HØYT: Kun en av deltakerne når toppen i dag, men det er ingen som får minuspoeng.
Brian Cliff Olguin
Tallknusere på glattisen
For første gang har bedriftsidrettslaget i Sparebank1 Østlandet dratt i gang mangekamp for de ansatte.
brian.cliff.olguin@lomedia.no
Beina i veggen, beina i veggen, beina i veggen, ikke øksene! Der, ja.
Det er ikke lett å få med seg beskjedene instruktøren roper til deg når du er nesten ti meter over bakken, kjenner minusgradene bite seg fast i kroppen og du aldri tidligere har klamret deg fast til en isvegg med to isøkser og knivskarpe stegjern. Attpåtil er det første gang at kollegaen din som står nede prøver å sikre en isklatrer.
HK-medlem Vinh Nguyen jobber som rådgiver i Sparebank1 Østlandet og har til felles med kollegene sine at han er mer vant til å knuse tall enn is. Nå har de tatt utfordringen og møtt opp på innendørsanlegget Snø på Lørenskog. Målet er kunne tikke av for fullført andre gren i årets og historiens første mangekamp i bedriftsidrettslaget. Totalt skal utøverne fra Sparebank1 Østlandet gjennom fire grener. For å kunne kalle seg mangekjemper må de ha gjennomført minst tre av fire.
FAST: De tre kollegene klamrer seg fast til isen ved hjelp av stegjern og isøkser.
Brian Cliff Olguin
Høydeskrekk og minusgrader
Den første grenen var å skyte på blink med gevær. Da var både herrene og kvinnene med på samme tid, men på grunn av plassrestriksjoner og mange påmeldte, har de nå blitt delt i to lag. Damer og herrer.
Når HK-Nytt er innom har damene allerede fått prøvd seg, og flere kunne fortelle at de nådde den 15 meter høye toppen. Så spørsmålet herrene stiller seg nå, er om de er like flinke.
En liten hake er at flere har høydeskrekk. Et par av dem har kanskje heller ikke lest hele innkallingen.
– Du og du kommer nok til å fryse litt!
Instruktøren knegger og påpeker at olabukser eller joggebukser ikke er ideelt når temperaturen i vinterhallen konstant er mellom to og fire minusgrader.
Så begynner instruktørene å fortelle hvordan de bør bruke kroppen når de klatrer.
– Bruk beina mest mulig selv om det frister å bruke armene og overkroppen til å dra deg opp. Om du ikke gjør det, vil du bruke opp kreftene dine raskt, advarer Alexander Cintelli.
SIKRER: Lasse Frisk holder ordentlig fast på tauet som skal holde kollegaen hans sikker. Til venstre instruktør Alexander Cintelli.
Brian Cliff Olguin
Blod
I tur og orden får de bankansatte på seg de knalloransje hjelmene og strammer til sikkerhetsselene.
Mens en av dem tester ut hvordan de får festet stegjernene til støvlene, går det litt fort svingene. Fingeren går i klemme, og plutselig siver blodet ut. Instruktør Erik Tordhol passer på at blod ikke skal hindre noen på veien til å bli mangekjemper, og sørger for plaster på såret.
BLOD: Instruktør Erik Tordhol kommer til unnsetning når en av herrene setter fingeren i klemme i det han prøver å feste stegjernet til støvelen.
Brian Cliff Olguin
Så står alle sju mann foran et menneskelagd isfjell på 15 meter og følger med på instruktørene som går gjennom sikringsstegene. Deltakerne skal sikre hverandre etter tur.
Sikkerhet i fokus
– Grepet skal fattes med hel hånd og tommel opp. Tommel opp er alltid bra!
Alle nikker før instruktøren fortsetter.
– Huskeregelen for sikringsprosessen går som så: Opp som en V og ned til kne, og flytte hendene oppover langs bremsetauet på 1-2-3, gjentar instruktøren.
Lasse Frisk forteller instruktøren at han har både gledet og gruet seg til denne dagen.
