JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret for ansatte i finansnæringa går til mekling

LO og Finans Norge ble ikke enige i forhandlingene. Nå havner finansoppgjøret hos Riksmekleren.
BRUDD: Forhandlingsleder Cristopher Beckham og resten av LOs forhandlingsdelegasjon brøt forhandlingene i finansoppgjøret, som nå havner hos Riksmekleren.

BRUDD: Forhandlingsleder Cristopher Beckham og resten av LOs forhandlingsdelegasjon brøt forhandlingene i finansoppgjøret, som nå havner hos Riksmekleren.

Leif Martin Kirknes

anders@lomedia.no

LO brøt torsdag ettermiddag forhandlingene i finanssektoren, etter å ha forhandlet siden onsdag.

Forhandlingene omfatter medlemmer i HK Norge og Fagforbundet.

– Vi opplever liten forhandlingsvilje hos arbeidsgiverne. Da må vi få hjelp fra mekleren, sier forbundsleder i HK og forhandlingsleder, Christopher Beckham.

Det er fordeling av potten som er det store problemet, ifølge ham:

– Vi ønsket at mest mulig av potten skulle fordeles sentralt, det ønsket ikke arbeidsgiver, legger han til.

Han trekker paralleller til oppgjøret mellom LO og NHO, der striden sto om fordeling og å prioritere de med lavest lønn. Det endte som kjent i en fire dager lang streik.

Beckham bekrefter at partene var enige om at den økonomiske rammen er den samme som i LO-NHO-oppgjøret; 5,2 prosent.

– Større lønnsforskjeller i næringa

LO har omtrent 2500 medlemmer i finanssektoren, som hovedsakelig ikke er blant de lønnsledende. Beckham mener en større pott til sentral fordeling ville sørge for større utjevning og et rettferdig oppgjør.

– En for stor pott til lokal fordeling fører til større lønnsforskjeller. Det ønsker ikke LO å være med på, sier Beckham, som nå forbereder seg på mekling.

Den vil først finne sted i juni. Blir ikke partene enige ved hjelp av Riksmekleren, kan det bli streik.

– Vi må forberede oss på det, men vi vil gjøre alt vi kan for å unngå det, sier Beckham.

Skuffet arbeidsgiver

Finansforbundet, som er den største arbeidstakerorganisasjonen i denne sektoren, har også brutt forhandlingene. 

– Vårt tilbud om sentralt tillegg var i tråd med frontfagsoppgjøret og etterfølgende oppgjør i privat sektor. Vi er skuffet over at Finansforbundet har valgt å bryte forhandlingene. Samtidig må vi konstatere at partene trenger bistand fra Riksmekleren for å løse dette, sier forhandlingsleder og arbeidslivsdirektør Therese Høyer Grimstad i Finans Norge.