JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
GRENSEHANDEL: De siste tolv månedene har nordmenn grensehandlet for omtrent 17,6 milliarder kroner. Det er rekordmye.

GRENSEHANDEL: De siste tolv månedene har nordmenn grensehandlet for omtrent 17,6 milliarder kroner. Det er rekordmye.

Martin Guttormsen Slørdal

Regjeringen gjør ingenting for å bremse grensehandelen, mener Ap-stortingsrepresentant

Stein Erik Lauvås (Ap) reagerer på manglende tiltak mot rekordhøy grensehandel.
20.12.2019
14:29
21.08.2023 17:14

ina.pettersen.jevne@lomedia.no

Grensehandelen har økt voldsomt det siste året: Tall fra SSB viser at den har økt med 15,1 prosent fra 3. kvartal i 2018 til samme tidspunkt i år. I løpet av de tolv månedene har nordmenn grensehandlet for omtrent 17,6 milliarder kroner, 2,3 milliarder mer enn året før. Tallene har fått stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås fra Ap til å sendte et skriftlig spørsmål til finansministeren om hva hun har tenkt å gjøre med dette.

– Prognosene går bare én vei, oppover i favør Sverige. Da må vi adressere den utfordringen, sier Lauvås til HK-Nytt.

Han anslår at det er mellom 800 og 1.000 arbeidsplasser per omsatte milliard, det gjør at grensehandelen fører til at en del arbeidsplasser går ut av Norge.

Lauvås påpeker at det alltid har vært og alltid vil være grensehandel. Men han synes det er problematisk at det har gått fra å være grensehandel begge veier, til at det nå bare går én vei, fra Norge til Sverige.

– Jeg kjefter overhodet ikke på folk som benytter seg av det. Det skjønner jeg, folk har bare en lommebok. Spørsmålet er hva statsråden tenker om det, sier Lauvås.

Her er Norges første selvbetjente skobutikk

– Gir forbrukerne valgmuligheter

Spørsmålet han sendte til Siv Jensen lyder: Hvilke grep vil statsråden gjennomføre for å redusere den rekordstore handelslekkasjen til Sverige slik at vi kan sikre og utvikle arbeidsplassene innen foredlings-, handels- og servicenæringene i Norge?

Svaret fra finansministeren kom 16. desember, og hun åpner med å skrive at ikke bare er avgiftsforskjeller som påvirker grensehandelen. Som eksempler trekker hun fram at endring i valutakurser, det generelle kostnadsnivået i landet, det høye norske tollvernet, tilgjengelighet og vareutvalg også påvirker grensehandelen.

Jensen skriver også at alkohol og tobakk, som er typiske grensehandelsvarer, har avgifter av helsemessige årsaker. I tillegg trekker hun fram at grensehandel ikke bare er negativt, da det gir nordmenn flere valgmuligheter som forbrukere.

Artikkelen fortsetter under bildet:

PROBLEMATISK: Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (AP) mener regjeringen gjør for lite for å forhindre grensehandelen.

PROBLEMATISK: Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (AP) mener regjeringen gjør for lite for å forhindre grensehandelen.

Stortinget

Vil finne ut hva vi handler

De mer konkrete grepene Jensen trekker fram er at regjeringen fjerner den såkalte 350-kronersgrensa for avgiftsfritt kjøp av varer fra utlandet. Det vil si at varer kjøpt på nett fra utlandet vil bli avgiftsbelagt fra første krone.

Jensen skriver også at vi har lite detaljert informasjon om hvilke varer nordmenn kjøper på grensehandel, og at regjeringen derfor vil utrede behovet for et årlig grensehandelsbarometer. Nærings- og fiskeridepartementet og Finansdepartementet har derfor inngått avtaler med Statistisk sentralbyrå (SSB) om kjøp av statistikk som skal gi mer detaljert informasjon om hva vi handler. SSB skal også lage statistikk om grensekryssende netthandel av varer og tjenester basert på nordmenns bruk av kort over internett i utlandet.

Avslutningsvis skriver Jensen at det er de samlede rammebetingelsene som har betydning for vekst og arbeidsplasser i Norge, og trekker inn regjeringens reduksjoner i skatter og avgifter. «Det gir både investeringer og arbeidsplasser. Det er god vekst i økonomien, og det skapes arbeidsplasser over hele landet», avslutter Jensen det skriftlige svaret.

MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV

– Svaret er ikke godt nok

Lauvås synes ikke at finansministeren svarer bra for seg på spørsmålet hans.

– Hun nevner ingen tiltak som kan bedre situasjonen. Bortsett fra 350-kronersgrensa, som heller aldri burde vært innført, sier Lauvås.

Han synes det er bra at regjeringen ønsker å vite mer, men at det er problematisk at det ikke gis noen svar på utfordringen.

– For en ting vet vi ganske sikkert: Grensehandelen er på over 17 milliarder kroner. Og mens de holder på med utredninger, når den nye høyder, sier Lauvås.

Stortingsrepresentanten har forståelse for at avgifter på alkohol og tobakk blir brukt som et alkoholpolitisk instrument, men er uenig i argumentasjonen om at regjeringens reduksjoner i skatter og avgifter gir investeringer og arbeidsplasser.

– Vi har spurt finansdepartementet om det, og de kan ikke vise til at det er det som skjer. Det som stemmer er at avgiftene i Sverige er mye lavere, sier Lauvås.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Må ta økningen på alvor

Lauvås representerer Østfold på Stortinget, og er opptatt av at grensehandelen gjør noe med konkurransesituasjonen i alle grensefylkene i Norge.

– Jeg har ikke alle svar på hvordan alt burde gjøres, for dette er et vanskelig område. Men det er derfor vi har et departement som skal se på disse tingene, sier Lauvås.

– Mitt poeng er at det må være mulig å ta innover seg at det er satt nye handelsrekorder. Spørsmålet er derfor hva statsråden tenker om det, og det var ikke så mye, sier Lauvås.

– Svenskene tar grep, vi ser på

Virke er også opprørt over den voldsomme veksten i grensehandelen.

– Vi fryktet høy vekst, men dette er verre enn i våre verste mareritt. Det siste året har grensehandelen vokst over seks ganger så mye som norsk dagligvarehandel. Dette må være en brutal vekker for norske politikere, sier Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel, i følge en pressemelding fra arbeidsgiverorganisasjonen.

Virke skriver også at det svenske Systembolaget har varslet at de vil sette ned ølprisene for å redusere svenskenes grensehandel til Danmark og Tyskland.

Andersen reagerer på at svenskene tar grep, mens de norske politikerne sitter og ser på.

– «La det skure og gå»-holdningen til norske politikere er dårlig helse-, næring-, miljø- og finanspolitikk. Arrogansen er kvalmende, sier Andersen.

Selvbetjeningen har kommet for å bli. Tar selvskanningen fra oss jobbene?

20.12.2019
14:29
21.08.2023 17:14