PATRULJERTE: Knud-Daniel Hansen var blant dem som avduket at butikkene syndet mer enn snittet under årets utgave av LOs sommerpatrulje.

PATRULJERTE: Knud-Daniel Hansen var blant dem som avduket at butikkene syndet mer enn snittet under årets utgave av LOs sommerpatrulje.

Ylva Seiff Berge

LOs sommerpatrulje: Flere lovbrudd mot unge ansatte

LOs sommerpatrulje fant brudd på arbeidsmiljøloven ved 45 prosent av de 1.694 arbeidsplassene de sjekket i år. Det er en kraftig økning fra i fjor. Og HK-bedriftene syndet mer enn snittet.
21.08.2020
13:37
21.08.2020 13:37

2019 var det 39,2 prosent av arbeidsplassene som brøt arbeidsmiljøloven, ifølge sommerpatruljen.

Det har vært en merkbar økning i andelen sommervikarer som forteller at de fikk for lite eller ingen pause i arbeidstiden, og mer enn én av ti melder at de ikke har fått vaktlistene 14 dager i forkant, slik loven krever. Få ansatte jobber overtid, men mange av dem som gjør det får ikke overtidstillegg.

Les også: – Korona gjør sommerpatruljen viktigere enn noen gang

– Mange av de vi besøker er kafeer og butikker som kanskje har vært nedstengt. Bedriftene er for forsiktige og tar derfor tilbake for lite folk, sier ungdomsrådgiver Bjarne Lagesen i LO.

Lagesen sier til HK-Nytt at bedriftene innenfor HKs områder syndet noe mer enn snittet

Særlig bensinstasjonene ligger over. 12,9 prosent av ansatte her har ikke arbeidskontrakt, mens landssnittet er 6,9 prosent, forteller Lagesen.

Totalt sett har likevel flere sommervikarer en arbeidskontrakt sammenlignet med tidligere år, og arbeidsgivere har vært flinke til å overholde grensen på antall timer ansatte under 18 år kan jobbe.

Sommerpatruljen intervjuet ansatte ved færre arbeidsplasser enn vanlig, blant annet fordi færre bedrifter har ansatt sommervikarer i år og på grunn av koronrestriksjoner, skriver VG.

21.08.2020
13:37
21.08.2020 13:37