JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Deltid

Mikal jobbet hver lørdag i sju måneder. Nå setter Vinmonopolet inn tiltak

I fjor var det dobbelt så mange som jobbet deltid som heltid i Vinmonopolet. Nå er ansatte ved fire butikker med på et pilotprosjekt.
VIL JOBBE FULLT: – Det er helt fantastisk å ha en 100-prosentstilling. Det er alltid kjempemye kniving når slike lyses ut, sier Marit Solhaug. Mikal Pettersen er enig. 

VIL JOBBE FULLT: – Det er helt fantastisk å ha en 100-prosentstilling. Det er alltid kjempemye kniving når slike lyses ut, sier Marit Solhaug. Mikal Pettersen er enig. 

Marius Fiskum

katharina@lomedia.no

– Det er alles drøm å jobbe heltid, sier Marit Solhaug i Vinmonopolet på kjøpesenteret Jekta i Tromsø.

Siden januar har hun hatt en 100 prosent stilling. Det samme har Mikal Pettersen. De er med i et pilotprosjekt i Vinmonopolet hvor alle ansatte i fire butikker fikk tilbud om å jobbe fulltid i et år.

– Det er deilig å ikke jobbe hver lørdag. I fjor jobbet jeg hver lørdag i strekk i sju måneder. Jeg hadde aldri helgefri sammen med kompisene mine, sier Pettersen.

Før tok han de vaktene kan kunne for å spe på lønna. Det har hendt at han har avlyst hytteturer for å takke ja til lørdagsjobbing.

I tillegg til Vinmonopolet på Jekta i Tromsø deltar tre butikker i Bergen i prosjektet. Til sammen takket tolv ansatte ja til fulltidsstillinger.

Mange deltidsansatte

Hittil har Vinmonopolet vært en såkalt «deltidsversting». I fjor var det dobbelt så mange ansatte i deltidsstillinger som arbeidstakere i fulltidsstillinger i Vinmonopolet. Sånn har det mer eller mindre vært de siste seks årene.

Men det er tegn til endring. Polet er underlagt Helse- og omsorgsdepartementet som hvert år sender bedriften et oppdragsbrev med retningslinjer for driften. For tre år siden kom det to nye setninger inn i brevet:

Departementet forventer at Vinmonopolet jobber «for at flere får faste hele stillinger. Enhver ansettelse i mindre enn 100 prosent skal begrunnes skriftlig».

1. januar 2023 ble også arbeidsmiljøloven endret til at heltidsstillinger er hovedregelen i arbeidslivet. Samtidig fikk deltidsansatte styrket fortrinnsretten til utvidede stillinger.

Må planlegge

– Historisk sett har antall deltidsstillinger ligget høyt i Vinmonopolet, sier hovedtillitsvalgt Kjell-Roar Nilsen i Vinmonopolet.

Mye av tida hans går med til å bistå medlemmer som ønsker økte stillinger.

STÅR PÅ: Kjell-Roar Nilsen bruker mye av tida si til å hjelpe medlemmer som ønsker større kontrakter.

STÅR PÅ: Kjell-Roar Nilsen bruker mye av tida si til å hjelpe medlemmer som ønsker større kontrakter.

Marius Fiskum

Men det er ikke bare andelen deltidsansatte som er høy i Vinmonopolet. Det er også arbeidsgiverens bruk av mertid. Det er når deltidsansatte jobber ekstra fordi kolleger er borte fra jobb på grunn av sykdom, kompetanseheving og permisjoner.

– Det er et problem at mertidsbruken er så høy. Det er viktig at ansatte får økte stillinger, slik at timene går fra mertid til faste timer. Nå prøver arbeidsgiveren å rydde opp, sier Nilsen.

Den hovedtillitsvalgte, som har permisjon fra stillingen som butikksjef på polet i Harstad, har gjort seg noen erfaringer. Han oppfordrer butikksjef-kolleger til å planlegge ett til flere år fram i tid.

