Saksøker SAS
Da SAS Spirit ble overdratt til SAS Ground Handling, gikk de ansatte kraftig ned i lønn. Nå går de rettens vei for å få den opp igjen.
Saken oppsummert
lene.svenning@lomedia.no
Fram til mars i fjor var SAS Spirit et eget selskap i SAS-konsernet. Da ble selskapet, som driver med flyfrakt, flyttet over i bakkeselskapet SAS Ground Handling (SGH).
Dette selskapet varslet at Sprit-ansatte ikke fikk beholde sin gamle lokale lønnsavtale, men at de skulle over på den samme lønna som de andre ansatte i SGH. 1. mai gikk de ned 7-10 prosent i lønn, altså 2.500 – 3.000 kroner i måneden.
EU-dom
Både de 110 medlemmene i Fellesforbundet og de 20 medlemmene i Handel og Kontor protesterte på lønnsnedslaget. Forhandlinger mellom klubbene og ledelsen har imidlertid ikke ført fram. I november stevnet de SGH for retten.
Arbeidsmiljøloven regulerer hva som skal skje med ansattes lønns- og arbeidsvilkår i forbindelse med såkalte virksomhetsoverdragelser. Bedrifter kan reservere seg mot å overta tariffavtaler etter at de utløper. Det gjorde SGH like før de Spirit-ansattes avtale utløp. Men HK og Fellesforbundet støtter seg til en EU-dom som sier at de ansatte ikke kan settes vesentlig ned i lønn ved en virksomhetsoverdragelse. Dette spørsmålet skal prøves for Oslo Tingrett.
Urimelig
Glenn Vinjor, HK-tillitsvalgt i SAS Spirit, er oppgitt over at han og kollegene gikk ned i lønn.
– Lønna vår har blitt til gjennom mange år med lokale lønnsforhandlinger. Det er betenkelig hvis det er så enkelt å sette oss ned i lønn, sier han.
Vinjor, som selv gikk ned 7,4 prosent i lønn, mener lønnsnedslaget er grunnen til at flere ansatte har sluttet det siste året.
Gunnar Holm, tillitsvalgt for Fellesforbundets medlemmer i bedriften, mener også at lønnsnedslaget er urimelig.
– Folk er forbanna og skuffa. Vi har vært med på å snu den økonomiske utviklingen i Spirit. Så blir vi satt ned i lønn over natta, og det er med på å gi bedriften enda bedre marginer, sier han.
Holm forstår at SGH har et ønske om å harmonisere lønna i bedriften, men påpeker at det ble uhåndterbart for medlemmene når lønnsnedslaget skjedde nærmest over natta.
Prinsippsak
Regionssekretær i HK, Kjell Finvåg, mener dette er en prinsipielt viktig sak.
– Skulle vi vinne fram i denne saken, vil det være vanskeligere for bedriftene å omorganisere eller bruke virksomhetsoverdragelse for å redusere de ansattes lønnsvilkår, sier han.
Denne saken er ikke det eneste spenningsmomentet i de SGH-ansattes hverdag. Som en del av SAS-konsernets økonomiske snuoperasjon, ligger SGH ute for salg.
Gjort det riktig
SGS mener selskapet har sitt på det tørre.
– Vi mener transaksjonen er utført riktig ut fra retningslinjene i arbeidsmiljøloven. Utover det ønsker vi ikke å kommentere saken i detalj før den skal opp i retten, sier personalansvarlig Terje Horn Evensen til Dagens Næringsliv.
Flere saker
Eirik Dahl Viggen
Tjenestepensjon skaper ulikhet
– Det er ikke greit. Det skaper forskjeller mellom folk i ulike bransjer, sier Emilija Velican.
Herman Bjørnson Hagen
Emilija (28) blir en pensjonstaper: – Det er ikke greit
– Det er vanskelig å stå alene mot arbeidsgiverne, spesielt hvis du er ung og ny, sier Markus Olsen.
Herman Bjørnson Hagen
Synsam-ansatte har fått øynene opp for ordna forhold
Natalija Kandic og Vilde Gjesdal snakket med unge på jobb om blant annet kameraoveråking og arbeidskontrakter.
Brian Cliff Olguin
Natalija og Vilde sjekket Alna-senteret for snusk
FELLESSKAP: Runa Bjørk Erga stiftet nye bekjentskap gjennom lek, moro og diskusjoner.
Brian Cliff Olguin
Ikke bare lek og moro – boligpresset preget sommerkonferansen
Brian Cliff Olguin