KLARE TIL DYST: NHOs forhandlingsleder Elisabeth Lea Strøm (t.v) og HK-leder Trine Lise Sundnes er klare til å forhandle om Standardoverenskomsten for kontoransatte.

KLARE TIL DYST: NHOs forhandlingsleder Elisabeth Lea Strøm (t.v) og HK-leder Trine Lise Sundnes er klare til å forhandle om Standardoverenskomsten for kontoransatte.

Martin Guttormsen Slørdal

HK krever mest til de som tjener minst

Mandag formiddag møttes HK og NHO til forhandlinger om tariffavtalen til kontoransatte.
02.05.2016
11:48
02.05.2016 11:48

lene.svenning@lomedia.no

– Vi er først og fremst opptatt av å få opp minstelønna, sier HK-leder Trine Lise Sundnes, på vei inn til forbundets første tarifforhandlinger med NHO i år.

De neste to dagene skal de to forhandlingsdelegasjonene reforhandle Standardoverenskomsten. 9.100 kontoransatte i blant annet spedisjon- og transportbransjen og organisasjoner er omfattet av denne avtalen. Standardoverenskomsten er en minstelønnsavtale, som innebærer at de ansatte skal lønnes utover satsene. Det ordnes gjennom lokale lønnsforhandlinger. Sundnes er opptatt av å få til en lønnsøkning for de som ligger tett opp til minstelønnssatsene.

Utvalg ikke ferdig

I lønnsoppgjøret for to år siden ble HK og NHO enige om å sette ned et utvalg som skulle komme med forslag til endringer i overenskomstens lønnssystem og bestemmelser om arbeidstid. Utvalget er imidlertid ikke ferdige med arbeidet sitt.

Handel og Kontor har vært opptatt av å få tjenestepensjonen inn i sine tariffavtaler. Etter at Fellesforbundet og Norsk Industri fikk myndighetene med på en utredning av spørsmålet, regner ikke Trine Lise Sundnes med at dette blir et stort tema i forbundets forhandlinger med NHO.

To dager

HK stiller også krav om full lønn under sykdom. Det er et krav forbundet også stilte under forhandlingene med arbeidsgiverorganisasjonen Samfo, men som ikke ble innfridd. HK og Samfo skal til mekling 13. mai.

HK og NHO har de siste to hovedoppgjørene blitt enige uten å måtte gå veien om Riksmekleren. Etter planen skal HK og NHO avslutte forhandlingene innen midnatt tirsdag.

– Vi fortsetter så lenge det er noe å forhandle om, sier NHOs forhandlingsleder Elisabeth Lea Strøm til HK-Nytt.

02.05.2016
11:48
02.05.2016 11:48

Mest lest