JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Søndagsåpne butikker

Kommunene må få bestemme over søndagsåpne butikker, mener Høyre.

Lokale folkevalgte kjenner sitt lokalsamfunn best. Derfor vil Høyre at kommunene skal bestemme om de vil ha søndagsåpne butikker. Det avviser regjeringen kategorisk.
LOKALT: Hadde Høyre fått det som de ønsker, ville kommunene bestemt om butikkene var åpne på søndager eller ei.

LOKALT: Hadde Høyre fått det som de ønsker, ville kommunene bestemt om butikkene var åpne på søndager eller ei.

Brian Cliff Olguin

helge@lomedia.no

Spørsmålet om søndagsåpne butikker ble en het sak i høstens lokale valgkamp. Etter valget har Høyre overtatt ordførerkontoret i mange kommuner. Det har skapt bekymring blant annet i LO-forbundet Handel og Kontor for mer søndagsåpning av butikker.

1 av 3 kommuner har allerede søndagsåpne butikker, ifølge en kartlegging som HK-Nytt har gjort.

Regjeringen har imidlertid ingen planer om å fremme forslag om at kommunene selv skal kunne avgjøre hva som skal regnes som et typisk turiststed.

Må være turiststed

I dag er kravet for å tillate søndagsåpne butikker at du er et såkalt «turiststed», ifølge helligdagsloven. Det er Statsforvalteren som avgjør hvilke steder som kan regnes som turiststeder.

Høyre vil at kommunene selv skal kunne bestemme dette. I et skriftlig spørsmål til kommunal- og distriktsministeren spør stortingsrepresentant for Høyre, Mari Holm Lønseth, om regjeringen vil fremme forslag om at kommunene selv skal kunne avgjøre hva som regnes som turiststed.

– Lokale folkevalgte kjenner sitt lokalsamfunn best. De er godt skikket til å ta beslutninger til det beste for folk og næringsliv, og gjøre gode avveininger av ulike hensyn. Derfor bør mer makt og myndighet flyttes til kommunene, skriver Lønseth i begrunnelsen for spørsmålet.

MYE LEST: Voss kan bli søndagsåpent. Det misliker småbarnsmor og butikkmedarbeider Ingeborg

Kategorisk nei

Det er barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) som har svart på spørsmålet. Hun har ansvar for helligdagsloven.

Toppe viser blant annet til Hurdalsplattformen, som slår fast at regjeringa vil «holde fast på dagens regelverk for søndagsåpne butikker.» Det mener statsråden det er gode grunner for.

– Å flytte myndigheten etter loven om helligdagsfred fra Statsforvalteren til kommunene, vil innebære at kommunene vil kunne gi dispensasjon fra avgrensingene loven setter for åpningstidene til faste utsalgssteder på søn- og helligdager, skriver Toppe i sitt svar.

Hun mener en slik endring vil innebære en liberalisering av loven om helligdagsfred.

Et utvalg som utredet konsekvensene av dette i 2017, avviste å flytte myndigheten fra Statsforvalter til kommunene grunnet det de kaller konkurransevridende effekter av lokalt fastsatte regler som varierer mellom kommunene.

IMOT: Kjersti Toppe vil ikke liberalisere loven om stengte butikker på søndager og helligdager.

IMOT: Kjersti Toppe vil ikke liberalisere loven om stengte butikker på søndager og helligdager.

Jonas Fagereng Jacobsen

Uthuler vernet

– Selv om økt kommunalt selvstyre i seg selv vil være et gode fordi det gjør at avgjørelser blir tatt nærmere folk, vil en slik liberalisering uthule vernet som de nasjonale reglene er ment å gi. Derfor bør det ikke bli for mange typiske turiststeder rundt omkring, svarer Toppe.

Forbudet mot at faste utsalgssteder har åpent på søndager, verner om en viktig norsk tradisjon om at søndager og helligdager er annerledesdager som kan brukes til andre ting enn å arbeide, mener Kjersti Toppe.

IKKE GÅ GLIPP AV DENNE: I Larvik har tre matbutikker ulovlig søndagsåpent. Nå ber Statsforvalteren kommunen forklare seg