JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt utvalg skal finne pensjonsløsning for sliterne

Arbeidsministeren vil ha med seg LO og NHO for å finne en løsning for sliterne i arbeidslivet.
Tonje Brenna vil sette ned et nytt utvalg for å finne en løsning på sliter-problemet.

Tonje Brenna vil sette ned et nytt utvalg for å finne en løsning på sliter-problemet.

Jan-Erik Østlie

ragnhild@lomedia.no

I framtiden må alle belage seg på å jobbe lenger, er beskjeden fra regjeringen.

Men hvordan kan en sikre en anstendig pensjon for dem som ikke kan jobbe lenger fordi de ikke har helse til det?

Det vil regjeringen at et nytt utvalg skal finne ut av, skriver E24.

– Det betyr at vi må lage en egen modell, og det er jeg veldig innstilt på å gjøre sammen med partene i arbeidslivet, sier Tonje Brenna til avisen.

Utvalget vil offisielt bli satt ned neste år.

LO stiller krav om sliterordning

Fredag legger regjeringen fram en ny stortingsmelding om pensjonsreform.

Meldingen er en oppfølging av Pensjonsutvalget som i juni 2022 la fram sine anbefalinger.

Pensjonsutvalget, ledet av Kristin Skogen Lund, gikk igjennom hele pensjonssystemet og kom med forslag til forbedringer.

Men utvalget kom ikke med noe forslag til hvordan en kan sikre de såkalte «sliterne» i arbeidslivet, altså arbeidstakere som på grunn av helsa ikke kan jobbe lenge nok til å få en god alderspensjon.

Arbeidsminister Brenna har tidligere varslet at regjeringen ønsker å øke pensjonsalderen.

LO har gjort det klart at organisasjonen bare kan gå med på det dersom man finner en ordning som sikrer sliterne i arbeidslivet.

– Det må på plass for at vi skal støtte pensjonsreformen, uttalte LO-nestleder Steinar Krogstad til FriFagbevegelse i november.

– Godt, men ikke for godt

Til E24 sier Krogstad at det utvalget skal komme frem til, skal være «godt nok, men ikke for godt».

– Jeg mener pensjonsutvalget rotet seg litt bort i det å se etter bestemte yrkesgrupper. Vi har jo en sliterordning i AFP, den går ikke på grupper, men at du er såpass sliten at du ikke ønsker å jobbe videre og frasier deg retten til det. Jeg tror vi skal se mer på den type modell, enn å peke ut enkeltgrupper, sier LO-nestleder Steinar Krogstad til E24.

NHOs direktør for arbeidsliv, Nina Melsom, er opptatt av å finne en løsning som ikke fjerner insentivet for å jobbe lenger.

– En eventuell ordning må være treffsikker. Det finnes flere tenkelige modeller – uføretrygd er jo én modell, som vi kanskje kan se om vi kan hente noen ideer fra. Dette blir et krevende stykke arbeid, dialog er utrolig viktig, sier Melsom til avisen.