JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Martin Guttormsen Slørdal

MINNEORD:

Margit Sandaker Glomm til minne

28.11.2022
10:43
28.11.2022 11:25

Så har en bauta i norsk fagbevegelse gått ut av tiden. Vi har mistet en sterk, tydelig og viktig stemme i kampen for likeverd og rettferdighet. En epoke i HKs historie er slutt.

Jeg vil minnes Margit som raus, omsorgsfull og kunnskapsrik. Men hun var også tøff og sterk. Gikk nye veier og tok modige valg. Margit var en fagforeningskvinne med stor F. Og en markant kvinnesakskvinne. Margit viet hele sitt voksne liv til fagbevegelsen og HK. Hun satte tydelige spor etter seg. Betydde så mye for så mange. Og for det skal hun ha en evig takk.

Før Margit startet sin karriere i HK i 1975, jobbet hun i Braatens Safe på Fornebu. Allerede den gang var hun modig og tøff. Hennes første krav var økt lønn. Det fikk hun. Men da hun ikke fikk si det til kollegene, reagerte hun. Hun ble ikke med på det premisset. Det endte med organisering og krav om tariffavtale.

Margit ble klubbleder. Senere også leder av Luftfartens funksjonærforening. Det var her et gryende engasjement for kvinnespørsmål startet. Men det var først i 1975 at hun for alvor engasjerte seg kvinnepolitisk. Da hun startet sin reise i HK, som distriktssekretær i Oslo/Akershus, fikk hun øynene opp for kvinners situasjon i arbeidslivet. Margit så hvor dårlig kvinner i varehandelen ble behandlet. Men også kvinnene i fagbevegelsen. Og hun kastet seg inn i kvinnekampen.

I 1977 var hun med og stiftet Oslo Faglige Kvinnebevegelse. Det møtte motstand. Margit måtte stå i tøffe og vanskelige kamper. Ble forsøkt tiet i hjel. Hun fikk tydelig beskjed om å kjenne sin plass. Det var nok mange menn i fagbevegelsen som følte at deres makt var truet. Men Margit sto i det. Ga seg ikke. Hun fortsatte kampen for kvinners rettigheter.

Så gikk ferden videre til hovedkontoret i 1987 som faglig sekretær. I 1998 ble hun seksjonsleder for handelsseksjonen. Og i 2000 ble hun avdelingssjef for den gang virksomhetsavdelingen – i dag forhandlingsavdelingen.

I 40 år viet Margit sitt liv til HK før hun gikk av med pensjon i 2014. I alle disse årene var hun opptatt av kvinnepolitiske saker. Og da hun gikk inn i pensjonisttilværelsen, var hun på ingen som helst måte ferdig. Hun satte ikke et endelig punktum, men et komma. Margit ville gi kvinnene i HK en plass i historiefortellingen. Og det å gi andre plass.

Det var også sånn vi kjente Margit i hennes tid i HK. Hun slapp til dem som ville prøve seg. Støttet kreativitet og nye måter å se tingene på. Hun var flink til å lytte og ga kloke faglige råd. Og til tross for diskrimineringen hun møtte internt, beholdt Margit sitt gode humør. Hun tok ikke seg selv så høytidelig, men bød på seg selv. 

Margit var grundig og kunnskapsorientert. Som leder av virksomhetsavdelingen hadde hun stålkontroll. Hun var en aktiv pådriver i utviklingen av HKs tariffavtaler. Satte HKs politiske og organisatoriske arbeid i strategisk system. Og hun hadde alltid full kontroll på sitt eget «arkiv». Bunker med dokumenter som kunne ta pusten av noen og enhver. Men ikke Margit. Hun tok det med den største ro. Flere enn meg har latt seg imponere av oversikten hun hadde. Hver eneste gang fant hun det rette dokumentet. Midt i en av de mange dokumenthaugene. Til enhver problemstilling.

Med strategisk system, går det gjetord om dagen hun kom på et møte i HK. Under armen hadde hun en stor gråpapirrull. Den rullet hun ut på gulvet. Der var alle forbundets aktiviteter for en landsmøteperiode på fire år oppført. Ikke rart rullen var lang. Dette var forløperen til HKs årshjul. Som benyttes den dag i dag – nå riktignok digitalt.

Margit var en markant person og leder av forhandlingsavdelingen. Det som går igjen hos alle hun hadde under sin vinge, er at hun var en varm, omsorgsfull og støttende leder. Margit tok vare på de rundt seg. Sto alltid opp for medlemmenes beste. Og fant alltid en inngang til løsning. Hun har satt sine spor i kvinnehistorien, både i HK og i fagbevegelsen. Margit var hel ved.

På vegne av forbundet vil jeg uttrykke dypeste medfølelse med Peter, Anna, Sofie og Chris med familie. Våre varmeste tanker går også til øvrig familie og nære venner.

Margit vil bli dypt savnet. 

Christopher Beckham

Leder i Handel og Kontor i Norge

28.11.2022
10:43
28.11.2022 11:25