– Jeg har varmet opp med å se Cliffhanger og Vertical Limit, men jeg har litt høydeskrekk, så dette blir spennende, sier han.
SIKRER: Lasse Frisk holder et fast blikk på kollegaen som klatrer. Deltakerne sikrer hverandre etter tur.
Brian Cliff Olguin
Frisk starter med å sikre sin yngre kollega, Nguyen. Hele tiden står instruktøren ved siden av ham og passer på at HK-medlemmene gjør ting etter boka.
– Husk å dra tauet ned til kneet, slik at kompisen din er godt spent, sier instruktøren.
Det instruktørene minutter tidligere fikk til å se lekende lett ut på isveggen, er verre å få til i praksis. Instruktørene må med jevne mellomrom bryte inn og gjenta til det kjedsommelige at de må å huske å bruke beina.
Nesten alle bortsett fra én må gi opp når de nærmer seg to tredels fullført. Armene blir utslitte av å løfte kroppen etter isøksene – akkurat som instruktørene hadde advart dem om.
TEKNISK: Det er viktig med solid skotøy og klær som funker i minusgrader. Stegjernene sitter best på stive støvler og hjelper klatreren med å holde seg fast til isen.
Brian Cliff Olguin
Sosialt fokus
Etter 40 minutter er det ingen slagen gjeng som sitter tilbake i plussgradene. Alle har tross alt fått tikket av oppgaven på lista. Nå ser de fram mot neste utfordring. Da skal de holde seg på bakkenivå og kjøre gokart.
– Det er ingen tvil om at koronapandemien har sulteforet oss på både fysiske og sosiale opplevelser, sier Narve Holen.
INITIATIVTAKER: Nils Petter Spiten Gløtta er en av initiativtakerne bak mangekamp-prosjektet.
Brian Cliff Olguin
Han og Nils Petter Spiten Gløtta er initiativtakerne til mangekampprosjektet.
Under pandemien registrerte Holen at interessen for den nye digitale yogaen var enorm, og han ønsket derfor å holde på engasjementet for sosial aktivitet. Holen og Gløtta begynte derfor i løpet av pandemien å drodle på en aktivitet som de kunne sette i gang med når Norge endelig skulle åpne igjen.
– Vi ønsket mer fokus på varierte aktiviteter og mindre fokus på selve konkurranseaspektet som bedriftsidretten kanskje er mer kjent for, sier Holen.
Gløtta nikker.
– Vi skal ha det moro og teste ut nye ting, legger han til.
– Samtidig trenger vi ikke å finne opp kruttet hver eneste gang, skyter Holen inn.
HK-medlemmene er åpne for både en rolig joggetur rundt Sognsvann og sykkeltur i marka. De oppfordrer deltakerne til å sende inn forslag til neste års mangekamp.
Det skal likevel lønne seg å delta på flest mulig aktiviteter neste år som i år.
– Dette er uten tvil versjon 1.0. Allerede til neste år ser vi for oss elleve aktiviteter hvor deltakerne må gjennomføre minimum sju grener for å kunne smykke seg med tittelen mangekjemper. Litt belønning for strevet skal det være!
Sier Gløtta og legger til at etter bowlingen i desember er stor sannsynlighet for pizza og mer hygge.
INITIATIVTAKER: Narve Holen er en av initiativtakerne bak mangekampprosjektet.
Brian Cliff Olguin
PÅ VAKT: Vinh Nugyen tar de første skrittene ut, mens instruktør Alexander Cintelli følger med på at Lasse Frisk sikrer klatrekameraten sikkelig.
Brian Cliff Olguin
HØYDESKREKK: Lasse Frisk trosset høydeskrekken sin og kom seg halvveis opp i den 15 meter høye isveggen før han var fornøyd.
Brian Cliff Olguin
PREMIERE: Vinh Nguyen og resten av de sju deltakerne gledet seg veldig til utfordringen.
Brian Cliff Olguin
SPENTE: Minutter før HK-medlemmene Vinh Nguyen og Narve Holen skal ut i minusgradene.
Brian Cliff Olguin
Vi skal ha det moro
og teste ut nye ting.