Full lønn under sykdom
Kutt i sykelønna: Stortinget har det siste ordet
Arbeidsministeren bekrefter at selv om ikke partene blir enige i IA-forhandlingene, er det Stortinget som skal vedta et mulig kutt i sykelønnsordningen.
– Det er god norsk skikk at vi forholder oss til de avtalene vi har inngått. I spørsmål om arbeidslivet forsøker vi å løse ting sammen med partene, sa arbeidsminister Tonje Brenna.
Jan-Erik Østlie
torgny@lomedia.no
I disse dager er det innspurt i forhandlingene om ny avtale om det inkluderende arbeidslivet, IA-avtalen. Et viktig spørsmål i disse forhandlingene er om de syke skal ha full lønn under sykdom.
Det er partene i arbeidslivet, blant annet LO og NHO, som forhandler. Arbeidsdepartementet er den tredje parten.
I Stortingets spørretime viste Rødts Mímir Kristjánsson til at dagens sykelønnsordning ikke er et resultat av IA-avtalen, men av et vedtak i Stortinget.
Enstemmig vedtatt
– Sykelønnsordningen ble enstemmig vedtatt her i 1978, 23 år før den første IA-avtalen, og er ikke et resultat av IA-avtalen. Den er et resultat av at politiske partier har lovet sykelønn til sine velgere i valg, og vedtatt å innføre ordningen, sa Rødt-representanten.
Han fortsatte resonnementet i oppfølgingsspørsmålet:
– AP, SP og et flertall av partiene her har gitt et løfte til det norske folk om at sykelønnen ligger fast. Det kan ikke endre seg fordi det kommer et ultimatum fra arbeidsgiversiden i forhandlinger om IA-avtalen. Det kan ikke være sånn at Stortinget blir utsatt for ultimatum fra ene eller andre part.
Mímir Kristjánsson (Rødt)
Cornelius Poppe / NTB
Aktuelt: Kutt i sykelønna ikke tema i forhandlingene, sier LO
Stortinget ansvarlig
Arbeidsminister Tonje Brenna bekreftet at det er Stortinget som har det siste ordet, når det gjelder om det skal være full lønn under sykdom.
Brenna påpekte at det er Stortinget som har ansvar og anledning til å endre sykelønnsordningen, enten om man har IA-avtalen eller ikke.
– Men det er god norsk skikk at vi forholder oss til de avtalene vi har inngått. I spørsmål om arbeidslivet forsøker vi å løse ting sammen med partene, sa arbeidsministeren.
Kommentar om sykelønna: Nå er det politiske krefter som vil gå 46 år tilbake i tid
Flere saker
Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
Hva er det største problemet på jobben? Jo, det er sjefen
Brian Cliff Olguin
Dårlig lønn og uforutsigbare vaktplaner gjorde at Elkjøp-ansatte tok grep
Charlie Kirk er en høyreradikal aktivist i USA. 31-åringen har blitt en av de største stjernene i Donald Trumps MAGA-bevegelse. Bildet av Kirk ble brukt under konferansen for å vise fascismens forvandling fra militærstøvler til skreddesydde dresser.
Alex Brandon / AP / NTB
Fascismens nye klær: – De går ikke lenger rundt i militærstøvler, men i skreddersydde dresser
FORNØYD: Tariffavtalen har ikke bare gitt bedre lønn for Karwan Karimi og kollegene hos HelloFresh sitt pakkelager.
Brian Cliff Olguin
Ble lei av å tjene lite og fryse
– Det er god norsk skikk at vi forholder oss til de avtalene vi har inngått. I spørsmål om arbeidslivet forsøker vi å løse ting sammen med partene, sa arbeidsminister Tonje Brenna.
Jan-Erik Østlie
Kutt i sykelønna: Stortinget har det siste ordet
ENIGE: HK-leder Christopher Beckham, mekler Nils Ole Bay og AAF-direktør Knut Nordby. Bildet ble tatt da meklingen startet tirsdag morgen.
Herman Bjørnson Hagen