STÅR PÅ KRAVA: America Ferrera, kjent fra serien Ugly Betty, spiller hovedrollen Amy Sosa i TV-serien Superstore. Her fra en tidlig scene i serien, der fagorganisering melder seg som et viktig tema.

STÅR PÅ KRAVA: America Ferrera, kjent fra serien Ugly Betty, spiller hovedrollen Amy Sosa i TV-serien Superstore. Her fra en tidlig scene i serien, der fagorganisering melder seg som et viktig tema.

NBC

Lettbeint og lærerik tv-serie om amerikansk arbeidsliv

Amerikansk arbeidsliv er nokså nitrist, sett fra et arbeiderperspektiv. Heldigvis kan man trøstes – og lære litt – gjennom humorserien Superstore.
21.04.2021
15:56
21.04.2021 15:56

erlend@lomedia.no

Det er ikke hver dag det dukker opp en strømmeserie som både er morsom og som lærer deg noe om arbeidslivet på samme tid. Vel, NBCs serie Superstore gjør nettopp det. Riktignok om amerikansk arbeidsliv – men det er mer enn nok av situasjoner som norske arbeidstakere kan humre gjenkjennbart til også.

Mammaperm og fagforening

Noe av det første man lærer i serien, er at mammaperm ikke akkurat er noen selvfølgelig i USA. Ja, faktisk finnes det ingen nasjonale reguleringer for mammapermisjon i «the land of the free and home of the brave».

Les også: Ansatte i Vinmonopolet får 4.388 kroner – så langt

Svaret på det og andre problemer på Cloud 9, som butikkjeden heter, er fagorganisering. Forsøket på å få på plass en tariffavtale går etter hvert som en rød tråd gjennom hele serien. Og det er veldig virkelighetsnært når eierne sender nedover sin egen «union buster» – fagforeningsknuser – så fort de får nyss i ønsket om organisering. For fagorganisering er jo flott det, for «bedrifter som ikke lytter til sine ansatte» – les bare her fra da Amazon-arbeidere forsøkte å organisere seg nylig.

Superstore minner i det hele tatt mye om Walmart – som er USAs største arbeidsgiver i privat næringsliv. Selskapet er kjent som en notorisk fagforeningsmotstander – på lik linje med nevnte Amazon.

Robotisering og netthandel

Andre kjente problemstillinger spøkes det også med i Superstore. Det går for eksempel ikke spesielt bra når butikken forsøker seg på robotisering. Og kan virkelig «small talk» danke ut den voksende netthandelen? Og ikke minst; hva skjer når denne fancy prispistolen, altså sjølskanning, inntar butikken? Curbside pickup – altså klikk og levering på parkeringsplassen – er heller ikke ukjent i dagens koronapregede butikkhandel.

Les mer: Amazon har drevet et skittent spill, mener amerikansk LO etter tap i historisk avstemning

Serien er tilgjengelig på Netflix, men HK-Nytt tilbyr her litt oversettelseshjelp til dere som vil se serien: En «teamster» er for eksempel ikke en kusk, som det er oversatt til, men en som er organisert i fagforbundet Teamster – et transportarbeiderforbund med 1,3 millioner medlemmer (det var her mafialegenden Jimmy Hoffa i sin tid var forbundsleder).

Og shop steward er ikke en «butikkstuert» – men en klubbleder! En rolle det selvfølgelig også harseleres med i serien: Det er jo ikke lett å være tillitsvalgt når man i tillegg planlegger både eget bryllup og en aften der alle Fast & Furious-filmene skal fråtses ...

21.04.2021
15:56
21.04.2021 15:56