Martin Guttormsen Slørdal

Bare se – ikke ta med

Ikea satser ikke bare på store varehus. I Ålesund kan du hente det du har bestilt på nettet, få sett og prøvd et utvalg varer, eller få hjelp til å tegne et nytt kjøkken.
2018082912570020180829133238

lene.svenning@lomedia.no

martin.slordal@lomedia.no

Mer netthandel betyr færre arbeidsplasser i butikk. Det er omkvedet fra mange eksperter, og høres logisk ut. På Ikea kan det se ut som om det er motsatt. For to år siden åpnet møbelkjeden det de kaller et service- og pickup point i Ålesund. Her kan folk som handler på nett hos Ikea hente varene selv, eller bytte og returnere varer. Hit kommer det daglig inn én eller to trailere fullastede med møbler, og kundene er kjapt på plass for å hente dem. Det har gitt fem nye arbeidsplasser på det 500 kvadratmeter store lageret, riktignok bare to på heltid.

Ingen kasse

I andre etasje i det umiskjennelige blå og gule bygget jobber 15 butikkselgere. Her har møbelgiganten satt opp et Ikea i miniatyr, et såkalt showroom på 600 kvadratmeter, som skal være til inspirasjon for kundene. Utstillingen, som skiftes ut seks ganger i året, inneholder noen kjøkkenmodeller, en håndfull stue-modeller, to ulike garderobeløsninger og fem senger. Men her er det ingen kasse, for kundene kan ikke få med seg en eneste vare hjem. Varene må de bestille på nettet. Men kundene får hjelp til det. Og Ikea har satt opp en betalingsterminal, for å gjøre det enkelt.

– Vi skal hjelpe kunden fra A til Å, forteller butikksjef Ann Helen Dahl.

Det innebærer ikke bare å selge møbler, men også å plukke ut gardiner, puter og pledd i samme stil og farge.

Dahl og kollegene hennes har også invitert til trendseminar i lokalene, det har vært populært, forteller hun. Og altså helt i tråd med ekspertene som sier at butikker må tilby noe mer enn salg over disk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

LAGER: Her kan kundene hente varer de har bestilt på nettet, bytte og returnere varer. Roger Storeide har nok å gjøre. Det er butikksjef Ann Helen Dahl glad for.

LAGER: Her kan kundene hente varer de har bestilt på nettet, bytte og returnere varer. Roger Storeide har nok å gjøre. Det er butikksjef Ann Helen Dahl glad for.

Martin Guttormsen Slørdal

Nøye utvalgt

Det er ikke tilfeldig hva som er utstilt på de relativt få kvadratmeterne som er til rådighet, forteller butikksjefen. Kjøkkenmodellene som er utstilt er de mest populære, og er bygd store.

– Det er mange store familier med store hus i området, derfor viser vi fram store kjøkken, forteller Dahl.

Hva som er utstilt påvirkes også av kundene. Det kan leses ut av salgsstatistikken, men også spørsmål fra kundene har sitt å si. Nå har Dahl skjønt at de må få på plass en kjøkkenøy, både det og hybelkjøkken er etterspurt hos kundene.

Butikksjefen viser fram en sovesofa.

– Denne tenkte vi ville slå an i lokalmarkedet, men den er nok litt for tradisjonell i utformingen, så vi skal bytte den ut med en annen. Og etter spørsmål fra kundene, skal vi sette opp en TV-benk her også, sier hun.

I samråd med designerne på varehuset i Trondheim, som Ikea i Ålesund sorterer under, blir de enige om hva som skal få plass i denne mini-versjonen av Ikea.

Kjøkken er størst

Det er kjøkken det går mest av på Ikea i Ålesund, det står for hele 80 prosent av omsetningen. Og selv om bare få kjøkkenmodeller er utstilt her, står det ikke på servicen. Sentralt i lokalene står «studioet», flere bord med PC-skjermer hvor kundene får kyndig hjelp av de ansatte til å tegne nye kjøkkenløsninger.

