Virke forbanna på næringsministeren etter utspill om krisemaksimering
Næringsministeren vil ikke lenger snakke om krise, men heller om den nye normalen. Arbeidsgiverorganisasjonen Virke kaller utspillet hårreisende.
SKEPTISK: Virkes Ivar Horneland Kristensen er ikke imponert over næringsministerens nyeste utspill.
Erlend Angelo
Saken oppsummert
erlend@lomedia.no
– Vi må slutte å kalle det en krise og heller finne ut hvordan vi skal leve med det, sa næringsminister Iselin Nybø under et besøk i Bergen, ifølge NRK.
Hun mener det er på tide å slutte snakket om krise og heller prate om en ny hverdag. Løfter om flere økonomiske bidrag vil hun heller ikke komme med.
Virke: – Hårreisende
Det får arbeidsgiverorganisasjonen til å steile.
– Det er hårreisende at den ansvarlige ministeren for en næring som er viktig for hele landet vårt ikke anerkjenner situasjonen næringen står i, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, i en pressemelding.
• 37.000 permitterte får ikke dagpenger før i september
Virke har fortløpende kjørt medlemsundersøkelser under koronakrisa. Den ferskeste viser at tre av fire reiselivsvirksomheter ikke klarer å drive lønnsomt under dagens smittevernregler.
– Næringen omstiller seg kontinuerlig, og det ser det ut til at ministeren ikke anerkjenner. Vi trenger en næringsminister som er villig å være med på innovasjonen i reiselivsnæringen. Men det går ikke om man folk mister jobbene sine, kompetansen forsvinner, virksomhetene går konkurs. Uten hjelp risikerer vi at hele den norske reiseindustrien knekken nakken fullstendig. Det er over 170.000 arbeidsplasser, sier Kristensen.
– Overlater næringen til seg selv
Deler av reiselivet har opplevd en oppsving i sommermånedene. Flere har opplevd rekordomsetning i juli. Men, turismesesongen erstattes av ny runde med avbestillinger og usikkerhet.
Les også: Jubel og gåsehud blant tillitsvalgte: Permitteringsordningen utvides til 52 uker
– Vi er overrasket over at reiselivsministeren ser ut til å overlate næringen til seg selv. Vi må forlenge de kortsiktige ordningene som kom denne våren og samtidig se hvordan vi kan finne langsiktige tiltak som kan hjelpe næringen gjennom dette, mener Kristensen.
Fortsatt er hele 44 prosent av ansatte i reiselivsbedriftene i Virke permittert. 1 av 5 virksomheter har gått til oppsigelser – mens halvparten vurderer å gjøre det.
– Dette er dramatiske tall, og det er noe myndighetene må ta innover seg, sier Kristensen i pressemeldingen.
Flere saker
Amir Mayani er hovedtillitsvalgt for HK-medlemmene i bakkeselskapet Aviator. Han er også tillitsvalgt for totalt rundt 1.500 HK-medlemmer i luftfarten.
Martin Guttormsen Slørdal
Amir og kollegaene får ikke lavlønnstillegg likevel
Når deltidsansatte i industrien får samme overtidsbetaling som heltidsansatte, vil ansatte i varehandelen kreve det samme.
Brian Cliff Olguin
Deltidsansatte i Sverige skal få mer overtidsbetalt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik (t.v.) ble enig med NHO-sjef Ole Erik Almlid (t.h.) om årets sentrale lønnsoppgjør. I midten Riksmekler Mats Ruland.
Sissel M. Rasmussen
Hvordan blir 5 kroner i timen til 4,4 prosent?
Julie Lødrup, førstesekretær i LO.
Leif Martin Kirknes
Kvinner har høyere sykefravær enn menn. Disse tiltakene kan endre dette
Nasjonalt er Senterpartiet mot søndagsåpne butikker. Likevel stemte altså Senterpartiet i Lillehammer for å åpne opp for søndagsåpne butikker.
Stian Rognhaugen via Creative Commons
Senterpartiet sikra flertall for søndagsåpne butikker i Lillehammer
Fra venstre: LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-sjef Ole Erik Almlid.
Håvard Sæbø