50 års fartstid i bedriften
Men Torild Lyngsmo har ingen planer om å slutte i jobben.
TRADISJONSBÆRER: Torild Lyngsmo er stolt av arbeidsplassen sin. Fabrikken har holdt til i Levanger sentrum siden begynnelsen av 1900-tallet.
Martin Guttormsen Slørdal
Saken oppsummert
LEVANGER:
Det er 25 år siden hun fikk gullklokka, og på julebordet i fjor ble det markert at superveteranen har vært ansatt i tørrmelkfabrikken Normilk i Levanger siden 1967. Selv om helsa skranter og 70-årsdagen ble feiret i sommer, vil hun fortsatt gå på jobben i administrasjonen hver dag. Torild Lyngsmo har en kronisk sykdom som begrenser henne litt, så jobben blir også en viktig sosial arena for henne. 80-prosentstillingen fordeler hun over alle ukedagene.
– Jeg går på krykker og må ta drosje til og fra jobb, men jeg kommer meg i alle fall ut. Jeg ser mørkt på å ikke skulle jobbe. Jeg kan jo ikke brodere og se på fotball hele dagen, heller, sier hun.
Torild byr på sjokoladekjeks.
– Vær så god! Disse er det nok tørrmelk i også, fortsetter hun.
Fabrikken har vært i lokalene siden begynnelsen av 1900-tallet. Det startet som Levanger melkefabrikk, så ble det Nestlé, og fra 2001 Normilk. Hit leveres melk fra nærområdet og 25 fabrikkarbeidere jobber døgnskift for å tørke melka og levere til industrien innenlands. Sjokoladefabrikkene Freia og Nidar er blant kundene.
I administrasjonen er de tre, inkludert sjefen. Hit ble Torild etter eget utsagn headhuntet rett fra handelsskolen. Selv om arbeidsoppgavene har endret seg en del oppigjennom årene, mener Torild at det alltid har vært en trygg og god arbeidsplass. Hun har ikke vært redd for å miste jobben. I dag består jobben blant annet i å registrere kollegenes arbeidstimer, kontrollere inntak av melka som skal tørkes, og det er Torild du treffer om du ringer til Normilk.
Hun ble organisert i HK i 1995, og angrer litt på at hun ikke gjorde det fra begynnelsen av.
– Jeg får prøve å holde ut til jeg får 25-årsnåla til HK. Kanskje jeg rekker det akkurat, sier hun.
Før vi går, vil Torild vise oss noe. Hun åpner forsiktig døra til sjefens kontor og der, langs hele den ene veggen, står det et stort skap med medaljer og pokaler, samt en bleknet laurbærkrans. De tilhører den meritterte skiløperen Eldar Rønning, som er fra Skogn. Normilk har alltid sponset idretten. Nå som Rønning har lagt opp er det noen andre trønderske eliteløpere på ski som nyter godt av bedriftens støtte. Det liker den sportsinteresserte medarbeideren.
– Vi sponser ikke Northug, det er like greit. Jeg liker ikke han så godt, men Zlatan liker jeg!
Mitt favorittuttrykk
«Hukkukul» = kulen på ankelen
Flere saker
LO-leder Peggy Hessen Følsvik (t.v.) ble enig med NHO-sjef Ole Erik Almlid (t.h.) om årets sentrale lønnsoppgjør. I midten Riksmekler Mats Ruland.
Sissel M. Rasmussen
Hvordan blir 5 kroner i timen til 4,4 prosent?
Julie Lødrup, førstesekretær i LO.
Leif Martin Kirknes
Kvinner har høyere sykefravær enn menn. Disse tiltakene kan endre dette
Nasjonalt er Senterpartiet mot søndagsåpne butikker. Likevel stemte altså Senterpartiet i Lillehammer for å åpne opp for søndagsåpne butikker.
Stian Rognhaugen via Creative Commons
Senterpartiet sikra flertall for søndagsåpne butikker i Lillehammer
Fra venstre: LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-sjef Ole Erik Almlid.
Håvard Sæbø
Ny lønn: LO og NHO er enige
Det blei storstreik i lønnsoppgjøret i 2023. Her fra en streikemarkering på Youngstorget.
Jan-Erik Østlie
I dag starter meklinga i lønnsoppgjøret: – Vi står klare til å streike, sier HK-tillitsvalgt
Bildet er tatt under streiken i 2023.
Leif Martin Kirknes
Disse HK-medlemmene gjør seg klare til streik
Mitt favorittuttrykk
«Hukkukul» = kulen på ankelen