Debatt
Vi trenger et hjem. Boligmarkedet har blitt en ulikhetsmaskin
Et skattekutt som betales av oss alle, skal gå til dem som er noen av de mest heldige innbyggerne i byen vår, ifølge skribentene. (Arkivbilde)
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
Etter årevis med prisvekst på boligmarkedet, er drømmen om å kunne eie våre egne hjem blitt stadig mer uoppnåelig for oss unge arbeidstakere.
Hvis du ikke har anledning til å ha foreldre som kausjonister, få forskudd på en eventuell arv eller spare deg til fant, så har man i bunn og grunn ingen sjanse til å eie et hjem i Oslo.
Samtidig gir Høyre-byrådet i hovedstaden skattekutt til dem som eier bolig, og avslutter boligprosjektene med OBOS. Er det rart vi mangler framtidstro?
LO sin rapport «Hvor skal arbeidsfolka bo?» understreker nettopp dette. For oss under 30 år som vil inn på boligmarkedet, som ikke er født inn i en familie med god økonomi, er framtidsutsiktene dystre. Har du en vanlig jobb i Oslo, har du ikke råd til en egen vanlig bolig i Oslo.
Jobber man som helsefagarbeider med en 75 prosent deltidsstilling, så har man egentlig ikke mulighet til å bo i hovedstaden, en kommune som har tusenvis av helsefagarbeidere på lønningslistene. Utviklingen går stadig i feil retning, det kan ikke fortsette slik.
Boligmarkedet har blitt en ulikhetsmaskin. En ulikhetsmaskin som Høyre-byrådet i Oslo nå har bestemt å fylle opp med bensin, og sette i sjette gir.
For nå i 2024 går vi inn i det første året der vi skal leve under høyrestyret, og fra startskuddet av har det borgerlige byrådet bestemt seg for å ytterligere øke forskjellene på boligmarkedet. En har bestemt å gi et skjevt skattekutt til dem som er så heldige å ha kommet inn på boligmarkedet.
Et skattekutt som betales av oss alle, skal gå til dem som er noen av de mest heldige innbyggerne i byen vår.
Samtidig er nå prosjektene om å bygge leie til eie-prosjekter avsluttet for å finansiere kuttet i eiendomsskatten til de som allerede eier boliger.
Det er noe eksepsjonelt borgerlig over å gi til dem som eier, gjennom å kutte i prosjektene til dem som leier. Hvor er satsingene på oss som står fastlåst på leiemarkedet? De er ingen steder å finne.
Det eneste byrådet nå gjør er å legge til rette for at miniboliger kan bygges i alle bydeler, altså leiligheter i en størrelse på under 35 kvadratmeter.
Løsningen er altså at vi unge som ikke har foreldre med fete aksjefond skal bo i bøttekott fra en Dickens-roman.
Da får vi bare (delvis) sitere Oliver Twist: «Please Sir. Byrådsleder Solberg, may we have some more?». Dessverre virker svaret å være at nei det går ikke; boligeierne trenger mer i lommeboken betalt av fellesskapet.
Det er det siste vi trenger.
Vi trenger hjem, og vi trenger dem nå.
Flere saker
Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
Hva er det største problemet på jobben? Jo, det er sjefen
Brian Cliff Olguin
Dårlig lønn og uforutsigbare vaktplaner gjorde at Elkjøp-ansatte tok grep
Charlie Kirk er en høyreradikal aktivist i USA. 31-åringen har blitt en av de største stjernene i Donald Trumps MAGA-bevegelse. Bildet av Kirk ble brukt under konferansen for å vise fascismens forvandling fra militærstøvler til skreddesydde dresser.
Alex Brandon / AP / NTB
Fascismens nye klær: – De går ikke lenger rundt i militærstøvler, men i skreddersydde dresser
FORNØYD: Tariffavtalen har ikke bare gitt bedre lønn for Karwan Karimi og kollegene hos HelloFresh sitt pakkelager.
Brian Cliff Olguin
Ble lei av å tjene lite og fryse
– Det er god norsk skikk at vi forholder oss til de avtalene vi har inngått. I spørsmål om arbeidslivet forsøker vi å løse ting sammen med partene, sa arbeidsminister Tonje Brenna.
Jan-Erik Østlie
Kutt i sykelønna: Stortinget har det siste ordet
ENIGE: HK-leder Christopher Beckham, mekler Nils Ole Bay og AAF-direktør Knut Nordby. Bildet ble tatt da meklingen startet tirsdag morgen.
Herman Bjørnson Hagen