PÅ STREIKEVAKT: Margit Fløan, tillitsvalgt Anne Rømo Rolfseng, Anita Skotnes, og Sigrid Folvik, som jobber ved Vikans blomster, den andre bedriften i Stjørdal som er tatt ut i streik.

PÅ STREIKEVAKT: Margit Fløan, tillitsvalgt Anne Rømo Rolfseng, Anita Skotnes, og Sigrid Folvik, som jobber ved Vikans blomster, den andre bedriften i Stjørdal som er tatt ut i streik.

Lene Svenning

Margit tjener 15 kroner mindre enn Gudrun – i timen

Streikende vil ha den samme lønna som de ansatte i nabobutikkene.
02.09.2014
12:00
27.08.2015 20:00

lene.svenning@lomedia.no

Sammen med tre andre sitter Margit Fløan streikevakt utenfor bakeriutsalget G. Johnsen i Stjørdal sentrum i Nord-Trøndelag. De streiker for høyere lønn, tilsvarende det andre i varehandelen har. Denne gjengen er omfattet av butikkoverenskomsten mellom Handel og Kontor og NHO. Da arbeidsgiverne nektet å heve lønna til samme nivå som i tariffavtalene mellom HK og Virke og HK og Samfo – som er de rådende i varehandelen – tok HK 205 medlemmer på butikkoverenskomsten i streik fra sist lørdag.

Urettferdig

Margit Fløan har en timelønn på 164,50. Hun har jobbet i bakeriet i 21 år, begynte i varehandelen i 1968. Hun synes hun tjener for lite.

HK-Nytt tar turen oppover Kjøpmannsgata for å finne ut om lønnsforskjellen kan være så stor. Inne på pauserommet på Coop Mega finner vi Tone Reinås. Hun har jobbet i butikken i tre år, og har full lønnsansiennitet. Hun tjener 179,65 i timen, 15 kroner mer enn Margit Fløan.

– Hva? Så lite? Det trodde jeg ikke var mulig, sier Reinås.

– Det skal være lik lønn i samme arbeid. Jeg hadde ikke godtatt så lav lønn, sier hun.

Inne i kjøpesenteret Torgkvartalet finner vi Gudrun Berg. Hun er tillitsvalgt for HK-medlemmene på Ica. Også Berg får betalt mer enn Margit Fløan, drøye 179 kroner i timen uten tillegg.

– Nei, det er ikke rettferdig. De skal jo ikke ha mindre enn oss, de gjør jo det samme arbeidet, sier Gudrun Berg til HK-Nytt.

Da vi forteller Margit Fløan hva de tjener på nabobutikkene, har hun én kommentar:

– Da sitter jeg godt på streikevakt.

Fikk besøk

I formiddag fikk streikevaktene utenfor bakeriutsalget G. Johnsen i Stjørdal besøk av HK-leder Trine Lise Sundnes og tolv andre tillitsvalgte som var samlet til konsernkonferanse på Hell.

– Dere har mye støtte rundt omkring. Det er ikke bare HK som er forbanna. Transportarbeiderforbundet, som har kjempet igjennom en opptrappingsplan for lønnsøkning for sine medlemmer i samme område, står bak oss. Den forskjellsbehandlingen fra NHO, hvor Transport får igjennom et prinsipp som de nekter oss, er for drøy, sier forbundslederen.

Sundnes ba de streikende være tålmodige.

– Dette kan ta tid, men når det gjør vondt nok for arbeidsgiverne, regner jeg med at de legger press på NHO, sa hun.

Diskuter gjerne saken i kommentarfeltet! Bruk fullt navn, vær saklig og vis respekt for andres meninger. Bruk vanlig folkeskikk og husk at det du skriver blir lest av mange andre. Vi fjerner meldinger med trakassering og hat, og falske profiler.

Vennlig hilsen redaksjonen

02.09.2014
12:00
27.08.2015 20:00