Erlend Angelo

Dansker lei av midlertidig jobb

Over halvparten av midlertidig ansatte ønsker seg fast jobb, viser dansk undersøkelse.
12.08.2015
10:13
27.08.2015 20:00

eline@lomedia.no

Frustrasjon og usikkerhet over midlertidige kontrakter og over å ha dårligere vilkår enn sine kollegaer. Slik oppsummeres hverdagen for et flertall av ansatte i korttidskontrakter, midlertidige og prosjektansatte i en dansk undersøkelse omtalt av Ugebrevet A4.

Det er tenketanken Cevea som har undersøkt hva midlertidig ansatte i Danmark synes om sin jobbsituasjon. Svarene viser at det er et flertall som heller vil ha fast jobb.

De yngste ønsker midlertidig

Tendensen til å ønske seg noe fast er sterkere jo eldre arbeidstakerne blir. I gruppa mellom 40 og 64 år vil hele 76 prosent heller ha fast jobb. Blant de yngste, mellom 20 og 24 år, er det bare 32 prosent som svarer at de vil ha fast ansettelse. I alle aldersgrupper unntatt den mellom 25 og 39 år, er tendensen de siste åra klar: Flere og flere midlertidige er lei av usikkerheten og ønsker seg fast jobb.

Se hele saken og grafikk fra Ugebrevet A4 her.

Midlertidig ansatte tjener mindre

Men det er ikke bare usikkerheten i den midlertidige arbeidssituasjonen som er frustrerende. Dårligere vilkår gjør at mange ønsker seg noe annet. Sammenliknet med fast ansatte kollegaer i samme bransje tjener midlertidige 19 prosent mindre.

Dette har forverret seg de siste åra, i 2010 var forskjellen 10 prosent.

I tillegg unngår de oftere glipp av goder som pensjon, barselspenger og ferie – som deres fast ansatte kollegaer har tilgang til.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

12.08.2015
10:13
27.08.2015 20:00