UENIGE: LO OG HK frykter tariffdumping om de inngår NHOs butikkoverenskomst med en Rema-butikk. Derfor sier de nei til det.  Illustrasjonsbilde.

UENIGE: LO OG HK frykter tariffdumping om de inngår NHOs butikkoverenskomst med en Rema-butikk. Derfor sier de nei til det. Illustrasjonsbilde.

Martin Guttormsen Slørdal

HK sa nei til NHOs billigavtale

Forbundet brøt tarifforhandlingene om butikkoverenskomsten med NHO onsdag ettermiddag. Det samme gjorde Transportarbeiderforbundet.
04.06.2014
19:44
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

Det kan være fare for streik i deler av varehandelen etter at LO og HK og arbeidsgiverforeningen NHO ikke ble enige i forhandlingene om butikkoverenskomsten i dag. Det som kunne vært en ordinær tarifforhandling ble alt annet enn det. For i formiddag møttes først HK/LO og NHO til forhandlinger om et eget spørsmål: Hvilken tariffavtale skal gjelde på én bestemt Rema 1000-butikk på Vestlandet. Denne franchisetakeren har meldt seg inn i NHO, og arbeidsgiverforeningen har stilt krav om at det er butikkoverenskomsten som skal gjelde her, og ikke HKs tariffavtale med Virke, som er den rådende i varehandelen. Butikkoverenskomsten, som ellers gjelder på produksjonsbedrifters utsalgssteder, er er en langt billigere avtale enn landsoverenskomsten med Virke. En ansatt på butikkoverenskomsten tjener 1.700 kroner mindre i måneden enn en som er omfattet av Virke-avtalen.

Dobbelt nei fra NHO

HK og LO nekter å gå med på NHOs krav. Arbeidstakerne mener at de og NHO må inngå en blåkopi av Virke-avtalen for denne Rema-butikken, for at ikke lønna her skal bli lavere enn i varehandelen forøvrig. Det er de redd skal få ringvirkninger i resten av bransjen.

Partene ble ikke enige, og endte dagens forhandlingsmøte med å skrive en såkalt tvisteprotokoll.

Dermed tok HK med seg spørsmålet videre. Klokken 13 i dag startet forbundet de ordinære tarifforhandlingene med NHO om butikkoverenskomsten. HK stilte krav om at lønnssystemet i butikkoverenskomsten ble erstattet med en blåkopi av lønnssystemet i Virke-avtalen, opplyser HKs forhandlingsleder Christopher Beckham.

Også her var NHOs svar nei. Dermed brøt HK forhandlingene.

Ufravikelig krav

– Vi valgte å bryte forhandlingene fordi vi ikke ønsket en situasjon som åpner for tariffhopping. Vårt krav om å få det samme lønnssystemet i butikkoverenskomsten som i landsoverenkomsten er ufravikelig. Vi kan ikke ha to tariffavtaler med ulik lønn i samme område, det vil vært ødeleggende, sier Beckham til HK-Nytt.

Nå må partene til mekling. Blir det ikke løsning her, tar HK sine medlemmer på butikkoverenskomsten ut i streik.

Samme historie i grossistbransjen

Også Norsk Transportarbeiderforbund brøt sine forhandlinger med NHO om tariffavtalen for grossistbedrifter i dag. Parallellen til HKs forhandlinger er klar. Fra nyttår meldte Reitangruppen, inkludert Rema distribusjon, overgang fra Virke til NHO. Nå vil de bytte tariffavtale, fra Virkes overenskomst for grossistbedrifter til NHOs avtale for samme område. Her er minstelønnssatsene i NHO-avtalen mer enn 3.000 kroner lavere enn i Virke-avtalen. Transportarbeiderforbundet gjorde som HK og stilte krav om at lønna i NHO-avtalen måtte opp på samme nivå som i Virke-avtalen. Dette avviste NHO, og dermed brøt Transport forhandlingene. Også her går det mot mekling og en mulig streik.

Forhandlingsleder Bjørn Anders Jonassen i Transportarbeiderforbundet er ikke blid.

– Vi er fly forbanna. Dette er tariffhopping, hvor arbeidsgiverne prøver å bytte til en rimeligere tariffavtale. Vi kommer aldri til å fravike kravet om lik lønn i disse to avtalene, sier Jonassen.

Ingen kommentar

HK-Nytt har vært i kontakt med NHO-advokat Elisabeth Lea Strøm, som leder forhandlingene på vegne av arbeidsgiverorganisasjonen. Hun vil ikke uttale seg om saken.

04.06.2014
19:44
27.08.2015 20:00

Mest lest