JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kulturminister Linda Hofstad Helleland

Kulturminister Linda Hofstad Helleland

Anne Myklebust Odland

Regjeringen dropper søndagsåpne butikker

Regjeringen bekreftet i Stortinget: Det blir ingen endring i loven som begrenser søndagshandel.
09.06.2016
10:27
16.06.2016 14:31

– Jeg er glad for at regjeringen har tatt til fornuften og lytter til flertallets ønske. Det er nesten ingen som vil ha en omfattende liberalisering av loven på dette området, sier førstesekretær i LO, Peggy Hessen Følsvik, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ingen lovendring

– Når verken de ansatte eller næringen selv ønsker mer søndagshandel, synes jeg det er mest fornuftig å legge hele forslaget i skuffen. Nå ser det ut til at statsråden deler den oppfatningen. Det er fint, legger hun til. Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) var klinkende i klar i sitt svar til Martin Henriksen (Ap) i Stortingets spørretime forrige onsdag.

– Det er ikke mulig å endre lovverket slik det politiske flertallet på Stortinget er satt sammen i dag. Det tar regjeringen konsekvensen av og fremmer ikke noe forslag om noen liberalisering, sa ministeren. Hun poengterte likevel at regelverket ikke er bra som det er.

– Problemet med regelverket i dag, er at det er konkurransevridende, mener Helleland.

Butikkdød

Peggy Hessen Følsvik sier at LO hele tiden har hevdet at mer søndagshandel er et lite familievennlig forslag som ikke tar hensyn til de ansatte og deres behov, som er dårlig utredet og som stort sett bare er ønsket internt i regjeringen.

– En full liberalisering av loven ville gjort at nærmere 300.000 mennesker ville blitt eksponert for søndagsarbeid. I tillegg tilsa erfaringene fra Danmark at det kan bli utstrakt butikkdød. Dette må regjeringen ta hensyn til, mener Peggy Hessen Følsvik.

Hasteinnkalt

I begynnelsen av mai ba både Handel og Kontor og organisasjonen Virke kulturministeren om en avklaring om søndagsåpne butikker. 6. mai hasteinnkalte ministeren hele bransjen, inkludert de største dagligvareaktørene, NHO, Handel og Kontor og Virke til et møte om søndagsåpne butikker.

Allerede da oppfattet forbundsleder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, at det ikke lenger var noen debatt om søndagsåpne butikker. Og fikk altså rett i det.

09.06.2016
10:27
16.06.2016 14:31