SKEPTISK: Virkes Ivar Horneland Kristensen er ikke imponert over næringsministerens nyeste utspill.

SKEPTISK: Virkes Ivar Horneland Kristensen er ikke imponert over næringsministerens nyeste utspill.

Erlend Angelo

Virke forbanna på næringsministeren etter utspill om krisemaksimering

Næringsministeren vil ikke lenger snakke om krise, men heller om den nye normalen. Arbeidsgiverorganisasjonen Virke kaller utspillet hårreisende.
21.08.2020
13:10
21.08.2020 13:10

erlend@lomedia.no

– Vi må slutte å kalle det en krise og heller finne ut hvordan vi skal leve med det, sa næringsminister Iselin Nybø under et besøk i Bergen, ifølge NRK.

Hun mener det er på tide å slutte snakket om krise og heller prate om en ny hverdag. Løfter om flere økonomiske bidrag vil hun heller ikke komme med.

Virke: – Hårreisende

Det får arbeidsgiverorganisasjonen til å steile.

– Det er hårreisende at den ansvarlige ministeren for en næring som er viktig for hele landet vårt ikke anerkjenner situasjonen næringen står i, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, i en pressemelding.

• 37.000 permitterte får ikke dagpenger før i september

Virke har fortløpende kjørt medlemsundersøkelser under koronakrisa. Den ferskeste viser at tre av fire reiselivsvirksomheter ikke klarer å drive lønnsomt under dagens smittevernregler.

– Næringen omstiller seg kontinuerlig, og det ser det ut til at ministeren ikke anerkjenner. Vi trenger en næringsminister som er villig å være med på innovasjonen i reiselivsnæringen. Men det går ikke om man folk mister jobbene sine, kompetansen forsvinner, virksomhetene går konkurs. Uten hjelp risikerer vi at hele den norske reiseindustrien knekken nakken fullstendig. Det er over 170.000 arbeidsplasser, sier Kristensen.

– Overlater næringen til seg selv

Deler av reiselivet har opplevd en oppsving i sommermånedene. Flere har opplevd rekordomsetning i juli. Men, turismesesongen erstattes av ny runde med avbestillinger og usikkerhet.

Les også: Jubel og gåsehud blant tillitsvalgte: Permitteringsordningen utvides til 52 uker

– Vi er overrasket over at reiselivsministeren ser ut til å overlate næringen til seg selv. Vi må forlenge de kortsiktige ordningene som kom denne våren og samtidig se hvordan vi kan finne langsiktige tiltak som kan hjelpe næringen gjennom dette, mener Kristensen.

Fortsatt er hele 44 prosent av ansatte i reiselivsbedriftene i Virke permittert. 1 av 5 virksomheter har gått til oppsigelser – mens halvparten vurderer å gjøre det.

– Dette er dramatiske tall, og det er noe myndighetene må ta innover seg, sier Kristensen i pressemeldingen.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

21.08.2020
13:10
21.08.2020 13:10