JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Monica ble truet til å si opp.

– Ulovlig, sier tingretten

Arbeidsgiveren er dømt til å betale HK-medlemmet 476.000 kroner i erstatning. Nå har bedriften slått seg konkurs.
TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica Furuberg og saken hennes i et år.

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica Furuberg og saken hennes i et år.

Brian Cliff Olguin

line.mette.finnøy@lomedia.no

Monica Furuberg (48) har fått full oppreisning i Bergen tingrett og er tilkjent 476.000 kroner i erstatning og 365.840 kroner i saksomkostninger, etter at hun måtte gå fra jobben som salgsleder i et kontainerutleiefirma i Bergen høsten 2019.

Regionsekretær Nils-Olav Nøss ved HKs regionkontor i Bergen sier de sjelden har sett så hardhendt behandling av et medlem. Retten fikk høre om en arbeidstaker som brøt fullstendig sammen og ble sykmeldt i lengre tid.

– Det var stygt, sier Nøss, som er fornøyd med at HK fikk sørget for oppreisning for medlemmet sitt.

Les også: Bente fikk ny jobb etter HKs jobbsøkerkurs

Sant helvete

Furuberg ble ansatt i det relativt nystartede firmaet i 2016. Hun trivdes og fikk raskt full stilling. I 2018 ble hun forfremmet til «salgsleder Norge».

Problemene startet etter at bedriften ansatte en ny sjef. Furuberg selv mener de to kom dårlig overens.

– Jeg er en person som sier hva jeg mener. Jeg påpekte en del feil og stilte spørsmål. Det falt ikke i god jord hos den sjefen. Etter det ble det et sant helvete på jobb, forteller Furuberg.

Brutalt møte

23. oktober 2019 smeller de to sjefene et papir i bordet foran Furuberg og truer med politianmeldelse. HK-medlemmet blir beskyldt for å ha jukset med timeføring og lønn. «I dag anses dette som et tillitsbrudd, i morgen et underslag», sier en av dem.

I møtet blir Furuberg tilbudt en annen og tidsbegrenset stilling med mindre ansvar, lavere fastlønn, uten bonusavtale. I tillegg skulle hun tilbakebetale bedriften 100.000 kroner. Retten mener at dette var et planlagt påfunn fra bedriftens side for å tildekke avskjeden og å få det til å se det ut som en endringsoppsigelse.

Furuberg aksepterte ikke «tilbudet» og følte seg presset til å skrive under på en egenoppsigelse. Så ble hun fratatt nøkkelen til arbeidsplassen og utestengt både fra e-posten og alle firmaets datasystemer.

Les også: Jorun (62) holdt på å miste pensjonen verdt 1,1 million kroner

Reagerte raskt

HK-Nytt møter Monica Furuberg hos Handel og Kontor i Bergen. Hun skjelver merkbart. Søsteren, som har stått ved Monica Furubergs side gjennom mye av prosessen, tar henne i hånden.

Saken har vært en stor belastning for HK-medlemmet som følte alt raknet da firmaet hun hadde fått tillit i, etter å ha gått uføretrygdet i 20 år, plutselig kom med alvorlige anklager.

– Jeg forsto med en gang at det var en alvorlig sak, da jeg ble oppringt av en sterkt preget Monica samme ettermiddag. Her måtte det handles med en gang, forteller regionsekretær Nils-Olav Nøss.

Han ringte LOs juridiske vakttelefon, og neste dag skrev han en epost til Containerweb AS der han trakk tilbake egenoppsigelsen på vegne av Furuberg, med henvisning til at den har skjedd under utilbørlig press.

Makeløst brev

Furuberg fikk svar fra bedriften.

– Brevet var i en tone som jeg vil si var noe helt for seg selv. Det er noe av det verste vi har sett av personkarakteristikker og påstander, forteller Nøss. Monica ville bruke fagforeningen til å lure penger ut av bedriften og hadde fått gullbillett til advokathjelp, var blant det firmaet skrev, forteller han.

Lignende påstander ble også framført for retten, uten gehør. Bruk av fagforening var ikke det samme som manglende samarbeidsvilje, men et naturlig valg for å ivareta egne interesser, bemerket retten som slo fast at Furuberg var uriktig avskjediget etter arbeidsmiljøloven.

Les også: SAS anker ikke dommen – ansatt på Værnes beholder jobben

Det påståtte jukset

Bergen tingrett sier at Furuberg ikke kunne lastes for den påståtte feilen i timetallsføringen. Den skyldtes formelfeil i et Excel-program. Det ble også avdekket uklarheter og manglende rutiner i bedriftens lønnssystemer.

Retten fastslår at Furuberg er påført stor belastning ved den urettmessige avskjeden og måten dette skjedde på. Dommen ble avsagt 7. januar 2021, over ett år etter at HK fikk saken og tok ut stevning.

Det har ikke lykkes HK-Nytt å komme i kontakt med eier og daglig leder i Containerweb AS.

Konkurs

Saken ble ikke anket, og er dermed rettskraftig. 18. mars slo imidlertid Containerweb seg selv konkurs. Det betyr at Furuberg kanskje aldri vil se noe til erstatningen på 435.000 kroner. HK får trolig heller ikke dekket sine saksomkostninger. Ifølge bobestyrer Bjørn Åge Hamre er det få midler i boet, og kravet omfattes heller ikke av lønnsgarantiordningen, etter det bobestyrer kan se.

Containerweb AS var også konkurs i 2014. 29. januar i år har samme eier startet et nytt firma, Ubeco Consulting AS.

Hevet hode

Monica Furuberg er likevel glad for at hun vant fram i retten.

– Jeg føler at jeg har tatt integriteten min tilbake og kan gå med hevet hode, sier hun.

HK-medlemmet forteller at hun ble motivert av innstillingen hun møtte hos HK og LO, der alle kluter ble satt inn for å vinne saken.

– Både Nils-Olav og LO-advokaten var helt fantastiske. De hjalp meg og støttet meg hele veien, sier Furuberg.

FØLG HK-NYTT PÅ FACEBOOK

Dette er avskjed

• Arbeidsgiver kan avskjedige en arbeidstaker med påbud om øyeblikkelig fratreden, men bare dersom denne har gjort seg skyldig i grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen.

• Avskjed er ikke det samme som oppsigelse, det er en mye strengere reaksjon.

• Arbeidsgiver må også ha et rimelig behov for at arbeidstaker skal gå på dagen.

Kilde: Arbeidsmiljøloven, LOs juridiske avdeling

Dette er avskjed

• Arbeidsgiver kan avskjedige en arbeidstaker med påbud om øyeblikkelig fratreden, men bare dersom denne har gjort seg skyldig i grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen.

• Avskjed er ikke det samme som oppsigelse, det er en mye strengere reaksjon.

• Arbeidsgiver må også ha et rimelig behov for at arbeidstaker skal gå på dagen.

Kilde: Arbeidsmiljøloven, LOs juridiske avdeling