ALVOR: De neste tre dagene skal HK og Virke forhandle om lønn og pensjon.

ALVOR: De neste tre dagene skal HK og Virke forhandle om lønn og pensjon.

Martin Guttormsen Slørdal

HK og Virke:

Forhandlingene er i gang

HK vil ha en egen utredning om pensjon.
07.04.2014
14:46
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

I ettermiddag møttes forhandlingsdelegasjonene til Handel og Kontor og Virke til tarifforhandlinger på arbeidsgiverorganisasjonens hovedkontor på Solli plass. Partene skal forhandle om lønna og betingelsene til de ansatte i varehandelen, på lager, i bok- og papirbransjen, forlagene, taxisentralene, og flere andre grupper.

Selvstendig utredning

Det såkalte frontfagsoppgjøret for de ansatte i industrien ble ferdig i forrige uke. Dette oppgjøret legger en viss mal for de andre tariffoppgjørene. I det som har vært årets vanskeligste spørsmål; fagbevegelsens krav om avtalefesting av og medbestemmelse over tjenestepensjonene, ble partene enige om å utrede spørsmålet. Det er ikke ventet at HK kommer noe lenger med dette kravet i møte med Virke.

HK-leder Trine Lise Sundnes mener likevel det er nødvendig med en egen utredning av pensjonsspørsmålet sammen med Virke.

– Vi ser fra frontfaget har fått til, og tar utgangspunkt i det. Men vi har behov for noen tilpasninger, derfor ønsker vi en egen selvstendig utredning, sier hun til HK-Nytt.

Det ser Virkes forhandlingsdirektør Pål Skarsbak i utgangspunktet ikke for seg.

– Jeg ser ikke noe poeng i en egen utredning, men vi får snakke om det, sier han.

Mer i pungen

HK og Virke får mer å snakke om. Fellesforbundet og Norsk Industri ble partene om en at lønnsøkningen i år, inkludert resultatet av de lokale forhandlingene på bedriftene, vil bli på 3,3 prosent. Sundnes har ikke tenkt å be om noe mindre. Et viktig krav for HK i år er å øke tilleggene for kvelds- og helgearbeid. Regjeringens planer om søndagsåpne butikker har gitt HK vann på mølla: Forbundet stiller krav om et skikkelig søndagstillegg. I dag gjelder det samme tillegget som på lørdager etter klokka 16.00; 90 kroner i timen i tillegg til ordinær timelønn.

– Vi vil sette opp prisen for arbeid utenfor normalarbeidsdagen, understreker Trine Lise Sundnes.

Det er ventet at dette kravet vil møte motbør hos arbeidsgiverne. Det er imidlertid ikke sikkert at det er nødvendig å uroe seg for den generelle lønnsøkningen.

– Vi er lojale mot resultatet av fronffagsoppgjøret, sier Pål Skarsbak.

Mulig nattarbeid

Forhandlingene vil foregå fram til onsdag 9. april. HK og Virke har for vane å bli enige seg imellom, uten å måtte gå til mekling. Det har begge parter ambisjoner om i år også.

Fristen for å få til det er ved midnatt onsdag, men det er ikke uvanlig at partene forhandler på overtid.

– Er du god til å være oppe om natta, Skarsbak?

– Jeg er kjempeflink til det – det er en av mine sterke sider, svarer han med et flir.

07.04.2014
14:46
27.08.2015 20:00