Prisvekst
Prisene vil øke mer enn lønna også i år, spår SSB
Prisene har økt med 7 prosent. Kjøpekrafta vil gå ned, tror SSB-forsker Espen Kristiansen.
Prisene steg mer enn ventet. Espen Kristiansen i SSB tror lønningene stiger mindre enn prisene i 2023.
Brian Cliff Olguin
Saken oppsummert
herman@lomedia.no
Det er den årlige prisveksten fra januar 2022 til januar 2023 som er på 7 prosent. Det var ventet at den ville ligge på cirka 6,5 prosent.
– De viktigste årsakene til den høye prisveksten er fremdeles utviklingen i strøm- og matvareprisene. I januar i år økte også prisene på biler mye som følge av en avgiftsendring, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i Statistisk sentralbyrå (SSB).
I desember var tolvmånedersveksten i KPI på 5,9 prosent. Utviklingen i strømprisene er den viktigste årsaken til at den i januar økte til 7 prosent.
Spår reallønnsnedgang – igjen
SSB spådde allerede før jul at det ville bli reallønnsnedgang i 2023 på grunn av den høye prisveksten. Det betyr at lønningene stiger mindre enn prisene.
– Arbeidstakersida ønsker selvfølgelig en reallønnsvekst som er høyere enn den forventa prisveksten, sier Kristiansen til NRKs Nyhetsmorgen.
Han understreker også at frontfaget også er knytta til lønnsomheten i industrien, så det er flere ting som spiller inn på hvor høy lønnsveksten blir.
– SSB tror ikke at vi kommer til å få en reallønnsvekst. Vi fikk det ikke i 2022, og vi tror heller ikke vi kommer til å få det i 2023, sier forskeren til NRK.
Det betyr at kjøpekrafta vil gå ned, forklarer Kristiansen.
Les også: NTL krever reallønnsvekst i år: Tillitsvalgte maner til streik
Voldsom økning i strømpriser
Økningen skjer til tross for at prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt med 10 prosent fra desember 2022 til januar 2023. Likevel var strømprisene 15,4 prosent høyere i januar 2023 enn i januar 2022.
Tolvmånedersveksten i konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE), endte på et rekordnivå, med en oppgang på 6,4 prosent fra januar 2022 til januar 2023. Det er nok en gang det høyeste SSB har målt siden beregningene startet i 2001. Forrige toppnotering var i oktober, da tolvmånedersveksten i KPI-JAE var på 5,9 prosent.
Sterk prisøkning på det aller meste
– Vi ser fortsatt en bred og sterk prisoppgang på de fleste varer og tjenester når vi sammenligner mot januar i fjor, sier Espen Kristiansen.
Prisstigning på biler bidro også mye til økningen i tolvmånedersveksten i januar.
Fra januar i fjor til januar i år steg prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 12 prosent. Fra desember til januar 2023 økte prisene med 1,6 prosent.
– Det er ikke uvanlig at prisene på mat og drikke øker i januar etter tilbud på en del typiske julevarer i desember, sier Kristiansen.
Strømstøtten bidro til å dempe tolvmånedersendringen med 1,1 prosentpoeng og uten strømstøtte ville tolvmånedersendringen for KPI vært på 8,1 prosent i januar.
Les også: Dette er lønna i over 350 yrker
Flere saker
Fra venstre: LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-sjef Ole Erik Almlid.
Håvard Sæbø
Ny lønn: LO og NHO er enige
Det blei storstreik i lønnsoppgjøret i 2023. Her fra en streikemarkering på Youngstorget.
Jan-Erik Østlie
I dag starter meklinga i lønnsoppgjøret: – Vi står klare til å streike, sier HK-tillitsvalgt
Bildet er tatt under streiken i 2023.
Leif Martin Kirknes
Disse HK-medlemmene gjør seg klare til streik
LO-leder Peggy Hessen Følsvik under streiken i lønnsoppgjøret i 2023.
Håvard Sæbø
Her kan det bli storstreik fra onsdag 2. april
André Kjernsli
Anita hørte ikke hva kundene sa. Det var første tegn på at noe var galt
VIL SIKRE: Peggy Hessen Følsvik og LO ønsker en lavlønnsmodell som treffer bedre enn dagens modell. Her fra kravoverrekkelse med NHO.
Håvard Sæbø