JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kappahl-ansatte bestrider oppsigelse

Da Kappahl la ned en av sine tre butikker i Tromsø, ble de ansatte oppsagt i stedet for å bli tilbudt jobb ved en av de andre butikkene. Det finner Karoline Småland Larsen og Renate Niva seg ikke i.
VIL TILBAKE: Karoline Småland larsen og Renate Nivå vil fortsette å jobbe i kleskjeden Kappahl. Nå venter de på dommen fra Nord-Troms tingrett.

VIL TILBAKE: Karoline Småland larsen og Renate Nivå vil fortsette å jobbe i kleskjeden Kappahl. Nå venter de på dommen fra Nord-Troms tingrett.

Martin Guttormsen Slørdal

lene.svenning@lomedia.no

I november i fjor ble Kappahls butikk på Amfi-senteret i Tromsdalen i Tromsø lagt ned. De ansatte ble sagt opp.

Karoline Småland Larsen, Renate Niva og en tredje kollega satte spørsmålstegn ved oppsigelsen. De mente at de måtte ha rett på jobb i to av kjedens andre butikker i byen. Ifølge de ansatte har grensen mellom de tre butikkene vært flytende, de ansatte har blitt flyttet mellom butikkene ved behov. Men Kappahl ville ikke se på ansienniteten i de tre butikkene under ett.

Prinsipiell sak

Med hjelp fra Handel og Kontor har Larsen og Niva gått rettens vei for å få tilbake jobben. Den tredje kollegaen krever bare erstatning, ikke jobben tilbake. Partene møttes i Nord-Troms tingrett i slutten av august. Dommen er ventet i slutten av september.

– Dette er en viktig prinsipiell sak for oss. Mange bedrifter er organisert slik som Kappahl. Hvis arbeidsgiver kan definere utvelgelseskretsen slik, kan det gi veldig uheldige utslag for våre medlemmer, sier HKs regionsekretær Marius Nilsen.

Samme praksis i alle år

Personalsjef Nina Bakker i Kappahl vil ikke si så mye om denne saken før dommen faller.

– Vi oppfatter dette som et spørsmål om man skal se på ansiennitet for alle Kappahl-butikkene i Norge. Det dreier seg om flere hundre butikker og har aldri vært gjort tidligere. Kappahl har alltid sett på hver butikk for seg. Den praksisen har vi fulgt i 27 år, så lenge vi har eksistert i Norge, sier hun til HK-Nytt.

Tungt å miste jobben

Renate Niva har jobbet lenge i Kappahl. Hun begynte i kleskjeden som lærling for 15 år siden, og har jobbet der siden.

– Ansiennitet og kompetanse må jo telle, ellers har det jo ingen betydning, sier hun.

Det siste året har vært en påkjenning for Niva.

– Det har vært tungt å miste jobben. Som alenemor er jeg nok ekstra bekymret for om pengene strekker til, forteller 34-åringen.

Hun jobber i dag som ekstrahjelp på Kappahl på Jekta kjøpesenter i Tromsø.

God arbeidsplass

Karoline Småland Larsen fikk barn i fjor høst, og har vært i permisjon fram til juni i år. Hun har jobbet i Kappahl som ekstrahjelp siden 2009, og vært fast ansatt siden 2014. 24-åringen er ferdig med den teoretiske delen av fagbrevet, hun har bare fagprøven igjen.

– Det har vært stressende å ha en så uavklart situasjon mens jeg har vært i foreldrepermisjon. Vi kjøpte leilighet rett før vi fikk oppsigelse, forteller hun.

Larsen og Niva krysser fingrene for at de vinner rettssaken, og får komme tilbake til Kappahl.

– Det er en kjempefin arbeidsplass, hvor vi har gode venner og opplever et godt samhold mellom kollegene, understreker de to.

Rettssak om å stå i stilling

De Kappahl-ansatte har allerede møtt arbeidsgiveren i retten, i to omganger. Både tingretten og lagmannsretten har behandlet spørsmålet om de to kunne fortsette i jobben fram til oppsigelsessaken var avgjort, slik vanlig praksis er. De ansatte vant fram med sitt i krav i lagmannsretten. Nå får de tilbakebetalt lønn fra bedriften.