JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Permitteringsordningen:

Nå tvinges regjeringen til å utvide permitteringslengden

LO, NHO og opposisjonen har lenge krevd at permitteringsordningen utvides til 52 uker. Onsdag møter partene i arbeidslivet finansministeren igjen. Da gjentas kravet på nytt.
STORTINGSFLERTALL: Statsminister Erna Solberg og regjeringen har sagt nei til utvidelse av permitteringsordningen. Det blir stadig vanskeligere, all den tid hun nå har både stortingsflertallet og et samstemt arbeidsliv mot seg.

STORTINGSFLERTALL: Statsminister Erna Solberg og regjeringen har sagt nei til utvidelse av permitteringsordningen. Det blir stadig vanskeligere, all den tid hun nå har både stortingsflertallet og et samstemt arbeidsliv mot seg.

Nanna Aanes Wolden

helge@lomedia.no

Tiden er overmoden for å utvide permitteringslengden ytterligere, mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Det samme krever i aller høyeste grad NHO. Og på Stortinget vil det nå være flertall for det samme.

– Det er vel bare regjeringen som ikke har skjønt det, sier Aps arbeidspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.

– I god treparts-ånd mener jeg regjeringen må lytte til hva både arbeidsgiverne og arbeidstakerne sier. Nå må regjeringen høre på dem som har skoa på, legger hun til.

At Fremskrittspartiet mener det samme, gjør at regjeringen egentlig ikke har noe valg.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

– Jeg vil først høre hva partene i arbeidslivet sier, og jeg har ikke hørt noe fra LO. Men hvis LO og NHO mener det fortsatt er et krav og hvis situasjonen krever det, mener jeg det er riktig å utvide permitteringslengden nå, sier Erlend Wiborg (Frp) til FriFagbevegelse.

Han er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Holdt igjen

Mens partene i arbeidslivet og opposisjonen på Stortinget har krevd det lenge, har regjeringen holdt igjen i forhold til permitteringsregelverket.

Da statsminister Erna Solberg avholdt sin halvårige pressekonferanse i sommer, sa hun at hvis arbeidsmarkedet ikke blir bedre, vil permitteringslengden forlenges til 52 uker.

Da hadde LO og NHO sendt brev til statsministeren med dette kravet. I bakgrunnen ligger det en frykt for masseoppsigelser hvis ikke kravet innfris.

– Permitteringslengden blir som den er til vi skal ta en ny avgjørelse i begynnelsen av august, sa Erna Solberg da.

Begynnelsen av august er nå blitt til 12. august. Onsdag møter finansminister Jan Tore Sanner både LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Les også: Lønnsforhandlingene varte i to timer før det sprakk

Der vil de gjenta kravet.

Før sommerferien møtte LO-lederen blant annet tillitsvalgte og ledelsen i Scandic, som hadde fått den tunge beskjeden om at 1.000 hotellarbeidere kommer til å miste jobben.

– Dette kan dessverre bare være begynnelsen hvis ikke statsminister Erna Solberg og regjeringen skjønner alvoret, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

– Nordmenn flest har feriert i Norge og sørget for at noen reiselivsbedrifter har fått et aldri så lite pusterom. Men høsten kan bli mørk og mørkere enn nødvendig dersom ikke regjeringen tar grep, legger han til.

En medlemsundersøkelse blant 600 bedrifter i NHO Reiseliv viser at så mye som halvparten av bedriftene tror de må si opp ansatte vis ikke permitteringslengden økes nå.

Ligger nede

– Regjeringen har sagt nei til å utvide permitteringsordningen til 52 uker, og sier de vil se det an. Det har vi sagt er farlig defensivt, og har derfor sammen med NHO advart mot en slik passivitet fra regjeringen. Vi har fortsatt over 200.000 nordmenn som ikke har en jobb å gå til. Det kan fort bli mye verre. Hvis ledigheten biter seg fast vil det ta lang tid før arbeidsmarkedet blir friskmeldt, hevder han.

Og gir et bilde av hva som er i ferd med å skje:

– På kaia i Slemmestad har vi fire sementsiloer på 70 meter over bakken. Vi som har vokst opp på Slemmestad vet hva sement er. Jeg pleier å si at arbeidsledighet er litt som sement. Den er lett å flytte på mens den er våt, men om den får stivne og feste seg er den nesten umulig å bli kvitt, sier Hans-Christian Gabrielsen.