag har pipa en annen lyd: Det blir ingen ny runde. Det blir, ifølge Avisenes Nyhetsbyrå, lagt fram «en slags vikarpakke, der noen av fagbevegelsens innvendinger er tatt med»
Bruk vetoretten
Dette får HK-nestleder Bjørn Mietinen til å fnyse.
– Hva er det for noe, spør han.
– Vi vet hva som ligger i direktivet. Vi har advart mot det. I høringsrunden krevde vi garantier, som vi nå ser at det er umulig å få. På dette året har mye forandret seg. Store deler av Europa står på randen av konkurs, og så vil regjeringen innføre et direktiv som åpner for muligheten til å utnytte arbeidstakerne enda mer. Hvordan i all verden skal en eller annen vikarpakke avhjelpe dette? Nei, nå må de lytte og bruke vetoretten, krever han.
Uro i Ap
Det er varslet en heftig runde innad i Arbeiderpartiet når stortingsgruppa skal behandle saken i morgen. Østfold-representanten Thor Erik Forsberg sier at han vil kreve saken utsatt på grunn av alle innvendingene som har kommet, blant annet fra fagbevegelsen. Hvis gruppa likevel vil behandle saken i morgen, vil han stemme for et veto mot direktivet.
Hans kollega Anette Trettebergstuen er av en annen oppfatning. Hun sier til ANB at hun går inn for EU-direktivet. Trettebergstuen hevder at arbeidsmiljølovens bestemmelser likevel vil stå seg.
LO må på banen
Bjørn Mietinen er utålmodig. Han mener at LOs høringsuttalelse fra i fjor er utdatert. Han forutsetter derfor at LOs sekretariat raskt vil ta en helt ny gjennomgang, og han tror de vil ende på et nei, særlig etter Fellesforbundets vedtak om veto.
– Det er ikke mulig for LO-ledelsen å overse vedtakene fra de største forbundene. Verden har som sagt forandret seg mye i løpet av det året som har gått siden både HK og LO ga sine høringssvar. Jeg personlig mener Norge bør bruke reservasjonsretten mot direktivet, sier han til HK-Nytt.
HK-politikk
HK-nestlederen mener at det ville være en katastrofe å innføre vikarbyrådirektivet i dagens turbulente økonomiske situasjon.
– Det ville ført til et enda større press på ansettelsesforhold. Økonomisk krise vil gi bedriftene enda et argument for at de ansatte skal ha en løselig tilknytning til jobben. Det kan vi ikke forsvare. HK har dessuten sine klare fagligpolitiske mål: Faste ansettelser skal være hovedregelen. Direktivet vil svekke det, understreker Bjørn Mietinen.
Siste nytt
APPLAUS: Arbeidsminister Marte Mjøs Persen fikk applaus fra HKs representantskap da hun fortalte at mandatet til utvalget som skal vurdere reglene for nattarbeid i varehandelen er klart.
Brian Cliff Olguin
Nå skal det vurderes om butikkansatte skal kunne jobbe etter klokka 21 om kvelden
KAMPKLAR: HK-ledet Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
HK: Får ikke medlemmene økt kjøpekraft, blir det streik
Mye lest
LØNNSHOPP: Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte øker lønna med 1.300 kroner i måneden
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø