JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HK krever vikarveto

HK-nestleder Bjørn Mietinen krever at Arbeiderpartiet nå lytter til fagbevegelsen og sier nei til vikarbyrådirektivet.
29.11.2011
11:17
16.12.2013 17:44

eva.ler.nilsen@lomedia.no

En snau uke før det omstridte EU-direktivet etter planen skulle implementeres i norsk lov, hersker det full forvirring. Det er et år siden høringsrunden om vikarbyrådirektivet, hvor flere LO-forbund krevde at regjeringen bruker vetoretten mot direktivet. I høst har også Fellesforbundets landsmøte bedt regjeringen si nei.

På LO Stats kartellkonferanse i forrige uke ga statsminister Jens Stoltenberg inntrykk av at det ville komme en ny høringsrunde på vikarbyrådirektivet. I dag har pipa en annen lyd: Det blir ingen ny runde. Det blir, ifølge Avisenes Nyhetsbyrå, lagt fram «en slags vikarpakke, der noen av fagbevegelsens innvendinger er tatt med»

Bruk vetoretten

Dette får HK-nestleder Bjørn Mietinen til å fnyse.

– Hva er det for noe, spør han.

– Vi vet hva som ligger i direktivet. Vi har advart mot det. I høringsrunden krevde vi garantier, som vi nå ser at det er umulig å få. På dette året har mye forandret seg. Store deler av Europa står på randen av konkurs, og så vil regjeringen innføre et direktiv som åpner for muligheten til å utnytte arbeidstakerne enda mer. Hvordan i all verden skal en eller annen vikarpakke avhjelpe dette? Nei, nå må de lytte og bruke vetoretten, krever han.

Uro i Ap

Det er varslet en heftig runde innad i Arbeiderpartiet når stortingsgruppa skal behandle saken i morgen. Østfold-representanten Thor Erik Forsberg sier at han vil kreve saken utsatt på grunn av alle innvendingene som har kommet, blant annet fra fagbevegelsen. Hvis gruppa likevel vil behandle saken i morgen, vil han stemme for et veto mot direktivet.

Hans kollega Anette Trettebergstuen er av en annen oppfatning. Hun sier til ANB at hun går inn for EU-direktivet. Trettebergstuen hevder at arbeidsmiljølovens bestemmelser likevel vil stå seg.

LO må på banen

Bjørn Mietinen er utålmodig. Han mener at LOs høringsuttalelse fra i fjor er utdatert. Han forutsetter derfor at LOs sekretariat raskt vil ta en helt ny gjennomgang, og han tror de vil ende på et nei, særlig etter Fellesforbundets vedtak om veto.

– Det er ikke mulig for LO-ledelsen å overse vedtakene fra de største forbundene. Verden har som sagt forandret seg mye i løpet av det året som har gått siden både HK og LO ga sine høringssvar. Jeg personlig mener Norge bør bruke reservasjonsretten mot direktivet, sier han til HK-Nytt.

HK-politikk

HK-nestlederen mener at det ville være en katastrofe å innføre vikarbyrådirektivet i dagens turbulente økonomiske situasjon.

– Det ville ført til et enda større press på ansettelsesforhold. Økonomisk krise vil gi bedriftene enda et argument for at de ansatte skal ha en løselig tilknytning til jobben. Det kan vi ikke forsvare. HK har dessuten sine klare fagligpolitiske mål: Faste ansettelser skal være hovedregelen. Direktivet vil svekke det, understreker Bjørn Mietinen.

29.11.2011
11:17
16.12.2013 17:44