Nye smitteverntiltak:
LO: Slik kan regjeringen holde folk i jobb til tross for strenge omikron-tiltak
LO-leder Peggy Hessen Følsvik ber regjeringen innstendig om å presentere ordninger som holder folk i jobb, framfor å permittere.
BRED STØTTE: LO har tidligere foreslått en lønnsstøtteordning, uten å få gehør. Nå har forslaget støtte fra YS, i tillegg til NHO og Virke.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Klokka 19.00 i kveld, tirsdag, holder regjeringen pressekonferanse.
Der er det ventet at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) legger fram strengere koronatiltak for å få ned smitten og få bedre omikron-kontroll.
Tiltakene vil folk merke i sin hverdag, melder de.
Målet er å sørge for at helsetjenesten ikke blir overbelastet.
Omsetningsfall i utelivet: – NHO og Virke vil ha nasjonal kompensasjonsordning raskt
LO er forberedt
LO er forberedt, men har samtidig en bønn til regjeringen:
– Nå trenger vi først og fremst ordninger som holder folk i jobb. Vi har bedt regjeringen forberede en lønnsstøtteordning som kan rulles ut for å holde hjulene i gang, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.
– Det er bedre å få på plass en lønnsstøtteordning slik LO alltid har krevd, enn å betale bedriftene for å stenge, poengterer hun.
Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, mener formålet med må være å vri statens utgifter fra å betale de permitterte for ikke å jobbe i form av dagpenger, til å betale dem for å jobbe i form av lønnskompensasjon.
Et alternativ
En lønnsstøtteordning er også et alternativ til å gjenetablere kompensasjonsordningen for faste utgifter.
Siden kompensasjonsordningen ga støtte til faste utgifter på samme nivå som omsetningsnedgangen, ga den insentiver til å stenge ned og permittere de ansatte.
En lønnsstøtteordning gir motsatte insentiver, nemlig til å holde aktiviteten oppe og beholde de ansatte.
Gis for å beholde folk
LO ser for seg at ordningen bygger på lønnsstøtteordningen fra i høst som lå i Skatteetaten. Denne ga støtte for å ta tilbake permitterte. Nå må den gis for å beholde de ansatte.
* Ordningen bør innføres med virkning fra 2. desember – altså ha tilbakevirkende kraft.
* Ordningen må være en midlertidig ordning for bedrifter som har hatt et stort omsetningsfall som følge av de nye smittevernrådene- og tiltakene, og skal ikke vare lenger enn det smittevernrådene og -tiltakene gjør. Utbetaling må gjøres så raskt som mulig.
* Det foreslås i tillegg å innføre en støtte til kompetansetiltak i bedrifter som mottar lønnsstøtte. Det vil stimulere til aktivitet mens det er mye ledig kapasitet og produksjonsutstyr. LO mener ordningen kan bygge på rammeverk og teknisk løsning for den tidligere lønnstilskuddsordningen i Skatteetaten.
* Ordningen bør som da være søknadsbasert med automatisert saksbehandling og utbetaling.
* Ordningen iverksettes umiddelbart etter lovvedtak i Stortinget.
* Utbetalinger skjer etterskuddsvis. Det bør være samme innsynsløsning som i tidligere ordning.
– Helt annet situasjon
– Vi er nå i en helt annen situasjon enn da Norge stengte ned sist. Folk har fått vaksine og vi har en helt annen kunnskap enn da koronaviruset var nytt. Da er det ikke riktig å stenge ned samfunnet før det er ytterst nødvendig. Ikke forby handel, tjenesteyting eller aktiviteter, men gi pålegg og råd om smitteverntiltak som gjør det mulig, mener LO-lederen.
Hun ber regjeringen ikke fraråde de vaksinerte og friske å handle, spise ute og reise innenlands, men skape trygghet for dette gjennom hurtigtester, vaksinering, karantene og koronapass.
– Ikke hold ansatte borte fra jobbene sine, men legg til rette for hurtigtesting, vaksinering og smittevern på arbeidsplassene, mener hun.
LO-lederen ber også arbeidsgiverne om å stille opp.
– Sammen med myndighetene må de sikre at arbeidstakere får gratis hurtigtester og tilbud om vaksine på arbeidsplassen, mener Følsvik.
Flere saker
Alma lurte på hvorfor hun ble deprimert hver måned, uten noen grunn. Da hun fikk vite om PMS, begynte bitene begynte å falle på plass.
Maud Lervik
Alma (24) jobber ikke når hun har sterk PMS
Jan Kåre Ness
Nå er Kiwi-ansatte Joakim (29) sikret flere hundretusener mer i pensjon
Karl Johan. Illustrasjonsfoto.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre-byrådet vil ha søndagsåpent i Oslo. Dårlig utreda «makkverk», mener Ap
Gratis julebord er ingen selvfølge. Er du blant dem som slipper å punge ut?
Colourbox
Får du julebordet dekket? Det er ikke en selvfølge
Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
Hva er det største problemet på jobben? Jo, det er sjefen
Brian Cliff Olguin