JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prisveksten

Prisveksten går litt opp, men lønningene øker mer enn på nesten ti år

Nye pristall viser at det fortsatt er gode muligheter for at folk flest får bedre råd i år.
Prisene økte med 2,8 prosent fra juli i fjor til juli i år.

Prisene økte med 2,8 prosent fra juli i fjor til juli i år.

Brian Cliff Olguin

torgny@lomedia.no

Prisene økte med 2,8 prosent fra juli i fjor til juli i år.

Det er litt større vekst enn i forrige måned, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Siden desember har det vært en tendens til at prisveksten har gått ned hver måned. Denne trenden har altså snudd til en svak økning.

Men fortsatt vil en årlig prisvekst på 2,8 prosent gi en god reallønnsvekst for arbeidstakere i Norge. Den økonomiske rammen for årets lønnsoppgjør er på 5,2 prosent. Hvis en får en slik lønnsvekst og prisveksten holder seg på juli-nivået, vil vi kunne få en reallønnsvekst på over to prosent i år for brede lag av befolkningen.

Prisvekst januar 2023 til juli 2024

Det er fortsatt matvareprisene som er en av de varegruppene som holder prisveksten oppe. Fra juli i fjor til juli i år økte matvareprisene med 4,9 prosent.

Siden årsskiftet har prisene på importerte varer økt minst. Ifølge SSB har prisen på importvarer bare økt med 1,4 prosent. 

Prisvekst varer juli 2024

I går offentliggjorde Statistisk sentralbyrå tall for lønnsveksten det siste året. Den viser at den gjennomsnittlige avtalte månedslønnen økte med 5,4 prosent fra 2. kvartal 2023 til 2. kvartal i år.

Ifølge SSB er det den største økningen i avtalt månedslønn siden de begynte å produsere statistikken i 2016.

Rentenedgang

Flere økonomer mener dagens pristall øker sjansen for rentenedgang.

– Det gjør meg enda sikrere på rentekutt i år, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank til NTB.

Han forklarer dette slik:

– Den samlede inflasjonen er på vei mot målet og betydelig lavere enn Norges Banks anslag, sier Knudsen.