Lønnsoppgjøret
Snart blir det klart hvor stor lønnsøkning du får i år. Norsk Industri mener at den ikke må bli mer enn 3,5 prosent
Midt under meklingsinnspurten for frontfaget slår forhandlingsleder Stein Lier-Hansen fast hvor langt arbeidsgiverne kan strekke seg.
SETTER GRENSE: Arbeidsgivernes forhandlingsleder Stein Lier-Hansen tok seg fri fra innspurten i meklingsinnspurten for å fortelle at arbeidsgivernes økonomiske tålegrense er på 3,5 prosent lønnsøkning.
Jan-Erik Østlie
torgny@lomedia.no
Ved midnatt går fristen for frontfaget ut. Det betyr at Norsk Industri og Fellesforbundet må bli enige om lønna for 28.000 industriarbeidere som for det meste jobber i eksportindustrien. Blir de ikke enige, blir det streik. Men oppgjøret dreier seg ikke bare om industriarbeiderne. Den økonomiske rammen for dette oppgjøret vil også være mal for resten av lønnsoppgjørene utover våren.
Forhandlingsleder for Norsk Industri, Stein Lier-Hansen tok pause fra meklingen og holdt et innlegg på Norsk Energis konferanse i dag, torsdag. Der sa han at smertegrensen for Norsk Industri ligger på en økonomisk ramme for oppgjøret på 3,5 prosent.
Over Jernbanetorget
Mens Lier-Hansen spaserte fram og tilbake over Jernbanetorget for å holde innlegget på hotellet The Hub, satt resten av delegasjonene fra Fellesforbundet og Norsk Industri inne på hotell Opera i Bjørvika i Oslo. Meklingen er underlaget streng taushetsplikt, og det skal være lite eller ingenting som lekker ut fra møterommene.
Meklingen er ledet av riksmekler Mads Ruland. Han har med seg medmekler Hilde Lund.
Nedgang i kjøpekraft
De to siste årene har industriarbeiderne opplevd nedgang i kjøpekraften. Verdiene av lønna har blitt mindre. I fjor hadde industriarbeiderne en lønnsvekst på 2,75 prosent, mens prisstigningen var på 3,0 prosent. LOs krav har vært at medlemmene skal ha en reallønnsvekst, det vil si at lønnsøkningen skal være større enn prisveksten. Prisveksten for 2022 er anslått til 3,3 prosent.
Over 4 prosent
Mens Lier-Hansen sier at smertegrensa er på 3,5 prosent, er det nok vanskelig for lederen i Fellesforbundet å komme ut med et resultat på under 4 prosent.
Etter planen skal det startes en rekke nye lønnsoppgjør i løpet av de neste ukene. Til uka er det planlagt forhandlingsstart både for varehandelen og kommunesektoren. Men hvis det blir streik, blir oppstarten av disse oppgjørene utsatt. De vil ikke starte før det økonomiske resultatet for frontfaget er klart.
DETTE ER HK OPPTATT AV: Det må bli langt dyrere å ha butikkansatte på jobb på søndager, mener HK
Lavlønnstillegg
Det mest spennende ved frontfagsoppgjøret er den økonomiske ramma for oppgjøret, men det er flere andre spørsmål som bør finne sin løsning. En vanskelig gjenganger er reise- og arbeidstidsbestemmelsene for Fellesforbundets medlemmer som jobber offshore. Det er også reist krav om et eget lavlønnstillegg. For frontfaget gjelder det først og fremst tekstilindustrien.
Lavlønnstillegg er arbeidsgiverne sterkt imot. Men Fellesforbundet kan ikke komme tilbake til medlemmene uten et eget tillegg for dem som har en lønn på under 90 prosent av industriarbeiderne. Arbeidsgiverne på sin side har krevd en utvidelse av normalarbeidsdagen. Dette har møtt et bastant nei fra Fellesforbundets forhandlere.
Flere saker
Arbeids - og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) legger fram melding om arbeidsmarkedspolitikken.
Kasper Holgersen
Dette er regjeringas plan for å få flere i jobb. Slik er reaksjonene
Nav
Hanna Skotheim
Regjeringen vil hjelpe flere ut i arbeid. Her er hovedpunktene
Nils Jeudi er fersk tillitsvalgt. – Jeg vil gjerne at ansatte henvender seg til meg om de har spørsmål om arbeidstid eller andre arbeidsforhold. Det er ikke alltid like lett å være nyansatt og forstå hvordan for eksempel overtidsbetaling fungerer, sier han.
Marius Fiskum
Det første Eplehuset i Norge har fått tariffavtale. Det fikset Nils Jeudi
Tommy parkerer en bobil som skal inn på EU-kontroll før den selges.
Brian Cliff Olguin
Tommy gjorde alvor ut av hobbyen. Nå har han blitt bobilkonge
LO-leder Peggy Hessen Følsvik foreslår å lovfeste retten til flere enn tre egenmeldingsdager.
Leif Martin Kirknes
LO vil ha flere enn tre egenmeldingsdager
Mange ansatte på bensinstasjon har opplevd ubehagelige ting aleine på natta.
Martin Guttormsen Slørdal