JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt

På tide å snakke om 6-timersdagen igjen

Streiken i Sverige er et tydelig signal om at det er mulig å ta kampen også her, skriver Jokke Fjeldstad.

Streiken i Sverige er et tydelig signal om at det er mulig å ta kampen også her, skriver Jokke Fjeldstad.

Erlend Angelo

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til HK-Nytt på epost til hk-nytt@lomedia.no
Spørsmålet har stått på fagbevegelsens dagsorden lenge. Nå bør vi ta kampen.

Leder av Næringspolitisk utvalg i LO i Oslo

Sekstimersdagen vil være en reform for miljø, velferd og en likestilling. Men det vil være først og fremst en arbeidslivsreform.

Det er først og fremst et krav for å gi oss mer tid til å være menneske.

I store deler av arbeidslivet blir vi redusert til å være maskindeler eller tall i et regnestykke. Med kravet om arbeidstidsreduksjon sier vi at vi vil være mer enn dette. Vi er, og vil ha mer tid til å være, frie mennesker.

Svenske LO hadde en kongress i våres som valgte å sende et tydelig signal om å opprioritere arbeidet for arbeidstidsreduksjon. Etter det vedtaket så jeg en debatt på svensk TV med ny valgt LO leder Johan Lindholm som skulle forsvare at man trenger en arbeidstidsreduksjon.

Motdebattanten fra en eller annen svensk næringslivsorganisasjon prøvde å spikre fast Lindholm med argumenter om hvor dyrt det ville bli. At bedriftene og samfunnet ikke hadde råd.

Men den gamle bygningsarbeideren lot seg ikke spikre fast. Men Johan hamret inn at vi må sette mennesket først. Ta hensyn til de i de tyngste jobbene. At folk skulle ha et liv å være menneske i.

Et nydelig menneskesyn hadde han og han holdt fast ved det.

Aktuelt: Jan er meierisjefen som testet ut 6-timersdagen: – Jeg ble skjelt ut

En del av bakgrunnen for kongressvedtaket og debatten var den svenske Vårdkonflikten. Ansatte i helsesektoren, eller Vården som det heter i Sverige, hadde gått til overtidsblokade for bedre arbeidstidsordninger og bedre bemanning under parolen «Rädda Vården».

Over 60.000 ansatte var omfatta ved å nekte jobbe mer, inkludert overtid. I tillegg omfatta blokaden nyansettelser. Etter hvert ble blokaden trappet opp til en streik. Og i slutten av juni kom de til enighet om senke arbeidstiden for en del av sine medlemmer med opptil 3-4 timer i uka.

Det ble ikke full seier, men det er et tydelig signal om at det er mulig å ta kampen om arbeidstid inn i tariffoppgjør også her. Det er på tide å la oss bli inspirerte.

Aktuelt: 6-timersdagen bør starte i varehandelen, mener HK-lederen

Handel og Kontor hadde landsmøte nylig og vi vedtok enstemmig at:

«Vi trenger en arbeidstidsreform i Norge. Målet må være 30 timers arbeidsuke/6 timers arbeidsdag.

Det handler om en arbeidstid som tar vare på folk, som får flere folk i arbeid, og som beholder folk i arbeid.

En arbeidstid som kan bidra til at flere står lenger i jobb, og som sikrer mer heltid og et tydeligere skille mellom arbeid og fritid.

Partiene på venstresiden må løfte 6-timersdagen, og fagbevegelsen må jobbe for dette i tariffoppgjørene i neste stortingsperiode.»

Aktuelt: Barnehage tester sekstimersdag: – Gir mer motivasjon til å gå på jobb