JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KJØRING I JOBB: Statens sats for kilometergodtgjørelse ved bruk av egen bil er uforandret i de nye reiseavtalene.

KJØRING I JOBB: Statens sats for kilometergodtgjørelse ved bruk av egen bil er uforandret i de nye reiseavtalene.

colourbox.com

Reiseavtalen i staten:

Staten øker satsene for ansatte på reise. Se hele lista her

Staten er enige med fagbevegelsen om nye satser i reiseavtalen.
07.02.2022
14:48
07.02.2022 14:48

anders@lomedia.no

Avtalen gjelder de statsansatte på reise i innland og utland, men også for mange i privat sektor, som bruker statens satser på sine reiser.

De nye avtalene gjelder fram til utgangen av 2024.

Uendret kilometersats

Sekretær Vibecke Solhaug i LO Stat har deltatt i forhandlingene, og forteller at kilometergodtgjørelsen blir uforandret på 4,03 kroner.

– Vi er fornøyd med at vi klarte å beholde kilometersatsen som tidligere. Utgangspunktet for forhandlingene var – som vanlig – at staten ville ha ned godtgjørelsen. Dette har vært statens utgangspunkt i mange år allerede, og det er et vedvarende press på dette, sier Solhaug. 

Se også: Dette er snittlønna i over 350 yrker

Det er også en endring i kompensasjonen for å ha med passasjerer i bilen. Nå gis det 1 kroner per kilometer per passasjer. Det spesifiseres også at muligheten for samkjøring med kollegaer skal undersøkes.

Partene ser også et behov for en større gjennomgang av hvordan staten kompenserer ansatte når de bruker egen bil. Dermed settes det i gang et arbeid som skal være ferdig til avtalens utløpsdato, der de skal se på «alternative modeller for beregning av kilometer for ulike typer kjøretøy». Klima og miljø skal også være en del av denne vurderingen.

Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier statistikken

Klimaføringer inn i avtalen 

Solhaug sier seg også fornøyd med at det har kommet inn klare klimaføringer i avtalen.

– Et annet element som bør trekkes fram at vi oppnådde et solid miljø-gjennomslag i reiseavtalene. For det første skal det i staten alltid vurderes om det er nødvendig å reise. Dette er jo spesielt aktuelt nå som vi har vært gjennom en pandemi og kanskje har «oppdaget» nye måter å kommunisere på, sier hun. 

Det skal også gjøres en samlet vurdering av hvordan reisen kan gjennomføres hurtig, for å redusere klimaavtrykket.

– Digitale møter kan ofte erstatte fysiske møter, for eksempel når det lang reise for kort møte. Det understrekes også i avtalen at selve reisen skal foretas på den for staten hurtigste, rimeligste og mest miljøvennlige måte – så langt det går, legger hun til. 

Mye lest: Kriminelle selskaper har kjørt ut TV-er og kjøleskap til Elkjøps kunder

Bedret forsikring

En annen endring i innenlandsavtalen er at den utvidede forsikringen for skader som følge av krig, terror, naturkatastrofer eller kriminalitet også gjelder innenlandsavtalen. Det at både utenlandsavtalen og innenlandsavtalen nå har like bestemmelser for forsikring dersom en skade skyldes terror eller væpnet konflikt er også tatt inn. Dette har ikke vært tilfellet inntil nå.

– Det skal ikke være forskjell på dekning for en statsansatt ut fra hvor man er i verden når man rammes av terror eller væpnet konflikt, sier Solhaug. 

Dessuten har man endret beregningen av reisetid på utenlandsreiser. Tidligere fikk man en halvtime fri (eller utbetalt etter avtale) for hver time man var på utenlandsreise, som var dårligere enn for innenlandsreiser. Nå gis det fri time for time.

– Det har vært helt uforståelig for meg at reisetid i utlandet skal telle mindre enn reisetid i Norge. Jeg er derfor veldig fornøyd med at dette nå er rettet opp i, avslutter Solhaug. 

Diettsatser

De nye satsene for kost på reise blir slik (tidligere sats i parentes):

For reiser over 12 timer med overnatting: kr 825 (kr 801)

For reiser på mellom 6 og 12 timer: kr 324 (kr 315)

For reiser over 12 timer uten overnatting: kr 603 (kr 585)

For utenlandsreiser er satsene listet opp her:

07.02.2022
14:48
07.02.2022 14:48