JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL og HK har blitt enige om hvor medlemmene skal være

Etter å ha ventet på tariffavtale i flere år, får nå medlemmene i flere organisasjoner omsider en avklaring på hvor i LO de «hører hjemme».
Handel og Kontor-leder Christopher Beckham og NTL-leder Kjersti Barsok.

Handel og Kontor-leder Christopher Beckham og NTL-leder Kjersti Barsok.

Herman Bjørnson Hagen/Leif Martin Kirknes

merete.jansen@lomedia.no

anders@lomedia.no

– Vi mener at NTL er riktig sted for oss å være, sier Helene Knutsen Fosso og Linn Landro, tillitsvalgte for NTL i Stiftelsen TV-aksjonen.

De er ansatte i en av en rekke organisasjoner i frivillig sektor som har ventet på en avklaring om hvilket forbund som skal legge fram krav om tariffavtale for dem.

En intern LO-krangel har satt det hele på vent. Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Handel og Kontor (HK) har begge ment at de var rette forbund for disse medlemmene.

Dette er saken

• NTL og HK har over tid vært uenige om hvor ansatte i ulike ideelle organisasjoner skal være medlem.

• I slike tilfeller må uenigheten internt mellom LO-forbundene avklares før det kan sendes inn krav om tariffavtale.

• Nå har de involverte forbundene blitt enige seg imellom, og prosessen med å opprette tariffavtaler kan gå videre.

Etter flere runder med diskusjoner, ble saken avgjort denne uken. En linje er dratt opp mellom ulike typer av frivillige organisasjoner. Denne linjen skal i prinsippet hindre nye diskusjoner i tiden framover.

Det er både NTL- og HK-ledelsen glade for.

– Denne prosessen har tatt uforholdsmessig lang tid. Vi er glade på vegne av medlemmene for at uenighetene er avklart, sier Pål Kjærstad, som er andre nestleder i NTL.

– Har skapt mye støy

Kjærstad er åpen om at det er godt å være ferdig med disse sakene, der den første organisasjonstvisten oppsto for to og et halvt år siden.

– Det er veldig godt. Det har tatt mye tid, skapt støy og medlemmene har vært misfornøyde. Nå har vi etablert gode relasjoner og samarbeid med HK og Fagforbundet, sier han.

Også i HK-ledelsen synes de det er godt å ha landet avtalen.

– Vi er veldig fornøyd. Dette er til det beste for medlemmene, sier andre nestleder Samra Akhtar.

Løsningen de forbundene har kommet fram til, bygger på en modell hvor de har gjort en grovfordeling av organisasjonsretten og vurdering av tilknytning basert på kategoriinndelingen i Frivillighetsregisteret.

Nå skal de ordne tariffavtaler

Modellen skal også brukes i framtida, og det vil være til stor hjelp ved vurdering av avtalekrav.

Samtidig gjenstår det arbeid for å få på plass tariffavtalene.

– Nå begynner prosessen opp mot arbeidsgiverne og arbeidsgiverforeningene. Det arbeidet går vi og LO inn i, som er neste steg i en prosess for å opprette en tariffavtale, sier Kjærstad.

Helene Knutsen Fosso i Stiftelsen TV-aksjonen sier de ser fram til å fremme krav om tariffavtale for sine medlemmer.

– Vi vil jobbe for at NTL skal være den fagforeningen i LO som best kjenner til frivillig sektor, og våre felles muligheter og utfordringer.

LO-forbundene som har stått mot hverandre i denne saken, er også enige om å snakke bedre sammen framover.

– Nå har vi avtalt at om det er en virksomhet vi er usikre på hvor tilhører, skal vi ta kontakt med hverandre før vi fremmer et krav om tariffavtale. Det er nytt og positivt, sier Kjærstad.

Håper ingen melder seg ut

Flertallet av organisasjonene som formelt har vært behandlet er plassert under NTL, noen færre under HK. Medlemmer FriFagbevegelse tidligere har snakket med, har vært tydelige på at de ønsket en annen tilknytning enn den de nå har fått. Enkelte har truet med å melde seg ut hvis de ble presset inn i et annet forbund enn det foretrukne.

HK-nestleder Samra Akhtar sier det ikke er til å komme forbi at LO er basert på en teigdeling, altså at man har satt opp grenselinjer for hvor de ulike forbundene kan opprette tariffavtaler.

– Vi har nok ikke alltid vært helt konsekvente, men nå må vi se framover. Vi skal gjøre alt vi kan for at de som kommer til oss, føler seg hjemme og godt ivaretatt i HK.

– Hva tenker du om at noen kan finne på å melde seg ut på bakgrunn av dette vedtaket?

– Vi mener vi har gjort det som riktig for fellesskapet i LO, og så håper vi de blir værende i LO, sier Akhtar.

Dette er løsningen

Enigheten mellom HK, NTL og Fagforbundet deler de ulike virksomhetene seg imellom ut ifra hvilken kategori de er registrert i i Frivillighetsregisteret.

Denne inndelingen definerer virksomheten som kultur, utdanning og forskning, helse, sosiale tjenester, internasjonale organisasjoner, tros- og livssynsorganisasjoner, barne- og ungdomsorganisasjoner og mangfold og inkludering.

Flere av forbundene kan være inne på samme område, og i enkelte av områdene skal det gjøres konkrete vurderinger forbundene imellom om hvor en virksomhet hører hjemme.

Avtalen får ikke tilbakevirkende kraft, så tariffavtaler som allerede er etablert påvirkes ikke.

Neste steg er å starte arbeidet opp mot arbeidsgiversiden for å opprette tariffavtaler.