Lønnsøkning i NHO-butikker
Garantilønnsordningen som ble oppnådd under butikkstreiken i fjor gir uttelling.
MINDRE GAP: Etter fjorårets streik haler lønna til de ansatte i butikker med NHO-avtale innpå lønna til resten av varehandelen. Illustrasjonsbilde
Martin Guttormsen Slørdal
Saken oppsummert
lene.svenning@lomedia.no
I fjor høst streiket de ansatte i butikker som er omfattet av butikkoverenskomsten mellom Handel og Kontor og NHO. Årsaken var at medlemmene hadde sett seg lei på at de fikk langt mindre i lønn enn det store flertallet; ansatte i butikker som er omfattet av landsoverenskomsten mellom HK og Virke. De ansatte på NHO-avtalen tjente opptil 2.000 kroner mindre i måneden enn ansatte i Virke-butikker. HK avsluttet den mer enn to uker lange streiken da de blant annet ble enige med NHO om en garantilønnsordning som skulle sikre at minstelønnssatsene i butikkoverenskomsten over tid skal harmoniseres med lønna i Virke-overenskomsten.
Fem kroner i timen
Nå har de første ordinære tarifforhandlingene om butikkoverenskomsten etter at garantilønnsordningen ble inngått funnet sted. I frontfagsforhandlingene mellom LO og NHO ble det avtalt at ansatte på overenskomster med en gjennomsnittslønn på mindre enn 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn får 1,75 kroner i et såkalt lavlønnstillegg. Det ligger innbakt i de nye satsene HK og NHO har blitt enige om i forhandlingene om butikkoverenskomsten. Her økes satsene fra 2 til 5 kroner i timen. Det høyeste tillegget får de med mer enn seks års ansiennitet, den største gruppen ansatte. Disse får 5 kroner mer i timen fra 1. mai. Det gir en årslønnsøkning på 9.750 kroner, altså 2,94 prosent.
Gapet minker
Resultatet er ørlittegrann bedre enn det de ansatte i Virke-overenskomsten fikk i år. Forhandlingene mellom HK og Virke ga en satsøkning på trinn 1-5 i på 2,50 kroner i timen. De som går på lønnstrinn 6 får 50 øre mer i timen. Det kom i tillegg til lavlønnstillegget på 1,75 kroner i timen.
Dermed har lønnsgapet mellom disse to overenskomstene blitt noe mindre. Høyeste sats i Virke-overenkomsten ligger nå ca 1.500 kroner høyere per måned enn høyeste sats i butikkoverenskomsten med NHO.
Forsiktig optimist
HK-leder Trine Lise Sundnes er fornøyd med tallene så langt.
– Vi har god tro på at garantilønnsordningen vil sørge for at lønna i butikkoverenkomsten blir harmonisert med lønna i landsoverenskomsten med Virke over tid. Vi har et ønske om at det skal skje så fort som mulig, og følger utviklingen nøye. Det er for tidlig å slå fast at garantilønnsordningen virker, men det ser ut til at førstegangsbruken av den har lyktes, sier hun til HK-Nytt.
Sundnes mener ordningen var verdt å streike for.
– Jeg tror de som sto i front og tok kampen i fjor kan si at det var verdt det, sier hun.
Forbundslederen minner om at HK og NHO ble enige om at garantilønnsordningen skal evalueres i begynnelsen av 2017 om den ikke har ønsket virkning.
Flere saker
Natalija Kandic og Vilde Gjesdal snakket med unge på jobb om blant annet kameraoveråking og arbeidskontrakter.
Brian Cliff Olguin
Natalija og Vilde sjekket Alna-senteret for snusk
FELLESSKAP: Runa Bjørk Erga stiftet nye bekjentskap gjennom lek, moro og diskusjoner.
Brian Cliff Olguin
Ikke bare lek og moro – boligpresset preget sommerkonferansen
Brian Cliff Olguin
30 ansatte har mistet jobben i Norsk Folkehjelp
Morten Hermansen er glad for at han slipper en runde i lagmannsretten.
Brian Cliff Olguin
Morten får beholde jobben. Arbeidsgiver dropper anken
Unge og midlertidige ansatte i reiseliv og servering er særlig utsatt for seksuell trakassering, ifølge Arbeidstilsynet.
Lina Winge (illustrasjonsbilde)
Sommervikarer har høyere risiko for å bli seksuelt trakassert
En større andel av befolkningen er nå arbeidsledige.
Beate Oma Dahle / NTB