HVOR ER SENIORPOLITIKKEN?: Det er lite som tyder på at varehandelen jobber aktivt med seniorpolitikk.
André Kjernsli
Ingen tegn til seniorpolitikk i varehandelen
Til tross for at én av fire ansatte i varehandelen har passert 50 år, er det vanskelig å få øye på seniorpolitikk i bransjen.
andre.kjernsli@lomedia.no
Senter for seniorpolitikk rapporterer om stor pågang og travle dager: Mange ulike aktører i næringslivet søker råd og veiledning om nettopp seniorpolitikk. Men fra varehandelen, som sysselsetter rett under 400.000 mennesker, er det relativt stille. Når man vet at nesten 100.000 av de som jobber i varehandelen er over 50 år, synes direktør Kari Østerud i Senter for Seniorpolitikk det er underlig.
– Mitt inntrykk er at seniorpolitikk ikke står på agendaen i varehandelen, sier Kari Østerud til HK-Nytt.
Lav avgangsalder
Senteret hun leder har ingen umiddelbare planer om å undersøke hvorfor det er slik, men hun har fått med seg at det er relativt lav avgangsalder i varehandelen – 63,1 år ifølge SSB – ett år tidligere enn gjennomsnittet. Østerud mener at dersom varehandelen legger til rette for det, kan flere av disse jobbe noen år til.
– Det betyr ikke at man må jobbe til man er 70 år, understreker hun.
LES OGSÅ: Slik orker de eldste å stå lenger i jobb
Ikke mer enn loven
HK-Nytt har vært i kontakt med Virke, den største arbeidsgiverorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen. Ifølge Stian Sigurdsen, direktør for samfunnspåvirking, er det viktig for organisasjonen at de ansatte kan stå i jobb så lenge som mulig.
– Vi stiller oss litt undrende til påstanden om at det ikke jobbes aktivt med seniorpolitikk i varehandelen, sier Sigurdsen.
Han sier videre at Virke vet at mange prøver å holde sine ansatte i arbeid så lenge som mulig. Han kan imidlertid ikke gi HK-Nytt konkrete eksempler på dette.
HK-Nytt har spurt de største arbeidsgiverne i matvarebransjen – Rema 1000, Norgesgruppen og Coop – om de har seniortiltak for sine ansatte. Ingen av dem har det utover det loven tilsier, svarer de.
HER ER DET SENIORTILTAK: Endre (63) jobber 80 prosent og får 90 prosent av lønna
Siste nytt
APPLAUS: Arbeidsminister Marte Mjøs Persen fikk applaus fra HKs representantskap da hun fortalte at mandatet til utvalget som skal vurdere reglene for nattarbeid i varehandelen er klart.
Brian Cliff Olguin
Nå skal det vurderes om butikkansatte skal kunne jobbe etter klokka 21 om kvelden
KAMPKLAR: HK-ledet Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
HK: Får ikke medlemmene økt kjøpekraft, blir det streik
Mye lest
LØNNSHOPP: Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte øker lønna med 1.300 kroner i måneden
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø