JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

Vi trenger et hjem. Boligmarkedet har blitt en ulikhetsmaskin

Et skattekutt som betales av oss alle, skal gå til dem som er noen av de mest heldige innbyggerne i byen vår, ifølge skribentene. (Arkivbilde)

Et skattekutt som betales av oss alle, skal gå til dem som er noen av de mest heldige innbyggerne i byen vår, ifølge skribentene. (Arkivbilde)

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til HK-Nytt på epost til hk-nytt@lomedia.no
Etter årevis med prisvekst på boligmarkedet, er drømmen om å kunne eie våre egne hjem blitt stadig mer uoppnåelig for oss unge arbeidstakere.

Hvis du ikke har anledning til å ha foreldre som kausjonister, få forskudd på en eventuell arv eller spare deg til fant, så har man i bunn og grunn ingen sjanse til å eie et hjem i Oslo.

Samtidig gir Høyre-byrådet i hovedstaden skattekutt til dem som eier bolig, og avslutter boligprosjektene med OBOS. Er det rart vi mangler framtidstro?

LO sin rapport «Hvor skal arbeidsfolka bo?» understreker nettopp dette. For oss under 30 år som vil inn på boligmarkedet, som ikke er født inn i en familie med god økonomi, er framtidsutsiktene dystre. Har du en vanlig jobb i Oslo, har du ikke råd til en egen vanlig bolig i Oslo.

Jobber man som helsefagarbeider med en 75 prosent deltidsstilling, så har man egentlig ikke mulighet til å bo i hovedstaden, en kommune som har tusenvis av helsefagarbeidere på lønningslistene. Utviklingen går stadig i feil retning, det kan ikke fortsette slik.

Boligmarkedet har blitt en ulikhetsmaskin. En ulikhetsmaskin som Høyre-byrådet i Oslo nå har bestemt å fylle opp med bensin, og sette i sjette gir.

For nå i 2024 går vi inn i det første året der vi skal leve under høyrestyret, og fra startskuddet av har det borgerlige byrådet bestemt seg for å ytterligere øke forskjellene på boligmarkedet. En har bestemt å gi et skjevt skattekutt til dem som er så heldige å ha kommet inn på boligmarkedet.

Et skattekutt som betales av oss alle, skal gå til dem som er noen av de mest heldige innbyggerne i byen vår.

Samtidig er nå prosjektene om å bygge leie til eie-prosjekter avsluttet for å finansiere kuttet i eiendomsskatten til de som allerede eier boliger.

Det er noe eksepsjonelt borgerlig over å gi til dem som eier, gjennom å kutte i prosjektene til dem som leier. Hvor er satsingene på oss som står fastlåst på leiemarkedet? De er ingen steder å finne.

Det eneste byrådet nå gjør er å legge til rette for at miniboliger kan bygges i alle bydeler, altså leiligheter i en størrelse på under 35 kvadratmeter.

Løsningen er altså at vi unge som ikke har foreldre med fete aksjefond skal bo i bøttekott fra en Dickens-roman.

Da får vi bare (delvis) sitere Oliver Twist: «Please Sir. Byrådsleder Solberg, may we have some more?». Dessverre virker svaret å være at nei det går ikke; boligeierne trenger mer i lommeboken betalt av fellesskapet.

Det er det siste vi trenger.

Vi trenger hjem, og vi trenger dem nå.