Leif og Randi Muri står på hver sin side av Mia Lundholm og stirrer inn i PC-skjermen. Her er deres nye kjøkken i ferd med å ta form. Den håndlagede tegningen de har med seg hjemmefra har dannet grunnlaget for tegningen på PC-en. Likevel er de glade for å få veiledning hos Ikea.

– Vi har jo ikke peiling på alt dette, så det er veldig fint å få hjelp, sier Leif Muri, mens kona raskt legger til at ektemannen er en handyman. Det kjøkkenet de har i dag var det han som bygget, men det er 40 år og tre malingsstrøk siden. Det er på tide med et nytt, det er paret skjønt enige om.

– Vi skifter fullstendig stil, avslører Randi Muri med et smil.

Svigerdøtrenes råd settes til side, nå låner ekteparet først og fremst øre til de Ikea-ansatte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TEGNER KJØKKEN: Leif og Randi Muri får hjelp til å tegne et helt nytt kjøkken av Mia Lundberg. Salg av kjøkken står for 80 prosent av omsetningen på Ikea Ålesund.

TEGNER KJØKKEN: Leif og Randi Muri får hjelp til å tegne et helt nytt kjøkken av Mia Lundberg. Salg av kjøkken står for 80 prosent av omsetningen på Ikea Ålesund.

Martin Guttormsen Slørdal

Hjemmebesøk

Ikea i Ålesund har etablert et nytt tilbud; de ansatte drar på hjemmebesøk til kunder. Ofte trenger de hjelp til å ta nøyaktige mål av kjøkkenet sitt før de kjøper et nytt, eller kanskje trenger de et nytt blikk på resten av boligen også?

HK-medlem Isabell Henningsen har vært på to ulike hjemmebesøk allerede, begge har resultert i salg. Nå gjør hun seg klar til et nytt besøk, til en kar på Vestnes, 45 minutters kjøring fra Ålesund. Isabell har allerede snakket med ham for å høre hva han er ute etter.

Etterpå skal det tegnes ulike forslag, som kunden fra Vestnes kan ta stilling til her på Ikea.

20 ansatte

De fleste av de totalt 20 ansatte på Ikea i Ålesund jobber deltid. Fire av de ansatte har fått opplæring både på lageret og oppe i utstillingslokalene. Det gjør at de kan jobbe mer. Enkelte ansatte er utdannet interiørdesignere, andre har en helt annen bakgrunn. Isabell Henningsen har mange år bak seg i restaurantbransjen.

– Og så elsker jeg interiør, forteller hun med et smil.

Henningsen jobber i 32 prosent stilling. Det synes hun er greit, for mannen hennes er borte på jobb i fire-fem uker i slengen, da er hun alene hjemme med husets seksåring. Henningsen tar heller på seg ekstravakter om det passer.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

NYE ARBEIDSPLASSER: Etableringen av Ikea i Ålesund har gitt 20 nye arbeidsplasser. Her selges alle varer over internett. Lene Sperre, Caroline Havåg og Isabell Henningsen er alle medlemmer av Handel og Kontor.

NYE ARBEIDSPLASSER: Etableringen av Ikea i Ålesund har gitt 20 nye arbeidsplasser. Her selges alle varer over internett. Lene Sperre, Caroline Havåg og Isabell Henningsen er alle medlemmer av Handel og Kontor.

Martin Guttormsen Slørdal

Tariffavtale

Lene Sperre har seinvakt i dag, og er på plass klokka 12. Den assisterende butikksjefen er nyansatt, men har fem år i Ikea på baken, både fra varehuset i Åsane utenfor Bergen, og Furuset i Oslo. Nå ville hun flytte hjem til Ålesund, og er glad for å kunne fortsette i samme kjede. Lønns- og arbeidsvilkårene er de samme her i Ålesund som på de andre Ikea-avdelingene, forteller HK-medlemmet. Tariffavtalen her i huset kom på plass i fjor, men akkurat nå står de ansatte uten tillitsvalgt. Det skal de få gjort noe med.

Suksess

Ifølge butikksjef Dahl går det godt med Ikea-avdelingen i Ålesund, så godt at lagerkapasiteten er blitt for liten i løpet av de to årene siden de startet opp. Og salget her har ikke gått ut over omsetningen hos de to nærmeste varehusene, i Trondheim og på Ringsaker. Er det de lokale konkurrentene som har fått svi, da?

