TIDENES GLADNYHET: Rozina Nazar, tillitsvalgt i Travel Retail Norway (TRN), jubler over nyheten fra statsminister Erna Solberg.

TIDENES GLADNYHET: Rozina Nazar, tillitsvalgt i Travel Retail Norway (TRN), jubler over nyheten fra statsminister Erna Solberg.

Martin Guttormsen Slørdal

Jubel og gåsehud blant tillitsvalgte: Permitteringsordningen utvides til 52 uker

Statsminister Erna Solberg vil utvide permitteringsordningen fra 26 til 52 uker. – Tidenes gladnyhet, sier klubbleder Rozina Nazar, som slipper å se flere hundre kolleger bli oppsagt.
13.08.2020
14:19
13.08.2020 14:23

erlend@lomedia.no

Statsminister Erna Solberg (H) varslet torsdag nye permitteringsregler. Bedrifter kan nå permittere ansatte i inntil ett år.

Ordningen er dermed utvidet fra 26 til 52 uker. Ordningen gjelder fra 1. november og til 30. juni 2021.

Det betyr at alle kan være permittert i 52 uker fra den dagen de ble permittert – det betyr altså ikke at alle kan gå permittert til 30. juni.

– Vi ser at en slik endring er nødvendig i den økonomiske situasjonen vi fortsatt ser for oss fremover, i alle fall et halvt år og kanskje videre, sier Solberg til VG.

Gåsehud og jubbel

– Jeg får gåsehud, fordi vi har så mange medlemmer som nå ikke blir sagt opp. Jeg er glad på deres vegne. Forbundene, LO og arbeidsgiversiden har stått på og sagt tydelig fra. Og jeg er stolt av våre lokale tillitsvalgte som har frontet dette og gitt tydelig beskjed, sier forbundsleder Christopher Beckham til HK-Nytt.

Les mer: Nå tvinges regjeringen til å utvide permitteringslengden

Mange HK-medlemmer har kontaktet forbundet med sine bekymringer.

– Uten 52 uker hadde mange av dem blitt arbeidsledige. Mye god kompetanse hadde forsvunnet, mange hadde mistet fellesskapet og tryggheten arbeidsplassen gir, så dette blir veldig godt mottatt. Vi har jo mange permitterte i flere bransjer, så dette er kjempeviktig, understreker Beckham.

Redder arbeidsplasser

Rozina Nazar, klubbleder i Travel Retail Norway (TRN) som drifter taxfreebutikker på flyplasser rundt i landet, smiler bredt. Mange kolleger har allerede kontaktet henne – er det virkelig sant?

– Folk har vært redde i ferien, de har ikke turt å slappe av. Det kan de nå. Nå kan de se for seg å komme tilbake til arbeidslivet igjen, til arbeidsplassene sine, sier en jublende glad Nazar.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

I TRN har de ikke sagt opp noen ennå, men det flere hundre arbeidsplasser sto i fare.

– Det hadde vært et faktum om ikke lenge. Nå får vi litt mer ro, dette er bare fantastisk. En lettelse, tidenes gladnyhet!

Bedre sent enn aldri

Amir Mayani, leder i FLR (Fagforening for Luftfart og Reiseliv) i HK, gleder seg stort over nyheten. Men:

– Bedre sent enn aldri. Dessverre er flere hundre allerede sagt opp, og jeg vet ikke om vi kan få gjort noen for dem som allerede har fått oppsigelse, sier han til HK-Nytt.

PÅ TIDE: Amir Mayani, leder i FLR.

PÅ TIDE: Amir Mayani, leder i FLR.

Martin Guttormsen Slørdal

Likevel: Dette er en veldig god nyhet, sier Mayani, som i disse dager er på rundtur og snakker med tillitsvalgte og medlemmer på flyplassene i hele landet.

– Det ble jubel her blant tillitsvalgte i Stavanger, nå er det bare å håpe at vaksinene kommer på plass, gliser Mayani.

Les også: – Sommeren 2021 kommer vi til å trenge et skikkelig pusterom. Det er det mange som ikke vil ha råd til

13.08.2020
14:19
13.08.2020 14:23