– Butikksjefene må tørre å se etter muligheter. Har de medarbeidere som kommer til å gå av med pensjon eller som kanskje blir delvis arbeidsuføre? Er svaret ja, er det et grunnlag for å ansette flere i større stillingsprosenter, sier Nilsen.

Høste erfaringer

En som har gjort det, er butikksjef Stig Skogeng på Vinmonopolet på Jekta i Tromsø.

– Vi er en stor butikk med god produktivitet per ansatt. I tillegg er det en del fravær, og vi har over år hatt et stort forbruk av mertid. Da jeg hørte om fulltidsprosjektet, sa jeg ja til å være med med en gang, sier Skogeng.

Ved Tromsø-polet takket fire deltidsansatte nei og tre deltidsansatte ja til fulltidsstillinger. En av 100-prosentstillingene er omgjort til en fast heltidsstilling.

– Vi justerte opp stillingene til de som ville. Nå skal vi bruke dette året på å høste erfaringer, sier butikksjefen.

Av totalt 13 faste ansatte på dette polet, har for tida sju heltidsstillinger. Skogeng er fornøyd. Han innrømmer at fleksibiliteten er mindre, men opplever samtidig en bedre kontinuitet.

– Ansatte som jobber fulltid blir mer drevne i arbeidsoppgavene og mer selvstendige, sier butikksjefen.

De organiserer også arbeidshverdagen litt annerledes. Personalmøter og kompetanseheving som smaking av nye varer legges til kjernetida mellom klokka halv ni og kvart over seks og ikke utafor slik de ofte gjorde før.

BEDRE NÅ: – Det har hendt flere ganger at jeg har avlyst vennetreff i siste liten fordi jeg fikk en vakt. En gang kunne jeg ikke være med på en helgetur med gutta fordi jeg fikk tilbud om en lørdagsvakt, sier Mikal Pettersen. 

BEDRE NÅ: – Det har hendt flere ganger at jeg har avlyst vennetreff i siste liten fordi jeg fikk en vakt. En gang kunne jeg ikke være med på en helgetur med gutta fordi jeg fikk tilbud om en lørdagsvakt, sier Mikal Pettersen. 

Marius Fiskum

Har bevisst overbemannet

Pilotprosjektet med fulltidsstillinger er et resultat av at noen har pratet sammen, nærmere bestemt i et partssammensatt utvalg om deltid i Vinmonopolet. Utvalget skal kartlegge ufrivillig deltid og finne løsninger for å øke andelen heltidsstillinger.

Joralf Sætran, leder i region Vest i Vinmonopolet, leder utvalget hvor også tillitsvalgt Kjell-Roar Nilsen deltar.

– Mertidsbruken er høyere enn vi ønsker. Vi må snu hver stein for å få den ned, sier Sætran til HK-Nytt.

Han vil ikke konkludere halvveis i pilotprosjektet, men deler noen erfaringer.

– Bemanningsplanene er mer robuste nå. Vi har bevisst overbemannet fordi vi vet at det er et visst fravær, sier han.

Sætran forteller at Vinmonopolet gjør egne undersøkelser for å finne ut hvorfor andelen deltidsansatte er så høy og hva som er frivillig og ufrivillig deltid.

– Vi kartlegger årlig for å finne ut om ansatte vil ha større stillinger. Det er et punkt i medarbeidersamtalene til alle deltidsansatte. Nærmeste leder skal ha en oversikt, sier han.

– Å jobbe heltid er positivt. Ansatte får mer økonomisk sikkerhet og føler seg mer delaktige i jobben sin, sier Sætran.

Må gå med overskudd

Hvor vellykket pilotprosjektet er, avhenger av hvor lønnsomme butikkene er. En butikk på størrelse med den i Tromsø bør gå noen millioner kroner i pluss, ifølge butikksjef Stig Skogeng.