– Det håper jeg da, ler Ann Helen Dahl.

Spår færre butikkjobber

Om 20 år vil det være 25.000 færre jobber som butikkselgere enn i dag. Det hevder Reform Institute i Sverige, som presenterte rapporten «Norway’s new jobs in the wake of the digital revolution» på NHOs årskonferanse i januar. Det er dårlige nyheter for andre også: I den samme rapporten hevdes det at det vil være 19.500 færre kontormedarbeiderstillinger, 5.700 færre i andre salgsyrker, 5.500 færre lager- og transportarbeidere, og 5.400 færre lønn- og regnskapsmedarbeidere. Og alt dette skyldes digitalisering av arbeidsoppgaver. På den annen side spås det at det vil bli 12.800 flere varehandelssjefer om 20 år – i nettbutikker. Det vil også være behov for langt flere barnehage- og skoleassistenter, grunnskolelærere, barnehagelærere, programvare- og applikasjonsutviklere, og pleiemedarbeidere om 20 år.

Kilde: VG

{"415098":{"type":"m","url":"/image-3.415098.a81f07a6da","cap":"LAGER: Her kan kundene hente varer de har bestilt på nettet, bytte og returnere varer. Roger Storeide har nok å gjøre. Det er butikksjef Ann Helen Dahl glad for. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"415099":{"type":"m","url":"/image-3.415099.7b992e4ae8","cap":"TEGNER KJØKKEN: Leif og Randi Muri får hjelp til å tegne et helt nytt kjøkken av Mia Lundberg. Salg av kjøkken står for 80 prosent av omsetningen på Ikea Ålesund. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"415100":{"type":"m","url":"/image-3.415100.714ffde226","cap":"NYE ARBEIDSPLASSER: Etableringen av Ikea i Ålesund har gitt 20 nye arbeidsplasser. Her selges alle varer over internett. Lene Sperre, Caroline Havåg og Isabell Henningsen er alle medlemmer av Handel og Kontor. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"160","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f2","title":"Spår færre butikkjobber","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

{"415098":{"type":"m","url":"/image-3.415098.a81f07a6da","cap":"LAGER: Her kan kundene hente varer de har bestilt på nettet, bytte og returnere varer. Roger Storeide har nok å gjøre. Det er butikksjef Ann Helen Dahl glad for. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"415099":{"type":"m","url":"/image-3.415099.7b992e4ae8","cap":"TEGNER KJØKKEN: Leif og Randi Muri får hjelp til å tegne et helt nytt kjøkken av Mia Lundberg. Salg av kjøkken står for 80 prosent av omsetningen på Ikea Ålesund. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"415100":{"type":"m","url":"/image-3.415100.714ffde226","cap":"NYE ARBEIDSPLASSER: Etableringen av Ikea i Ålesund har gitt 20 nye arbeidsplasser. Her selges alle varer over internett. Lene Sperre, Caroline Havåg og Isabell Henningsen er alle medlemmer av Handel og Kontor. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"160","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f2","title":"Spår færre butikkjobber","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

{"415098":{"type":"m","url":"/image-3.415098.a81f07a6da","cap":"LAGER: Her kan kundene hente varer de har bestilt på nettet, bytte og returnere varer. Roger Storeide har nok å gjøre. Det er butikksjef Ann Helen Dahl glad for. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"415099":{"type":"m","url":"/image-3.415099.7b992e4ae8","cap":"TEGNER KJØKKEN: Leif og Randi Muri får hjelp til å tegne et helt nytt kjøkken av Mia Lundberg. Salg av kjøkken står for 80 prosent av omsetningen på Ikea Ålesund. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"415100":{"type":"m","url":"/image-3.415100.714ffde226","cap":"NYE ARBEIDSPLASSER: Etableringen av Ikea i Ålesund har gitt 20 nye arbeidsplasser. Her selges alle varer over internett. Lene Sperre, Caroline Havåg og Isabell Henningsen er alle medlemmer av Handel og Kontor. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"160","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f2","title":"Spår færre butikkjobber","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}