JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mekling strandet, LO-ansatte ut i streik

150 LO-ansatte går i morgen ut i streik etter at meklingen i årets lønnsoppgjør brøt sammen ni timer på overtid.
13.11.2014
10:00
27.08.2015 20:00

eva.ler.nilsen@lomedia.no

For første gang i historien går LOs egne ansatte ut i streik i et lønnsoppgjør.

Steile fronter

Siden tirsdag har Handel og Kontor og Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening (AAF) vært på Riksmeklerens kontor i håp om å bli enige i årets lønnsoppgjør. De ordinære forhandlingene ble brutt i september etter at arbeidsgiverne nektet HK innsyn i lønna til alle dem som omfattes av tariffavtalen det forhandles om. Ifølge ledelsen i Handel og Kontor, som organiserer de ansatte i LO, LO-forbundene og andre virksomheter i arbeiderbevegelsen, er det helt umulig å drive reelle lønnsforhandlinger uten tilgang til all lønnsstatistikk.

Arbeidsgiverne stod like steilt på innsynsnekten under meklingen, og klokka 09.30 torsdag formiddag brøt HK meklingen. Det betyr at 150 av de 1.500 HK-medlemmene i dette tariffområdet går ut i streik, hovedsakelig i Oslo. Streiken starter i morgen tidlig.

Lønnsfest for ledere

– Statistikken vi fremskaffer på egenhånd viser urovekkende lønnsforskjeller mellom ansatte. Vi ser at lederne stikker av med stadig mer av lønnsmassen. Det kan se ut som enkelte grupper i fagbevegelsen har hatt en lønnsfest, mens våre grupper har tatt ansvar og betalt regninga. Vi ber ganske enkelt om å få tallene på bordet, sier HKs forhandlingsleder Bjørn Mietinen.

Store forskjeller

I en pressemelding fra forbundet vises det til en sammenligning mellom tall fra Statistisk sentralbyrå og HKs egne lønnsstatistikker, hvor ledere har hatt lønnsvekst på 7,1 prosent fra 1. oktober 2012 til 1. oktober 2013. De samme tallene viser at årslønna til HKs medlemmer i fagbevegelsen i gjennomsnitt ligger 70.000 kroner under sammenlignbare grupper i SSB sin statistikk.

– Når vi sammenligner lønnsvekst med prisvekst de siste årene, har flere av våre medlemmer fått en reallønnsnedgang, skriver HK i pressemeldingen.

150 ut i streik

Det skal i første omgang streikes i Fagforbundet sentralt og i deres virksomheter i Troms, i Fellesforbundet sentralt, EL & IT Forbundet sentralt og i Norsk Arbeidsmandsforbund.

– Det er en lojal gruppe ansatte som nå går ut i streik. Gjennom en rekke lønnsoppgjør har de vist både moderasjon og ansvarlighet. Vi kan ikke akseptere at andre grupper ansatte gis en betydelig lønnsvekst, samtidig som arbeidsgiverne nekter innsyn i lønnsdannelsen. Vi kan ikke forhandle i blinde, understreker Bjørn Mietinen.

Viser til styreleder

Forhandlingsleder og direktør i Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening, Anders Frydenlund, vil ikke kommentere konflikten. Han opplyser til HK-Nytt at det er AAFs styreleder som skal uttale seg om saken. Det har ikke lyktes HK-Nytt å komme i kontakt med LO-sekretær og styreleder Trude Tinnlund, men hun skriver i en pressemelding torsdag ettermiddag at streiken er beklagelig.

Tinnlund skriver at AAF har strukket seg langt for å nærme seg HK og at de har vist vilje til åpenhet og innsyn i forbindelse med utarbeiding av statistikk.

– I forkant av forhandlingene har et partssammensatt statistikkutvalg utarbeidet en felles rapport, underskrevet av begge parter. Hensikten med denne rapporten har vært å få fram best mulig tallmedssig bakgrunnsmateriale til bruk under forhandlingene. Handel og Kontor har i forhandlingene valgt å legge denne statistikken til side, sier Tinnlund.

13.11.2014
10:00
27.08.2015 20:00

Mye lest