JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

AUF-ere på HK-landsmøtet:

Utøya-overlevende er redd folk skal tro at oppgjøret med terroren er tatt

HK-landsmøtet markerte at det er ti år siden terroren som rammet arbeiderbevegelsen hardt. AUF er glade for støtten fra HK.
OVERLEVENDE: Elin L'estrange, Ina Libak og Gaute Børstad Skjervø deltok i en panelsamtale om 22. juli på HKs landsmøte.

OVERLEVENDE: Elin L'estrange, Ina Libak og Gaute Børstad Skjervø deltok i en panelsamtale om 22. juli på HKs landsmøte.

Brian Cliff Olguin

line.mette.finnoy@lomedia.no

HK-landsmøtet hadde et fyldig program for 10-årsmarkeringen av terrorangrepet i regjeringskvartalet og på Utøya på arrangementets siste dag. Taler, film, foredrag og panelsamtale sto på programmet.

Ina Libak, tidligere AUF-leder, advarte mot faren for å glemme.

– Jeg er bekymret for at det nå etter 10-årsmarkeringen skal bli sånn at «nå er oppgjøret tatt». At folk vil tenke at nå må vi bli ferdige med det, sa hun.

Libak er blant annet glad for de fysiske sporene som man har latt stå igjen for at folk skal kunne se, og ta innover seg hva som skjedde ved regjeringskvartalet der åtte mennesker ble drept, og på Utøya der 69 unge liv ble tatt.

Hannah Gitmark fra Agenda ledet en samtale fra scenen med Elin L'Estrange, Ina Libak og Gaute Børstad Skjervø, alle terroroverlevende.

Les også: Dette er de viktigste vedtakene på HKs landsmøte

Så framover

Forbundsleder Christopher Beckham minnet om at terroren var et angrep på AUF, Arbeiderpartiet, og arbeiderbevegelsens verdier. På demokrati, fellesskap og likeverd.

– Fagbevegelsen må være med på å ta kampen mot høyreekstremisme, rasisme og diskriminering. Vi må aldri tie om hva som skjedde, hvem angrepet fra terroristen var rettet mot. Og vi må våge å være en tydelig stemme ute på arbeidsplassene, sa Beckham.

Han var på Utøya-festivalen i sommer, og fortalte om at han ble minnet om sin egen tid som ung AUF-er og glade dager på øya.

Fagbevegelsen i ryggen

Kampen om et arbeidsliv med plass til alle, er også kampen mot ekstremisme, ble det slått fast flere ganger på HKs landsmøte.

AUF-leder Astrid Hoem var blant dem som understreket betydningen av fagbevegelsen, og hun var svært glad for bidraget fra HK på én million kroner til AUFs gjenreising av Utøya.

Den som kjenner rasismen på kroppen og opplever hets, skal vite at de har fagbevegelsen i ryggen, var gjennomgangstonen fra podiet i Oslo kongressenter.

Alle like mye verd

– AUF er en av de viktigste organisasjonene i Norge – kanskje i verden i kampen mot høyreekstremisme, mente leder i HK Ung, Henrik Drivenes.

– Et kjennetegn for fagbevegelsen er at absolutt alle mennesker er likeverdige. Det er grunnlaget for alt vi gjør, mens det for de kreftene vi kjemper imot er stikk motsatt, sa Drivenes.

Han mente at det var klokt av AUF å invitere fagbevegelsen til å ta debatten om hvordan man skal bekjempe høyreekstremismen.

UTØYA: Henrik Drivenes ønsker at flere skal besøke kunne besøke Utøya for å lære av terrorangrepet. Her er HKs forbundsstyre på besøk i juni i år.

UTØYA: Henrik Drivenes ønsker at flere skal besøke kunne besøke Utøya for å lære av terrorangrepet. Her er HKs forbundsstyre på besøk i juni i år.

Brian Cliff Olguin

En forpliktelse

Drivenes minnet om styrken bak HKs 78.000 medlemmer og at LO teller nærmere en million medlemmer.

Han påpekte at det er tusenvis av engasjerte tillitsvalgte og aktivister i fagbevegelsen, og som fagorganiserte er alle forpliktet til å si fra hvis noen opplever hets på arbeidsplassen, mente han.

– Vi jobber ikke bare med tariff, vi er samfunnsbyggere, sa HK Ung-lederen.

Han ønsker at flere skal få tilbud om å lære om høyreekstremisme som HK-medlemmer, for å skaffe seg verktøy til å være med og bekjempe farlig tankegods. Drivens mente også det burde legges til rette for at flest mulig fagorganiserte skal få besøke Utøya.

Som fagorganiserte er alle forpliktet til å stå opp og si fra hvis noen opplever hets på arbeidsplassen