190 millioner til kompetansepakke til permitterte og arbeidsledige
– Vi er veldig fornøyd at det har kommet på plass en pakke. Nå skal vi svinge oss rundt og å få satt i gang tiltak for de permitterte, sier Bjørn Mietinen, nestleder i Handel og Kontor i Norge (HK).
KOMPETANSEPAKKE: Etter at regjeringen bevilget penger til seks nye bransjeprogram, vil HKs nestleder Bjørn Mietinen og Virke få i gang raske tiltak for de som er permittert som følge av koronakrisa.
Erlend Angelo
Ferske tall viser at det nå er 412.000 arbeidssøkende registrert hos Nav. For å ruste folk bedre for arbeidslivet etter at korona-krisen er over, lanserte regjeringen fredag en kompetansepakke på 190 millioner kroner.
Regjeringen legger nå 100 millioner kroner på bordet og inviterer organisasjoner i arbeidsmarkedet til å samarbeide om å utvikle seks nye bransjeprogram for kompetanseutvikling. I tillegg har regjeringen bevilget 50 millioner kroner til nettbasert opplæring, 20 millioner kroner til opplæring av ufaglærte og 20 millioner kroner til universiteter og høyskoler for å gi plass til flere på eksisterende utdanninger.
Setter i gang tiltak så fort som mulig
– Det viktigste nå er å ta tak i gruppen som er permitterte og komme på banen med tilbud så fort som mulig. Spesielt med tanke på at regjeringen har åpnet opp for at permitterte kan ta utdanning. Vi har allerede begynt dialogen med Virke om hvordan vi kan sette i gang tiltak raskt, sier Bjørn Mietinen til HK-Nytt.
Han peker på at situasjonen på arbeidsmarkedet har endret seg mye siden HK og Virke sendte søknad til myndighetene om etablering av et bransjeprogram for varehandelen. Flere tusen ansatte i varehandelen som er permittert som følge av koronakrisa. Det gjelder også innenfor faghandelen og luftfart. Bransjeprogrammet kunne ikke komme på et bedre tidspunkt, mener Mietinen.
– Vi har vært opptatt av å få på plass bransjeprogrammet for varehandelen siden før jul i fjor. Det er veldig bra at den nå har kommet på plass, selv om omstendighetene har endret seg mye. Nå vil vi først sette i gang raske tiltak, og så begynne å forberede tiltak på lang sikt, sier Mietinen.
Amedia permitterer annonseselgere
Liten pott å fordele på seks bransjeprogrammer
Bransjeprogrammene er skreddersydde utdanningstilbud som utvikles i et samarbeid mellom partene i arbeidslivet. Det er et spleiselag hvor staten betaler for at det utvikles og drives relevante tilbud ved fagskoler, universiteter og høyskoler.
– Vi er veldig spent på å se hvordan fordelingen av midlene vil bli. Vi er en stor bransje, og det er mange som har blitt berørt av permitteringer, sier Mietinen og legger til:
– Siden det er snakk om seks forskjellige bransjeprogram hadde vi gjerne sett at summen var litt større for vår del. Sånn situasjonen er nå, vil det være mye penger som man er nødt til å bruke i bransjeprogrammene.
MELD DEG PÅ HK-NYTTS NYHETSBREV
Fornøyd med at regjeringen lytter
LO-sekretær Trude Tinnlund er også fornøyd med at regjeringen satser på videreutvikling og igangsetting av nye bransjeprogram og styrking av grunnleggende ferdigheter og fagopplæring. Men tiltakene må komme i gang raskt, mener hun.
– Dette er godt tilpasset hvilke næringer og grupper som er særlig rammet av krisen. Samtidig blir det viktig å raskt få på plass et bedre regelverk for å kunne å kombinere dagpenger med kompetansehevende tilbud, legger Tinnlund til.
Dette er de nye bransjeprogrammene:
– Reiselivsnæringen
– Varehandelen
– Frisørbransjen
– Mat- og drikkevareindustrien
– Anleggsbransjen
– Elektro/automasjon- og fornybar/kraftnæringen
Flere saker
Illustrasjonsbilde fra Maximat på Nordby kjøpesenter i Sverige.
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte på deltid skal få overtidsbetalt i Sverige
LO og NHO er blitt enige om en vei videre for en ny lavlønnsmodell.
Sissel M. Rasmussen
Flere lavtlønte kan få ekstra penger. Her er planen
ALEINETID: Butikksjefene bruker mye tid aleine i butikken, sier tillitsvalgt Anita Wiksaas.
Herman Bjørnson Hagen
Her har sjefene tariffavtale: – Noen var skeptiske
Circle K-ansatt og tillitsvalgt Nina Auke er glad for at LO vil forby aleinearbeid om natta i varehandelen.
Brian Cliff Olguin
LO vil forby aleinearbeid om natta på bensinstasjoner og kiosker
Større - sterkere - sammen er slagordet også på årets LO-kongress. Her er LO-leder Peggy Hessen Følsvik på LO-kongressen i 2023. Det skal bli vanskelig å få LO-kongressen til å stå sammen om an AFP-løsning.
Sissel M. Rasmussen
AFP blir det viktigste stridstema på LO-kongressen
ENIGE: Forhandlingslederne Anne-Kari Bratten (t.v., Spekter) og Henriette Jevnaker (LO Stat) ble enige om den sentrale delen av Spekter-oppgjøret etter en dag med forhandlinger.
Morten Hansen