SKAL STEMME: De ansatte i Vinmonopolet skal avgjøre om de godtar en lønnsøkning på tre prosent.

SKAL STEMME: De ansatte i Vinmonopolet skal avgjøre om de godtar en lønnsøkning på tre prosent.

Martin Guttormsen Slørdal

Tre prosent lønnsøkning til polansatte

De ansatte i Vinmonopolet får en lønnsøkning på tre prosent og høyere tillegg for arbeid på kvelder og lørdager.
25.04.2018
14:06
25.04.2018 14:05

lene.svenning@lomedia.no

Handel og Kontor avsluttet tirsdag kveld årets tarifforhandlinger med Vinmonopolet. Partene er enige om at de ansatte får en lønnsøkning på tre prosent fra 1. april. I tillegg øker kveldstillegget med fem kroner i timen, fra 60 til 65 kroner, og lørdagstillegget med ti kroner i timen, fra 56 til 66 kroner. Kompetansetillegget økes med tre kroner i timen, fra 11 til 14 kroner. Disse tilleggene gis fra 1. september. Heretter vil også de ansatte ved kundesenteret få tillegg for arbeid på kvelder og helger.

– Vi er veldig godt fornøyd med resultatet. Det hadde ikke blitt så bra om vi ikke hadde hatt en så stor andel organiserte i Vinmonopolet. Vi har en organisasjonsgrad på 70 prosent, dermed er det makt bak kravene våre, sier Christopher Beckham, nestleder i Handel og Kontor og forhandlingsleder i dette oppgjøret.

LES OGSÅ: HK-lederen vil rydde opp i handelen på turiststeder

Mer enn i LO-NHO-oppgjøret

Beckham trekker fram økningen i kompetansetillegget som spesielt bra.

– Fagbrev og kompetanse skal lønne seg. Dette vil også være en gulrot for å få flere til å ta fagbrev, tror han.

Den totale, økonomiske ramma for dette oppgjøret er på 3,3 prosent, ifølge Beckham. Det er mer enn ramma i oppgjøret mellom LO og NHO, som er på 2,8 prosent.

– Frontfaget er ingen begrensning. Vi mente at det var økonomisk grunnlag for en større lønnsvekst i Vinmonopolet, sier han til HK-Nytt

Må forhandle om pensjon

HK og Vinmonopolet har også blitt enige om en tekst som omhandler pensjon. De ansatte i Vinmonopolet er tilsluttet Statens pensjonskasse. Om vinmonopol-loven endres, kan ikke pensjonsordningen endres uten at partene er enige om dette.

– Det er en viktig presisering, og en god sikring for de ansatte om det skulle skje endringer med Vinmonopolet, sier Christopher Beckham.

Skal diskutere deltid

Partene er også enige om å sette ned flere felles utvalg. Ett av dem skal vurdere om de skal sette en nedre grense for deltidskontrakter på 15 timer i uka. Det er et krav HK satte fram under forhandlingene. Vinmonopolet har en stor andel deltidsansatte.

Uravstemning

Dette lønnsoppgjøret er en del av oppgjøret mellom LO og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter. Resultatet av forhandlingene av flere av tariffavtalene mellom LO og Spekter skal vurderes av medlemmene gjennom en uravstemning. Det er ennå ikke avklart når den skal finne sted.

LES OGSÅ: Forhandlingene mellom LO og Virke er i gang

LES OGSÅ: Her er resultatet av forhandlingene mellom LO og NHO

25.04.2018
14:06
25.04.2018 14:05