ET HESTEHODE FORAN:  – Det er viktig å alltid ligge i forkant og planlegge alt fra prisjusteringer til spesialslipp når vi har økt grunnbemanninga så mye som vi har gjort, sier butikksjef Stig Skogeng og viser fram ukeplanen.

ET HESTEHODE FORAN: – Det er viktig å alltid ligge i forkant og planlegge alt fra prisjusteringer til spesialslipp når vi har økt grunnbemanninga så mye som vi har gjort, sier butikksjef Stig Skogeng og viser fram ukeplanen.

Marius Fiskum

– Vi prøver å finne ut hva som er lurt, hvordan vi kan ha flere fulltidsstillinger og samtidig ha høy produktivitet, sier Skogeng.

Produktivitet måles i antall solgte liter per ansatt i timen.

Å øke antall fulltidsansatte passer nok best for større butikker, tror butikksjefen.

– Det er for tidlig å trekke en konklusjon om det er liv laga for to ekstra fulltidsstillinger. Det ser vi først når vi er i full produksjon i november og desember og når pilotprosjektet er sluttført, sier han.

BIDRAR: – Ansatte som jobber fulltid blir mer drevne i arbeidsoppgavene og mer selvstendige, sier Stig Skogeng (t.v.). Mikal Pettersen og Marit Solhaug er glad for at de kan teste ut fulltidskontrakter i ett år.

BIDRAR: – Ansatte som jobber fulltid blir mer drevne i arbeidsoppgavene og mer selvstendige, sier Stig Skogeng (t.v.). Mikal Pettersen og Marit Solhaug er glad for at de kan teste ut fulltidskontrakter i ett år.

Marius Fiskum

Håper på en fulltidsstilling

Marit Solhaug startet som tilkallingsvikar i Vinmonopolet for 13 år siden. Etter et år fikk hun en fast kontrakt på 14 timer i uka. Etter hvert ble stillingen økt til 20 og så til 30 timer i uka.

Hun og kollega Mikal Pettersen håper pilotprosjektet blir videreført. Hvis ikke, går Solhaug tilbake til 30 timer i uka og Pettersen tilbake til 14.

– Jeg jobbet nesten 100 prosent før prosjektet startet, men forskjellen er at nå er vaktplanen fastlagt, sier Pettersen.

For 27-åringen, som har en sønn på ett år, er det viktig. Samboeren arbeider skift som sykepleier. Hennes vaktplan er lagt opp etter Pettersens arbeidsplan.

– Nå har jeg faste vakter, og vi får det til å gå opp. Men jeg vet ikke hvordan det blir når prosjektet er over og jeg går tilbake til mine 14 faste timer i uka, sier han.

I fjor kjøpte paret en leilighet. Pettersen må jobbe minst 80 – helst 100 – prosent for å ha råd til å betale regningene. Med en hverdagskabal som inkluderer henting og levering i barnehage, kan det bli vanskelig å takke ja til vakter på kort varsel.

– Jeg håper jeg får en 100 prosent stilling innen dette prosjektet er over. Jeg ønsker å fortsette å jobbe her, men vi får se hva som skjer, sier Pettersen.

AVVENTENDE: Mikal Pettersen og Marit Solhaug er glade for at de har fulltidsskontrakter i ett år, men er spente på hva som skjer etter nyttår.

AVVENTENDE: Mikal Pettersen og Marit Solhaug er glade for at de har fulltidsskontrakter i ett år, men er spente på hva som skjer etter nyttår.

Marius Fiskum

Pilotprosjektet Fulltidsstillinger

Startet 1. januar 2024 og varer i ett år.

Alle deltidsansatte som ville, fikk heltidsstillinger i et år.

Tre butikker i Bergen og en i Tromsø deltar.

Tolv deltidsansatte har fått fulltidskontrakter.

Skal testes ut i et helt år både i lavsesong og høysesong.

Kilde: Vinmonopolet